Image default
Οικονομία

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τα SOS του IBAN για να μην κοπείτε από το TAXIS

Με πολλούς ιδιοκτήτες να μην έχουν δηλώσει ακόμα τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα η διαδικασία εκταμίευσης των αποζημιώσεων που δικαιούνται για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν το μήνα Δεκέμβριο αλλά και κάποιες περιπτώσεις που εκκρεμούν για το Νοέμβριο.

Η αδυναμία κατάθεσης των ποσών αποζημίωσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς αποτελεί ίσως και το σοβαρότερο πρόβλημα για το οποίο δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία δήλωσης αλλά και είσπραξης των αποζημιώσεων για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών.

Εκτός από την ανυπαρξία δηλωμένου τραπεζικού λογαριασμού στο TaxisNET, ένα ακόμα εμπόδιο είναι η μη τήρηση των κανόνων που διέπουν το είδος και την κατάσταση των λογαριασμών αυτών, ώστε να μην είναι εφικτή η αυτόματη μεταφορά και κατάθεση των ποσών των αποζημιώσεών από την ΑΑΔΕ.

Βασικοί κανόνες για να δουν οι ιδιοκτήτες τα ποσά που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σύμφωνα με τον φοροτεχνικό συνεργάτη του Γραφείου Ενημέρωσης μελών της ΠΟΜΙΔΑ κ. Άλκη Κωφού, είναι ότι :

*  κάθε δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης λόγω μείωσης ενοικίων ακινήτων, θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ, έστω και καθυστερημένα, τον τραπεζικό λογαριασμό του για να του κατατεθεί το ποσό που δικαιούται. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να δηλώσει το πλήρες ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού στη σελίδα του δικαιούχου στο TAXISNET, στην αριστερή στήλη “MyΤaxisNet” και στο παράθυρο “Δήλωση Λογαριασμού – ΙΒΑΝ”.

* στην περίπτωση που υπάρχει κοινός λογαριασμός αυτός μπορεί να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους. Επομένως δεν κατατίθενται χρήματα σε κοινούς λογαριασμούς με περισσότερους από δύο δικαιούχους, έστω και αν το όνομα του δικαιούχου της αποζημίωσης είναι πρώτο.

* το όνομα του εκμισθωτή-δικαιούχου της αποζημίωσης μπορεί να είναι πρώτο ή και δεύτερο στο δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης.

* ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ανοιγμένος σε οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα, με ΙΒΑΝ που να αρχίζει από GR. Η κατάθεση σε Τράπεζα εξωτερικού δεν φαίνεται να προβλέπεται, ούτε έχει ελεγχθεί αν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.

* ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ενεργός, και να μη έχει χαρακτηριστεί ως “αδρανής”. Σημειώνεται ότι ένας λογαριασμός χαρακτηρίζεται ως αδρανής όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές με άμεση χρέωση του λογαριασμού του δικαιούχου. Αυτό δεν ισχύει για τις προθεσμιακές καταθέσεις. Αν υπάρχει λογαριασμός αλλά είναι ήδη χαρακτηρισμένος αδρανής, χρειάζεται αίτηση στην Τράπεζα και επικαιροποίηση των στοιχείων των καταθετών.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 11.707 επιχειρήσεων και επαγγελματιών, δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, το ποσό των 161,6 εκατ. ευρώ. Ο συνολικό αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση ανέρχεται σε 359.691 με το ποσό που έχει καταβληθεί συνολικά να ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, η μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο διαμορφώνεται σε περίπου 3.408 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκταμίευσης και για τους εναπομείναντες δικαιούχους.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τον 6ο κύκλο, μέσω του οποίου θα δοθούν συνολικά 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί πάνω από 261.000 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.

Σχετικα αρθρα

Το πετρέλαιο Μπρεντ ξεπέρασε το φράγμα των 70 δολαρίων

admin

ΕΦΚΑ : Σε τι θα μετατρέψει τα προνομιακά του ακίνητα στην Αθήνα

admin

ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ: Τι πληρώνεται έως τις 12 Μαρτίου

admin

Σκυλακάκης: Και για το 2022 δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα

admin

Ο διχασμός στην ΕΕ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι δυσκολίες εφαρμογής του

admin

Lockdown : Παρατείνονται οι περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις

admin

PD Neurotechnology®: Από την Ιδέα στην Αγορά!

admin

Πέτσας στο MEGA : Δίνουμε 300.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους δήμους προς ενίσχυση των πολιτών που επλήγησαν

admin

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» : 80.000 κτίρια θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα εντός του 2021

admin

Ενισχύσεις 7,3 δισ. ευρώ από τους 6 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

admin

Κοροναϊός : Πώς άλλαξαν οι ζωές των εργαζομένων από τον περσινό Μάρτιο

admin

Φάρμακα : Θέμα χρόνου και κεφαλαίων η μετάβαση της Ελλάδας από τη χημεία στη βιοτεχνολογία

admin