Image default
Επιχειρήσεις

Iσχυρό ενδιαφέρον για τους δύο Πύργους της Lamda Development στο Ελληνικό

Eνδιαφέρον τόσο από υφιστάμενους παίκτες όσο και από νεοεισερχόμενους από το εξωτερικό που θέλουν τώρα να ενεργοποιηθούν στο εγχώριο real estate εκδηλώνεται για τους δύο Πύργους, κατοικιών και γραφείων, που θα κατασκευαστούν εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Οι σύμβουλοι, Deloitte και Savills, ‘’τρέχουν’’ αυτή την περίοδο τις διαδικασίες σε σχέση με την υποβολή μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από υποψηφίους επενδυτές στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Lamda, ως αναδόχου του mega project, για τη δημιουργία joint ventures στα πρότυπα αυτού που έχει ήδη ανακοινωθεί με την ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino – Hilton Αθηνών) του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για τα ξενοδοχεία στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε ένα πρώτο επίπεδο επαφών και συζητήσεων, εξ’ ού και η όλη διαδικασία πήγε λίγο πίσω χρονικά, με τις μη δεσμευτικές προσφορές από δυνητικούς υποψηφίους να κατατίθενται έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Τα δύο SPV

Όπως προβλέπεται, με βάση τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, θα συσταθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) για τη σύσταση των joint ventures με τους ενδιαφερομένους. Στην πρώτη περίπτωση, της κοινοπραξίας για τον Πύργο Κατοικιών, στόχος, κατά τις πληροφορίες, είναι η Lamda να διατηρήσει την πλειοψηφία, πιθανότατα ποσοστό 75% και στη δεύτερη περίπτωση για τον Πύργο Γραφείων, η Lamda θα είναι μέτοχος μειοψηφίας διατηρώντας αυτή ένα ποσοστό στα πέριξ του 25%. Σημειωτέον ότι για το ξενοδοχειακό κομμάτι (σ.σ. η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ) και στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου, η ανάπτυξη των τουριστικών μονάδων θα γίνει μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα.

Πάντως, εν μέσω της γενικότερης ανησυχίας για τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, το επενδυτικό κοινό φαίνεται ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης για τα πρώτα έργα στο Ελληνικό και δή τους δύο Πύργους- κατοικίες και γραφεία, για τους οποίους ο σχεδιασμός αναφέρει ότι, ιδανικά, η Lamda Development θα ήθελε να ξεκινήσει την κατασκευή εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί –σε επίπεδο πάντα πρώτων συζητήσεων -περιλαμβάνονται, όπως είναι εύλογο, οι μεγάλοι εγχώριοι παίκτες από τον κλάδο των Επενδυτικών Ακινήτων και όχι μόνο (Prodea Ιnvestments, Grivalia κ.α.), αλλά και διαχειριστές funds κι επενδυτικοί όμιλοι που έχουν ήδη παρουσία κι έχουν ‘’χτίσει’’ σταδιακά χαρτοφυλάκιο στο εγχώριο real estate τα τελευταία χρόνια όπως (π.χ. Hines). Επιπλέον την πόρτα της Lamda έχουν χτυπήσει και καινούριοι, ξένοι ‘’παίκτες’’ που, όπως αναφέρεται «βλέπουν τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη δραστηριοποίησή τους σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπου αφενός οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν πιάσει ακόμη ‘’ταβάνι’’ σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, αφετέρου υπάρχει ένα ανεκμετάλλευτο παράκτιο μέτωπο κι επομένως η είσοδός τους στην αγορά μέσα από ένα τέτοιο project υπό τη μορφή κοινοπραξίας εξυπηρετεί καλύτερα, μειώνοντας τρόπον τινά και το σχετικό ρίσκο».

Ενδεικτικά, ο Πύργος Κατοικιών στη μαρίνα είναι ένα από τα τοπόσημα του έργου που έχει ενταχθεί στα έργα της πρώτης πενταετίας (σ.σ. πρόκειται για συνολικό προϋπολογισμό στην πενταετία ύψους 2 δισ. ευρώ) «με απεριόριστη θέα στη μαρίνα και το Αιγαίο, καθώς και στο Μητροπολιτικό Πάρκο και στο ευρύτερο τοπίο της πόλης της Αθήνας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παρουσίαση του project του Ελληνικού. Γι’ αυτό και οι τιμές στον Πύργο Κατοικιών αναμένεται να είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με την ελάχιστη τιμή των 3.500 ευρώ- 4.000 ευρώ ανά τ.μ. που έχει προϋπολογίσει η Lamda για τη διάθεση των κατοικιών εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου- περί τις 800 στην πρώτη πενταετία και πάνω από 10.000 οικιστικές μονάδες στο βάθος της 25ετίας (αν και ο τελικός αριθμός των κατοικιών θα οριστικοποιηθεί κατά τη φάση της εκτέλεσης του έργου).

Σήμερα, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο των καινούριων κατοικιών στην περιοχή των νοτίων προαστίων και πέριξ του Ελληνικού μπορεί να φθάνει και τα 8.000- 9.000 ευρώ ανά τ.μ.

Διαβάστε περισσότερα 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ανύπαρκτη η εταιρία Greenhill των Μπάκου – Καϋμενάκη 

Μητσοτάκης στο -: Ελπίζουμε σε ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο 

Facebook: Κατασκευάζει (στα κρυφά) smartwatch – Πότε σχεδιάζει να το βγάλει στην αγορά

Σχετικα αρθρα

Κηφισιά: Συνελήφθη ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ζολώτας – Εκκρεμούσε ένταλμα για έκδοσή του στην Κύπρο

admin

Λιανικό εμπόριο: Αυτές είναι οι 25 καλύτερες εταιρείες για το 2020 (γραφήματα)

admin

Γουόρεν Μπάφετ: «Μην ποντάρετε ποτέ εναντίον της Αμερικής» και άλλες 10 ατάκες που ξεχώρισαν στο «ραβασάκι» προς τους επενδυτές

admin

Γουόρεν Μπάφετ: «Μην ποντάρετε ποτέ εναντίον των ΗΠΑ» και άλλες 10 ατάκες που ξεχώρισαν

admin

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας για σήμερα Σάββατο

admin

Τράπεζες: Το εμπόριο απορρόφησε το 25% των νέων χρηματοδοτήσεων

admin

ΟΤΕ: Το μέρισμα-έκπληξη και το bonus για τους μετόχους από τη Ρουμανία

admin

Mediterra: Στις 24/3 η ΓΣ για επέκταση παραγωγικής μονάδας

admin

ΕΚΤΕΡ: Εκλογή νέου ΔΣ και έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

admin

Ελλάκτωρ: Έκτακτη ΓΣ ζητούν Μπάκος-Καϋμενάκης

admin

Cenergy: Συνεργασία ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και Σωληνουργείας Κορίνθου

admin

Ελλάκτωρ: Σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. ζητούν οι Μπάκος – Καϋμενάκης

admin