Image default
Οικονομία

Απεμπλοκή της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ από τις ΒΙ.ΠΕ. ζητά εκ νέου ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Το ζήτημα της απεμπλοκής της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ από την διαχείριση των ΒΙ.ΠΕ. και ΒΙΟ.ΠΑ. της Δυτικής Μακεδονίας, έθεσε εκ νέου ο Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Κασαπίδης στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε τηλεδιάσκεψη που είχε για τον σκοπό αυτόν.

Ο κ. Κασαπίδης παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στις δύο “ενεργές” ΒΙ.ΠΕ. Φλώρινας και Καστοριάς καθώς και στην ανέτοιμη εδώ και 25 χρόνια, μέχρι και σήμερα ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης, επισημαίνοντας την επείγουσα αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης των χρόνιων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία. 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στην πρωτεύουσα της ανεργίας στη χώρα και στην ανεργία των νέων σε όλη την Ευρώπη, η κωλυσιεργία είκοσι πέντε ετών (25) για τη ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης και τριάντα έξι (36) για τη ΒΙ.ΠΕ. Φλώρινας έχει επιδεινώσει τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την αδιαφορία που επιδεικνυόταν όλα αυτά τα χρόνια και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και πρόσθετα έξοδα την επιχειρηματική κοινότητα όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας. 

Ο κ. Κασαπίδης άσκησε για ακόμα μια φορά έντονη κριτική στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ για τις δικές της ευθύνες, επισημαίνοντας την ύψιστη αναγκαιότητα και προτεραιότητα οργανωμένων χώρων στη Δυτική Μακεδονία εν όψει και των ευνοϊκών κινήτρων για επενδύσεις που θα ισχύσουν στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει και την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση, υπογράμμισε με έμφαση ο Περιφερειάρχης, κινδυνεύει η διαδικασία της μετάβασης με ομαλό και δίκαιο τρόπο. 

Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης πρότεινε να απεμπλακεί η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ από τις ΒΙ.ΠΕ. της Δυτικής Μακεδονίας ως φορέας διαχείρισης και τη δημιουργία ενός νέου φορέα με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων, των Επιμελητηρίων και των επιχειρηματιών.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Δίκαιης Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης, υπεραμύνθηκε των ζητημάτων που έθεσε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας την επείγουσα αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας ολοκληρωμένων και σύγχρονων ΒΙ.ΠΕ. και άλλων παρεμφερών χώρων στη Δυτική Μακεδονία, για να είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τα ευνοϊκά κίνητρα κατ’ αρχάς του αναπτυξιακού νόμου και στη συνέχεια της μετάβασης και να επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία.

Από την πλευρά της η ΕΤΒΑ αποποιήθηκε των ευθυνών της για τη χρόνια κωλυσιεργία ολοκλήρωσης και αποπεράτωσης των ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης και Φλώρινας, επιρρίπτοντας την ευθύνη είτε στις αδειοδοτούσες αρχές του Δημοσίου είτε στη μικρή συμμετοχή των επιχειρήσεων στους χώρους αυτούς.  

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανταποκρινόμενος θετικά στο αίτημα του κ. Κασαπίδη, ζήτησε να κατατεθεί γραπτώς από την Περιφέρεια η πρόταση για την απεμπλοκή της ΕΤΒΑ και του τρόπου λειτουργίας και διαχείρισης από το νέο σχήμα, ώστε να τη μελετήσει και να πάρει τις όποιες αποφάσεις. 

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Ιωάννης Κυριακού, η Επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κα Μαρία Αντωνίου, ο Πρόεδρος και Συντονιστής του ΣΔΑΜ κ. Κων/νος Μουσουρούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Στέργιος Κιάνας, η Νομική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη κα Μπήινα Ελένη, καθώς και εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΤΒΑ ΒΙ.Π.Ε.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : «Κάν’ το όπως η Ελλάδα» – Ιταλικά νησιά ζητούν καθολικούς εμβολιασμούς λόγω τουρισμού

admin

Δεσμευτική συμφωνία Πειραιώς-Intrum για το Vega

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 : Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

admin

Οι αγρότες αποκτούν θεσμική εκπροσώπηση

admin

Κομισιόν : Θετική συνεισφορά της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Μόλις το 40% των επιχειρήσεων θα λάβουν τελικά ενίσχυση

admin

Τεχνητό κρέας : Από το εργαστήριο στο πιάτο μας…

admin

Θ. Σκυλακάκης: 200 εκατ. ευρώ κοστίζει κάθε επιπλέον εβδομάδα με κλειστό το λιανεμπόριο στην Αττική

admin

Θ. Σκυλακάκης: Στόχος η δυναμική ανάκαμψη, αλλά και η διατήρηση βιώσιμων δημοσιονομικών μεγεθών

admin

ΙΕΛΚΑ : Σταθεροποίηση πωλήσεων το α’ εξάμηνο αναμένει ο κλάδος τροφίμων

admin

Ισπανία: Πάνω από 4 εκατομμύρια άνεργοι στο τρίτο κύμα κορωνοϊού

admin

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή χρήση ζιζανιοκτόνων

admin