Image default
Επιχειρήσεις

Amazon: Αγωγή από τη Ν. Υόρκη για αμέλεια σε βάρος των υπαλλήλων της

Αγωγή σε βάρος της Amazon κατέθεσε η Λετίσια Τζέιμς, εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, κατηγορώντας την ότι δεν προστάτευσε επαρκώς τους υπαλλήλους της στη Ν. Υόρκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Η αγωγή κατατέθηκε λίγες μέρες μετά την προσφυγή του κολοσσού του διαδικτυακού εμπορίου κατά της Τζέιμς, με στόχο να αποθαρρύνει την επικεφαλής της εισαγγελίας της Ν. Υόρκης να κινηθεί δικαστικά σε βάρος της Amazon για αμέλεια στην προστασία των εργαζομένων της, αλλά και για την απόλυση ενός υπαλλήλου της σε μία από τις αποθήκες της το 2020.

Ο όμιλος ζητούσε από ομοσπονδιακό δικαστή να δηλώσει πως η εισαγγελέας δεν ήταν αρμόδια για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τα ζητήματα αυτά. Ωστόσο, το αίτημα αυτό δεν ήταν αρκετό για να εγκαταλείψει η Τζέιμς τις προσπάθειές της.

«Απέτυχε να διατηρήσει υγιές περιβάλλον εργασίας»

«Καθώς απέτυχε να διατηρήσει ένα περιβάλλον εργασίας υγιές μέσω μιας αποδεκτής προστασίας των εργαζομένων κατά της διασποράς του Covid-19, η Amazon παραβίασε τους εργατικούς νόμους της πολιτείας της Ν. Υόρκης», επισήμαναν σήμερα οι υπηρεσίες της Λετίσια Τζέιμς σε δελτίο Τύπου, στο οποίο καταγγέλλεται επίσης ότι ο όμιλος του Τζεφ Μπέζος προχώρησε σε αντίποινα σε βάρος εργαζομένων που είχαν διαμαρτυρηθεί κατά των «επισφαλών» συνθηκών εργασίας.

«Από την αρχή της πανδημίας, είναι σαφές ότι η Amazon προέκρινε τα κέρδη σε βάρος των ανθρώπων και απέτυχε να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της», κατηγορεί τον κολοσσό η Λετίσια Τζέιμς.

Απόκρυψη κρουσμάτων

«Ανησυχούμε βαθύτατα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μας […] και δεν πιστεύουμε ότι η μήνυση της εισαγγελέως περιγράφει μια αξιόπιστη εικόνα της πραγματικότητας του τρόπου με τον οποίο η Amazon ανταποκρίθηκε» στην πανδημία, δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κέλι Νάντελ, μια εκπρόσωπος Τύπου της επιχείρησης.

Στην αγωγή που κατατέθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας, η Ν. Υόρκη καταλογίζει στην Amazon ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις στο θέμα της καθαριότητας και της απολύμανσης στους χώρους της. Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου δεν είχε επίσης προειδοποιήσει τους εργαζομένους του για περιπτώσεις κρουσμάτων σε συναδέλφους τους.

Ακόμη, η Amazon κατηγορείται ότι δεν έκλεισε τις εγκαταστάσεις της για να τις απολυμάνει όταν εντοπίστηκαν κρούσματα Covid-19 και αντιθέτως συνέχιζε να παρακολουθεί και να τιμωρεί τους εργαζομένους της σε σχέση με το ποσοστό παραγωγικότητάς τους.

Πωλήσεις – ρεκόρ στο τελευταίο τρίμηνο

Ο όμιλος, με έδρα το Σιάτλ, είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της υγειονομικής κρίσης, που οδήγησε σε μέτρα καραντίνας και περιορισμούς στις μετακινήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πωλήσεις του έφτασαν τα 125,5 δισ. δολάρια στο τελευταίο τρίμηνο, ποσό που αποτελεί ρεκόρ.

Η Λετίσια Τζέιμς ζητάει από την αμερικανική Δικαιοσύνη μεταξύ άλλων να υποχρεώσει την Amazon να αλλάξει τις πρακτικές της, να αποζημιώσει τους εργαζόμενους που απέλυσε και να επαναπροσλάβει υπάλληλο που είχε απολύσει το 2020, ο οποίος φέρεται να είχε καταγγείλει την εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη

Αλλάζουν τα δεδομένα στη διαμάχη ΕΤΑΔ – Μαντωνανάκη για το Grand Resort Lagonissi;

TUI: Πρώτη επιλογή για τους Γερμανούς η Κρήτη το καλοκαίρι του 2021

Στροφή στα eco-καύσιμα για τη Ναυτιλία από Maersk-ZIM-Avin

Σχετικα αρθρα

ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Συνέργεια με τα σούπερ μάρκετ Δ.Θανόπουλος Α.Ε

admin

Χαλυβουργική: Απάντηση στην αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης

admin

BFF: Η νέα εταιρική ταυτότητα μετά τη συγχώνευση με τη DEPObank

admin

SAP: Νέα λύση για το ηλεκτρονικό εμπόριο

admin

Τεχνητό κρέας: Αυτές είναι οι 4 SOS επιχειρηματικές συμβουλές από τον «βασιλιά» του είδους

admin

Jumbo: Eπιστροφή με click inside – Σε ποια καταστήματα

admin

ΙΣΝ: Ενισχύει τον στόλο του ΕΚΑΒ με δύο νέα ελικόπτερα αξίας 10,1 εκατ. ευρώ

admin

Λαζαρίδης: Η τεχνολογία διαμορφώνει το μέλλον των κεφαλαιαγορών

admin

Η ρωσική ATON επέλεξε το Axia της Profile

admin

Amazon Fresh: Το πρώτο σούπερ μάρκετ της Amazon χωρίς ταμεία άνοιξε στο Λονδίνο

admin

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ ετοιμάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

admin

COSMOTE 5G: Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο με 90% πληθυσμιακή κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

admin