Image default
Οικονομία

Αποζημιώσεις ενοικίων: «Κλείνουν» οι εκκρεμότητες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν το Δεκέμβριο όπως και κάποιες περιπτώσεις ιδιοκτητών που εκκρεμούν για τα ενοίκια του Νοεμβρίου. Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προσδιορίζονται οι κλάδοι οι οποίοι δεν θα καταβάλλουν ενοίκιο για το μήνα Μάρτιο. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων COVID για τα ενοίκια του Ιανουαρίου.

Αρκετές είναι ακόμα οι περιπτώσεις όπου ενοικιαστές εκμεταλλεύονται την δυνατότητα να πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο χωρίς όμως να είναι δικαιούχοι. Κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ έχουν διαπιστωθεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις, για την περίοδο Μάρτιος-Αύγουστος 2020. Μάλιστα ήδη η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει να στέλνει - σε ιδιοκτήτες στα οποία τους εξηγεί την αιτία για την οποία δεν αποζημιώθηκαν.

Βασικός στόχος είναι να ενημερωθούν με - περίπου 79.000 ιδιοκτήτες. Πολλές περιπτώσεις αφορούν υπεκμισθώσεις ακινήτων ενώ μεταξύ των δηλώσεων που απορρίφθηκαν περιλαμβάνονται 45.783 στις οποίες ο μισθωτής επαγγελματικής στέγης διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν πληττόμενος. Σε 28.981 δηλώσεις  βρέθηκε  ότι δεν υπήρχε αναστολή εργασίας για τον εργαζόμενο ενώ σε 4.791 δηλώσεις είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση.

Ποιοιί δικαιούνται μηδενικό ή μειωμένο ενοίκιο τον Μάρτιο

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή τίθεται σε εφαρμογή η ανακοίνωση που είχε γίνει από την Κυβέρνηση για πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου για το μήνα Μάρτιο στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

Πιο συγκεκριμένα, απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις

·       εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α)

·       πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

·       αθλητισμού ( και γυμναστήρια)

·       τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία)

·       λιανεμπορίου

·       μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν μεν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

Όσον αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές, το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40% (θα υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση με τους πληττόμενους ΚΑΔ). Αλλά και οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή δικαιούνται να πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για την κύρια κατοικία τους ή /και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα εισπράξουν ενοίκια το Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι αφορολόγητο.

Οι ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40%, θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Δηλαδή, για ενοίκιο 1.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από τον ενοικιαστή 600 ευρώ. Από τα 400 ευρώ που θα χάσει ο ιδιοκτήτης θα λάβει από το Κράτος τα 200 ευρώ.

Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο  θα αποζημιωθούν από το κράτος με το 60% του αρχικού μισθώματος. Έτσι, για  ενοίκιο 4.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 2.400 ευρώ.

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin