Image default
Οικονομία

Για πρώτη φορά η Κίνα προσπερνά τις ΗΠΑ ως κύριος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης

Η Κίνα εκθρόνισε τις ΗΠΑ και για πρώτη φορά αναδείχθηκε πέρυσι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 2,2% πέρυσι και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,6%. Συγκριτικά, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 8,2% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 13,2%.

Τα τελευταία στοιχεία, που δημοσίευσε η Eurostat τη Δευτέρα, δείχνουν ότι η Κίνα έχει πλέον αποκτήσει τώρα σημαντικότερο ρόλο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Ο λόγος για αυτό είναι σαφώς το γεγονός ότι η Κίνα / Ασία είναι η μόνη περιοχή που βιώνει μια ωραία οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα V», εκτίμησε μιλώντας στο CNBC ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING Γερμανίας.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δυσανάλογο οικονομικό αντίκτυπο στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η Κίνα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του Covid-19, δεν έχει επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς για δεύτερη φορά, όπως συνέβη σε πολλά ευρωπαϊκά έθνη.

Έτσι η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται  κοντά στα επίπεδα που κατέγραφε στην προ κορωνοϊού, σε αντίθεση  με άλλα μέρη του κόσμου όπου οι περιορισμοί εξακολουθούν να επηρεάζουν την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα. Η Κίνα αναμένεται να καταγράψει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Κοιτώντας μπροστά, η σημασία που έχει η Κίνα για το ευρωπαϊκό εμπόριο αποτελεί ένα μεγάλο δίλημμα», δήλωσε ο Μπρζέσκι, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις » σχετικά με τις συναλλαγές της με την Κίνα και την βοήθειας των ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συγκρούστηκαν με το Πεκίνο για το 5G και την τεχνολογία – για το αν μια   κυβέρνηση μπορεί να ζητά από ξένες εταιρείες να μοιραστούν την τεχνολογία τους σε αντάλλαγμα πρόσβαση στην αγορά. Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

«Ο κίνδυνος είναι ότι ο συμβιβασμός και η εξισορρόπηση μεταξύ των δύο θα παρεμποδίσουν τη μελλοντική ανάπτυξη», σχολίασε ο Μπρζέσκι.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πρόθυμη να ενισχύσει τους οικονομικούς της δεσμούς με την Κίνα. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια νέα επενδυτική συμφωνία τον Δεκέμβριο με στόχο να διευκολύνουν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Πεκίνο.

Η συμφωνία, η οποία φαίνεται να είχε επιτευχθεί πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο, απαγορεύει στην Κίνα να μπλοκάρει την πρόσβαση ή να εισαγάγει διακρίσεις στον τομέα της μεταποίησης και σε ορισμένους τομείς υπηρεσιών.

Κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε πει: «Η τρέχουσα κρίση δεν μας δίνει άλλη επιλογή παρά να συνεργαστούμε με τους παγκόσμιους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας». «Με την συνεργασία μπορούμε να ανακάμψουμε πιο γρήγορα οικονομικά και να σημειώσουμε πρόοδο σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις», ανέφερε σε δήλωσή του.

Η συμφωνία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους ευρωπαίους νομοθέτες, ορισμένοι από τους οποίους επικρίνουν την κινεζική κυβέρνηση και είναι απρόθυμοι να την υπογράψουν.

Σχετικα αρθρα

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Το «φρένο του χρέους» καταδικάζει τη γερμανική οικονομία

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin