Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Προβλέψεις Commission: Ανάπτυξη 3,7% το 21 και 3,9% το 22 στην ΕΕ – 3,5% το 21, καί 5% το 22 στην Ελλάδα

eurostat-:-Σημαντική-επιβράδυνση-του-πληθωρισμού-τον-Μάρτιο

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία φαίνονται πιο αδύναμες από ό, τι αναμενόταν το περασμένο φθινόπωρο, καθώς η πανδημία έχει επιδεινωθεί στην ήπειρο. Η επανεμφάνιση μολύνσεων από το φθινόπωρο, μαζί με την εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών παραλλαγών του κοροναϊού, ανάγκασαν πολλά κράτη μέλη να επαναφέρουν ή να σφίξουν τα μέτρα περιορισμού.

 Έτσι, η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται  να ξεκινήσει το νέο έτος σε αδύναμη βάση. Ωστόσο, το φως έχει πλέον εμφανιστεί στο τέλος της σήραγγας που η ευρωπαϊκή οικονομία εισήλθε σχεδόν ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Καθώς οι εκστρατείες εμβολιασμού κερδίζουν ορμή και η πίεση στα συστήματα υγείας υποχωρει, τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να χαλαρώσουν σταδιακά. 

Η δραστηριότητα αναμένεται επομένως να αυξηθεί, ακόμη μέτρια στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά πιο έντονα στο τρίτο, με επικεφαλής την ιδιωτική κατανάλωση με πρόσθετη υποστήριξη από το παγκόσμιο εμπόριο. Η πρωτοποριακή ανάπτυξη εμβολίων το φθινόπωρο και η έναρξη εκστρατειών μαζικού εμβολιασμού έχουν φωτίσει τις προοπτικές πέρα ​​από το εγγύς μέλλον. 

Επιπλέον, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τους όρους της μελλοντικής τους συνεργασίας, μείωσε το κόστος της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση · ενώ η έγκριση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας έχει ως στόχο να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στο δρόμο τους προς μια βιώσιμη ανάκαμψη. 

Τέλος, η ευρωπαϊκή οικονομία παρουσίασε σημαντική ανθεκτικότητα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανακάμπτοντας έντονα το τρίτο τρίμηνο. Συνολικά, το ΑΕΠ προβλέπεται τώρα να αυξηθεί κατά 3,7% το 2021 και 3,9% το 2022 στην ΕΕ και κατά 3,8% και τα δύο έτη στη ζώνη του ευρώ. 

Η οικονομία της ΕΕ θα φθάσει στο επίπεδο της πριν από την κρίση νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις, κυρίως λόγω της ισχυρότερης δυναμικής το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το 2022. Ωστόσο, η ταχύτητα της ανάκαμψης θα ποικίλλει σημαντικά στη ΕΕ. 

Ορισμένες χώρες υπέφεραν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας από άλλες, ενώ ορισμένες εξαρτώνται περισσότερο από τομείς όπως ο τουρισμός, οι οποίοι ενδέχεται να παραμείνουν αδύναμοι για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Ως αποτέλεσμα, ενώ ορισμένα κράτη μέλη αναμένεται να δουν την οικονομική παραγωγή να επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022, άλλα προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν περισσότερο. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ αναμένεται να είναι ελαφρώς υψηλότερος το 2021 σε σύγκριση με το περασμένο φθινόπωρο, αλλά θα παραμείνει συγκρατημένος παρά την προσωρινή αύξηση των βασικών επιπτώσεων. Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί από 0,3% το 2020 σε 1,4% 2021, προτού μετριαστεί ελαφρώς σε 1,3% το 2022. Οι προβλέψεις αυτές υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα και αυξημένους κινδύνους, που συνδέονται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία εκστρατειών εμβολιασμού. 

Από τη θετική πλευρά, η διαδικασία εμβολιασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και, επομένως, μια νωρίτερη και ισχυρότερη ανάρρωση. 

Επιπλέον, η ισχύς της ανάκαμψης θα μπορούσε να εκπλήξει με την  άνοδο που προκαλείται από μια έκρηξη αισιοδοξίας μετά την κρίση που θα απελευθερώσει ισχυρότερη εως και πενταπλή ζήτηση και καινοτόμα επενδυτικά σχέδια, χάρη στην ιστορικά υψηλή εξοικονόμηση νοικοκυριών, το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και τις υποστηρικτικές πολιτικές. 

Από την αρνητική πλευρά, η πανδημία θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επίμονη ή να αποδειχθεί πιο σοβαρή στο εγγύς μέλλον, ωθώντας πίσω την αναμενόμενη ανάκαμψη. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος βαθύτερων πληγών στον ιστό της ευρωπαϊκής οικονομίας και της κοινωνίας που προκαλούνται από την παρατεταμένη κρίση, μέσω πτωχεύσεων, μακροχρόνιας ανεργίας και υψηλότερων ανισοτήτων. 

Οι αβεβαιότητες γύρω από την πρόβλεψη απεικονίζονται από την ανάλυση σεναρίου που παρουσιάζει εναλλακτικές διαδρομές για την ευρωπαϊκή οικονομία υπό διαφορετικές ομάδες υποθέσεων. Τέλος, μια φιλόδοξη και ταχεία εφαρμογή του προγράμματος NextGenerationEU, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανάκτησης και ανθεκτικότητας, θα πρέπει να δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία της ΕΕ.

Προβλεψεις για την Ελλαδα 

Μετά την επανεισαγωγή μέτρων περιορισμού κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η αύξηση της παραγωγής προβλέπεται να γίνει αρνητική σε τριμηνιαία βάση. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% το 2020.

Τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να επηρεάσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2021, καί σε 5% το

2022. 

Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, λόγω του σταδιακού ανοίγματος του λιανικού εμπορίου, της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και του υποστηρικτικού καθορισμού της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία.

Τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησαν οι αρχές ενίσχυσαν την πιστωτική ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, παρόμοια με το προηγούμενο έτος, δείχνοντας ότι η εργασία και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά παραμένουν σχετικά περιορισμένες. 

Μετά την πτώση κατά 1,3% το 2020, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ προβλέπεται να παραμείνει ελαφρώς αρνητικός το 2021 πριν γίνει θετικός το 2022. Η αρνητική αύξηση των τιμών οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη πτώση των τιμών του τομέα των υπηρεσιών.

Η παρουσα πρόβλεψη τελεί υπό μεγάλη αβεβαιότητα. 

Οι εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια κρίση στην υγεία και τη ταχύτητα εμβολιασμού θα είναι κρίσιμες για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα και την ταχύτητα ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης. 

Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η μεταναστευτική κρίση προσθέτουν αβεβαιότητα στις προβλέψεις. 

Από την άλλη πλευρά, η πρόβλεψη δεν ενσωματώνει τον αντίκτυπο του σχεδίου αποκατάστασης και ανθεκτικότητας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση μόλις εφαρμοστεί.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Αποκλειστικό MEGA : Πότε και πώς θα δοθεί το voucher των 200 ευρώ σε 560.000 νέους

admin

Οικονομία σε τεντωμένο σχοινί: Σε 60 ημέρες κρίνονται έξοδος στις αγορές και… ο λογαριασμός

admin

Τη μεγαλύτερη έξοδο εργαζομένων προκάλεσε η πανδημία στη Βρετανία

admin

Berkshire Hathaway: Η εταιρεία του Μπάφετ ξόδεψε $24,7 δισ. για επαναγορά μετοχών της

admin

Μπάιντεν προς Γερουσία: Γρήγορη έγκριση του πακέτου των 1,9 δισ. – «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

Στ. Καλαφάτης: Τα χρονοδιαγράμματα στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης τηρούνται στο ακέραιο

admin

ΚΕΠΕ: Διατηρείται η αβεβαιότητα για την πορεία της αγοράς

admin

Δήμος Ρεθύμνου: Προχωρά η δημοπράτηση έργων προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Παράταση μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου η προθεσμία πληρωμής

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Την Τετάρτη τα «αποκαλυπτήρια» των οδηγιών για νέα μέτρα στήριξης

admin