Image default
Επιχειρήσεις

Επί τάπητος η χρηματοδοτική στήριξη της EBRD στα projects του Ταμείου Ανάκαμψης

Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) στη χρηματοδότηση μιας σειράς καίριων αναπτυξιακών πρότζεκτ με κυριότερο το μεγάλο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης στη Δυτ. Μακεδονία, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης με το νέο προεδρείο της EBRD.

Η νέα πρόεδρος, κα Odile Renaud-Basso, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Νοέμβριο, αναμένεται σήμερα και αύριο να έχει σειρά επαφών που θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά σε διαδικτυακή μορφή.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον επικεφαλής Οικονομικό Σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Επίσης, θα έχει ψηφιακή συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδο Λαμπίρη, καθώς και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και του τραπεζικού τομέα.

Η αντιπροσωπεία της EBRD θα περιλαμβάνει επίσης τον αντιπρόεδρο της EBRD Alain Pilloux, την περιφερειακή διευθύνουσα σύμβουλο Charlotte Ruhe, την επικεφαλής της Ελλάδας Andreea Moraru, και τον αναπληρωτή διευθυντή διακυβέρνησης και πολιτικών υποθέσεων Oleg Levitin.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους εκπροσώπους της EBRD αναμένεται να τεθεί μια σειρά από πρότζεκτ που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, εντάσσοντάς τα στις προτεινόμενες επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Και τούτο διότι η EBRD, ως ο πιο ενεργός χρηματοδότης επενδύσεων στη χώρα απ’ το 2015 και μετά (σ.σ. έχει χορηγήσει πάνω από 4 δισ. ευρώ σε 70 έργα στον τομέα των επιχειρήσεων, των τραπεζών, της ενέργειας και των υποδομών) μπορεί να στηρίξει με δανειοδοτήσεις και εγγυήσεις όχι μόνο μεγάλα επενδυτικά σχέδια ή έργα υποδομών, αλλά και επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εξάλλου, η κα Renaud-Basso φρόντισε ήδη να στείλει το μήνυμα ότι η «είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε περαιτέρω στη δημιουργία μιας ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης».

Τα πρώτα projects του 2021

Μόλις αυτόν τον μήνα, η EBRD χρηματοδότησε με 10,65 εκατ. ευρώ τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της τράπεζας Πειραιώς με το όνομα Project Iris στην Intrum.

Παράλληλα, δρομολογεί τη συμμετοχή της με 30 εκατ. ευρώ στο fund Southbridge Europe Mezzanine II SCA SICR. To τελευταίο έχει θέσει ως στόχο άντλησης συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επενδύσει σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η EBRD πραγματοποίησε στη χώρα μας επενδύσεις ύψους σχεδόν 800 εκατ. ευρώ σε 17 έργα το 2020, έναντι 571 εκατ. ευρώ σε 13 έργα το 2019, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πέντε κορυφαίες χώρες επενδύσεων της Τράπεζας για το 2020.

Μεταξύ των έργων της Τράπεζας για το 2020 ήταν η επένδυση 75 εκατ. ευρώ στην επιτυχημένη έκδοση Ευρωομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την υποστήριξη ενός νέου ηλιακού πάρκου στην Ελλάδα, η χορήγηση δανείου ύψους 160 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, μια επένδυση 57,5 εκατ. ευρώ στην επιτυχή έκδοση του επταετούς ομολόγου 500 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 50 εκατ. ευρώ στην πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Επίσης, στα τέλη του 2020, η EBRD ένωσε τις δυνάμεις της με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ωρίμανσης και παρακολούθησης έργων σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Τα έργα θα αφορούν κυρίως τον τομέα των κοινωνικών υποδομών (εκπαίδευση και υγεία), τις βιώσιμες αστικές υποδομές και τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της Τράπεζας, υπάρχουν τέσσερις πυλώνες, πάνω στους οποίους θα συνεχίσει να στηρίζει επενδυτικά προγράμματα στη χώρα μας: 1) Πράσινη ανάπτυξη στην κατεύθυνση της υποστήριξης της ομαλής μετάβασης της χώρας, 2) Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, 3) Ψηφιακός μετασχηματισμός, και 4) Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή.

Σχετικα αρθρα

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας για σήμερα Σάββατο

admin

Τράπεζες: Το εμπόριο απορρόφησε το 25% των νέων χρηματοδοτήσεων

admin

ΟΤΕ: Το μέρισμα-έκπληξη και το bonus για τους μετόχους από τη Ρουμανία

admin

Mediterra: Στις 24/3 η ΓΣ για επέκταση παραγωγικής μονάδας

admin

ΕΚΤΕΡ: Εκλογή νέου ΔΣ και έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

admin

Ελλάκτωρ: Έκτακτη ΓΣ ζητούν Μπάκος-Καϋμενάκης

admin

Cenergy: Συνεργασία ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και Σωληνουργείας Κορίνθου

admin

Ελλάκτωρ: Σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. ζητούν οι Μπάκος – Καϋμενάκης

admin

Alpha Trust: Καθαρά κέρδη €1,01 εκατ. το 2020

admin

ΤτΕ: Διατηρεί ανοιχτή την πλατφόρμα υποβολής ισολογισμών

admin

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

Vivartia: Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η μεταβίβαση στο CVC

admin