Image default
Διεθνή

Έρευνα: Πώς συνδέεται η βλάβη στην καρδιά με τη σοβαρή νοσηλεία λόγω κορωνοϊού;

Σχεδόν το 50% των ασθενών που έχουν νοσηλευτεί με σοβαρής μορφής νόσο κορωνοϊού και έχουν αυξημένα επίπεδα τροπονίνης (πρωτεΐνη), έχουν τελικά βλάβη στην καρδιά

Στη σημαντική αυτή διαπίστωση καταλήγει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι ερευνητές μέσω μαγνητικής τομογραφίας που υπέβαλαν 148 ασθενείς από έξι κομβικά νοσοκομεία του Λονδίνου παρατήρησαν ότι μεταξύ των καρδιακών βλαβών οι συχνότερα αναφερόμενες ήταν η φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα), ουλές ή νέκρωση του καρδιακού ιστού (έμφραγμα), περιορισμένη παροχή αίματος στην καρδιά (ισχαιμία) και συνδυασμούς και των τριών.

Πιο αναλυτικά, η λειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, που είναι υπεύθυνη για την παροχή οξυγονωμένου αίματος σε όλα τα μέρη του σώματος, ήταν φυσιολογική στο 89% των 148 ασθενών, αλλά υπήρχαν ουλές ή τραύματα στον καρδιακό μυ σε 80 ασθενείς (54%). Το μοτίβο της ουλής των ιστών ή του τραυματισμού προήλθε από φλεγμονή σε 39 ασθενείς (26%), ισχαιμική καρδιακή νόσο, η οποία περιλαμβάνει έμφραγμα ή ισχαιμία, σε 32 ασθενείς (22%) ή και τα δύο σε εννέα ασθενείς (6%). Δώδεκα ασθενείς (8%) φάνηκαν να έχουν διαρκή καρδιακή φλεγμονή.

Αφορμή για τη διεξαγωγή της μελέτης ήταν τα αυξημένα επίπεδα της τροπονίνης στον οργανισμό των ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Τα υψηλά επίπεδα της τροπονίνης στο αίμα είναι ένδειξη βλάβης στον καρδιακό μυ. Η τροπονίνη αυξάνει όταν μια αρτηρία έχει φράξει ή υπάρχει φλεγμονή στην καρδιά.

Πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 έχουν υψηλή τροπονίνη κατά την φάση της νόσου όπου το σώμα προσπαθεί να διαχειριστεί την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη λοίμωξη.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε όντως ότι όλοι οι ασθενείς είχαν αυξημένα επίπεδα τροπονίνης κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Έτσι αποφασίστηκε να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς μετά το εξιτήριο τους ώστε να γίνει κατανοητή η αιτία και η έκταση της καρδιακής βλάβης.

Όπως εξηγεί η Μαριάννα Φοντάνα καθηγήτρια Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας «η αυξημένη τροπονίνη σχετίστηκε με χειρότερη έκβαση των ασθενών με Covid-19. Οι ασθενείς με σοβαρή νόσο συχνά είχαν προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα, αλλά και διαβήτη, υπέρταση και ήταν παχύσαρκοι. Ωστόσο στην περίπτωση της σοβαρής λοίμωξης Covid-19 η καρδιά επηρεάζεται άμεσα. Και ο εντοπισμός της άμεσης επίδραση της νόσου στην καρδιά δεν είναι πάντα εύκολος, αλλά η μαγνητική τομογραφία στην καρδιά μπορεί να εντοπίσει τις βλάβες και να μας δώσει την ευκαιρία της εύστοχης διάγνωσης και των καλύτερων θεραπειών».

Ειδήσεις σήμερα: 

Σε επτά περιοχές στα βόρεια προάστια παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

«Αναγνώρισα αυτόν που πήγε να με σκοτώσει»: Συγκλονιστική μαρτυρία οδηγού ταξί για τον serial killer της Κηφισιάς

ΗΠΑ: Κατασχέθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια πλαστές μάσκες

Σχετικα αρθρα

Κυρώσεις ΗΠΑ για Ναβάλνι: Σε ποιους 7 υψηλόβαθμους Ρώσους επιβλήθηκαν

admin

Αυστρία : Ο Κουρτς δεν θέλει εξάρτηση από την ΕΕ για τα εμβόλια

admin

Πέθανε ο θρύλος της ρέγκε, Μπάνι Γουέιλερ

admin

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε σύγκρουση ενός φορτηγού με ένα SUV

admin

Βουλγαρία : Κατηγορεί για διακρίσεις τη Β. Μακεδονία και απειλεί με μέτρα

admin

Έτοιμος ο Σαρκοζί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γαλλίας

admin

ΕΜΑ : Στις 11 Μαρτίου η απόφαση για την έγκριση του εμβολίου Johnson & Johnson

admin

Βολιβία : Πτώση λεωφορείου σε χαράδρα – Τουλάχιστον 2 νεκροί

admin

Ο διευθυντής του FBI κατηγορεί τους οπαδούς του Τραμπ για εγχώρια τρομοκρατία

admin

Κοροναϊός : Αχρησιμοποίητο το 1/5 των δόσεων που παραδόθηκαν στην Αυστρία

admin

Τουρκία : Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο – Πέφτουν τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις

admin

ΗΠΑ: Ο διευθυντής του FBI κατηγορεί για εγχώρια τρομοκρατία τους εισβολείς στο Καπιτώλιο

admin