Image default
Επιχειρήσεις

Τυχερά παιχνίδια: Αλλαγές στη φορολόγηση των κερδών των νικητών ζητούν οι online πάροχοι

Επιστολή με την οποία ζητούνται διορθωτικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις στο νέο πλαίσιο φορολόγησης των κερδών των νικητών στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με στήλες απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στον Υπουργό Επικρατείας, Γεώργιο Γεραπετρίτη, στον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, στον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και στον Πρόεδρο της ΕΕΕΠ, Δημήτρη Ντζανάτο, ηυπό σύσταση Ένωση Εταιρειών Διαδικτυακών Παιγνίων Ελλάδας.

Στην επιστολή της η Ένωση (εκπροσωπούνται οι εταιρείες Kaizen Gaming International/Stoiximan, Lucky Stream/bet365, Logflex, Winmasters, Sportingbet, Bwin, Interwetten Gaming, Rebels Gaming, Love2celebrate Ltd/NetBet.gr) σημειώνει ότι έπειτα από την αλλαγή στην κλίμακα της φορολόγησης των κερδών των νικητών στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με στήλες (κατόπιν της δημοσίευσης και θέσεως σε ισχύ των διατάξεων του άρθρου 79 του ν. 4764/2020 – ΦΕΚ 256 Α/23.12.2020), επιθυμεί να επισημάνει ότι  «για την τεχνική προσαρμογή και αναγκαία παραμετροποίηση των συστημάτων μας, αλλά και για την ενιαία και ορθή εφαρμογή του άρθρου, η συγκεκριμένη διάταξη χρήζει σχετικών τροποποιήσεων/διευκρινίσεων προκειμένου να υφίσταται ο απαιτούμενος προσδιορισμός εννοιών όπως: δελτίο, παικτική συνεδρία και μικτό κέρδος (GGR) παιχνιδιού».

Σημειώνεται πως με διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαρτίου, για τα τυχερά παιχνίδια που διεξάγονται με στήλες, ο φόρος θα υπολογίζεται πλέον στο σύνολο των κερδών του δελτίου (κάτι που σημαίνει ότι καταργείται το ισχύον σύστημα όπου ο φόρος επιβάλλεται μετά από την διαίρεση των κερδών ανά στήλη), ενώ θεσμοθετείται και νέα κλίμακα φορολόγησης.

Στην επιστολή τονίζεται ότι έπειτα από την αντικατάσταση του τρόπου φορολόγησης των κερδών ανά δελτίο παιχνιδιού, αντί ανά στήλης παιχνιδιού (όπως μέχρι προσφάτως ίσχυε), δεν ορίζεται η έννοια του «δελτίου».

Όπως αναφέρεται, «ο ορισμός της έννοιας του «δελτίου» κρίνεται απολύτως απαραίτητος και αναγκαίος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες τεχνικές αλλαγές και προσαρμογές των πληροφοριακών μας συστημάτων, δεδομένου ότι στο Διαδικτυακό Στοίχημα, το δελτίο αντιστοιχεί στην «κάθε μοναδική στοιχηματική πρόβλεψη του παίκτη, το αποτέλεσμα της οποίας δεν συνδέεται με άλλη στοιχηματική πρόβλεψη του παίκτη».

Παρόλα αυτά, στο Διαδικτυακό Στοίχημα, ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να στοιχηματίσει σε συστήματα, και συνδυασμού στοιχημάτων τα οποία αποτελούν διαφορετικά «δελτία», αφού δίνουν τη δυνατότητα στον παίκτη να στοιχηματίσει σε ένα πλήθος (και όχι μεμονωμένα) στοιχηματικών προβλέψεων, το αποτέλεσμα των οποίων δεν συνδέεται μεταξύ τους. Για λόγους πληρότητας, σημειώνουμε ότι, δεδομένης της φύσης της διάταξης και για λόγους αποφυγής οποιαδήποτε διαφορετικής ερμηνείας, κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή της έννοιας δελτίου στην παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 2961/2011.»

Οι online πάροχοι τονίζουν πως «εν τη απουσία του απαιτούμενου ορισμού της ανωτέρω σχετικής έννοιας και για την αποφυγή της επερχόμενης σύγχυσης από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, προτείνουμε την εισαγωγή πρόσθετου εδαφίου στην παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 2961/2011 (Α’ 266) που θα ορίζει την έννοια του «δελτίου» ως κατωτέρω: «Ως Δελτίο ορίζεται κάθε μοναδική στοιχηματική πρόβλεψη του παίκτη το αποτέλεσμα της οποίας δεν σχετίζεται ή συνδέεται με το αποτέλεσμα άλλης στοιχηματικής πρόβλεψης του παίκτη».

Παράλληλα, προτείνουν ως προς τη φορολόγηση των κερδών των παιχνιδιών που διεξάγονται με παικτική συνεδρία, η συνεδρία να ορίζεται σε 24ωρη βάση. Ακόμη, σε ό,τι αφορά τον ορισμό του μικτού κέρδους παιχνιδιού (GGR), στην επιστολή τονίζεται πως «δεδομένου ότι οι πάροχοι τυχερών παιγνίων προβαίνουν σε προσφορές πιστότητας (πχ. bonus, Freebets κλπ) οι οποίες βαρύνουν οικονομικάτον πάροχο και δεν αποτελούν επουδενί χρηματικές εισροές από τον παίκτη αλλά έξοδο για τον πάροχο, κρίνεται απόλυτα σκόπιμη η διευκρίνιση-για λόγους ασφάλειας δικαίου-ότι η συμμετοχή στα παίγνια που δεν προέρχεται από χρήματα που έχει καταθέσει ο παίκτηςαλλά από προσφορές πιστότητας δεν συνυπολογίζονται στο GGR ως συμμετοχές παίκτη(wagers)».

Η επιστολή καταλήγει:

«Όσον αφορά τη θέση σε ισχύ του άρθρου 79 του ν. 4764/2020η οποία προβλέπεται για την 1ηΜαρτίου,2021θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η εν λόγω διάταξη έρχεται σε αντίθεση με την παρ. 2 του άρθρου 60 του 4622/2019(ΦΕΚ Α’ 133) η οποία προβλέπει τα εξής: «κάθε ρύθμιση που επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο την επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται σε ισχύ είτε την πρώτη Ιανουαρίου είτε την πρώτη Ιουλίου εκάστου έτους». Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των κερδών νικητών επιβαρύνει την επιχειρηματική μας δραστηριότητα αφού θα πρέπει να προχωρήσουμε σε δραστική τεχνική προσαρμογή των πληροφοριακών μας συστημάτων, κρίνουμε αναγκαίο η έναρξη ισχύος της εν λόγω διάταξης να οριστεί την 01/07 και εντεύθεν».

Οι πράκτορες

Για το ίδιο θέμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ) είχε επίσης εκφράσει προ διμήνου αντιρρήσεις. Σε επιστολή της η ΠΟΕΠΠΠ ανέφερε σε σχέση με τη φορολόγηση κερδών ανά δελτίο πως αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, τις αποδόσεις και τα κέρδη των παιχνιδιών που παίζονται με στήλες. «Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται από στοιχεία και μελέτες που έχουμε στη διάθεση μας, ως ΠΟΕΠΠΠ, και αποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα τέτοιων πρακτικών φορολόγησης είναι εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα. Η νέα αυτή φορολόγηση θα οδηγήσει σίγουρα στη μείωση των εισοδημάτων των πρακτόρων ΟΠΑΠ και των εργαζομένων τους. Και όλα αυτά, ενώ τα πρακτορεία μας έμειναν και παραμένουν κλειστά για μήνες λόγω κορονοϊού».

Η επιστολή ανάφερε επίσης:

«Στις περισσότερες χώρες (ενδεικτικά Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Φιλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο) δεν επιβάλλεται καν φόρος στα κέρδη των παικτών, ώστε αυτοί να παραμείνουν στα νόμιμα δίκτυα παιγνίων και να προληφθούν φαινόμενα εθισμού και σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων για τους παίκτες. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι χώρες, αναγνωρίζουν ότι η ενίσχυση των εσόδων του κράτους μπορεί να επιτευχθεί με την πάταξη του παράνομου τζόγου. Σας καλούμε να κάνετε το ίδιο και εμείς θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Με βάση όλα τα παραπάνω, η διάταξη αυτή θα αποτελέσει πλήγμα για τον κλάδο μας, θα δημιουργήσει τρύπες στα έσοδα του Δημοσίου, και θα οδηγήσει σε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, λόγω της στροφής των παικτών στη μάστιγα του παράνομου τζόγου».

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν: Παρατείνει για ένα εξάμηνο την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας για σήμερα 17 Φεβρουαρίου (vid)

ΟΠΕΚΑ: Έρχονται πληρωμές – Ποια επιδόματα θα καταβληθούν

Σχετικα αρθρα

Trastor: Επτά νέες επενδύσεις μέσα στο 2020

admin

Δύο νέα μέλη στο ΔΣ της Revoil

admin

Από 1 Μαρτίου η αλλαγή επωνυμίας της Pasal

admin

Παπουτσάνης: Κορυφαίες διακρίσεις στον θεσμό «Προϊόν της Χρονιάς 2021»

admin

ΔΕΠΑ και CPW συμμαχούν για την προώθηση της χρήσης του υδρογόνου

admin

Ενεργοποιείται τρίμηνο πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων

admin

ΕΛΠΕ: Ανθεκτικότητα το 2020-Λειτουργική κερδοφορία 333 εκατ. ευρώ-Μέρισμα 0,1 ευρώ ανά μετοχή

admin

ΕΛΠΕ: Συγκρίσιμα κέρδη EBITDA στα €333 εκατ. – Θετικά λειτουργικά αποτελέσματα παρά την κρίση COVID-19

admin

Kiosky’s Convenience Stores: Επεκτείνεται και εκτός Αττικής διπλασιάζοντας τα καταστήματα 

admin

Χατζηθεοδοσίου (Επαγγελματικό Επιμελητήριο): Mόλις 1 από τις 5 επιχειρήσεις θα ενισχυθεί από την περιφέρεια

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Παράταση στον διαγωνισμό για το Ξενία Κύθνου και άλλα έξι ακίνητα

admin

Goldenburg Group: Η πορεία προς τις ευκαιρίες της δεκαετίας

admin