Image default
Ευρώπη

Κίνα-ΕΕ: Θετική προοπτική για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις – Καταγράφηκε αύξηση το 2020

Ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων από την Κίνα και την ΕΕ ενθαρρύνθηκαν βλέποντας την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου το 2020, μιας χρονιάς που στιγματίστηκε οικονομικά, από την επιβολή lockdown, αλλά και τη διατάραξη της λειτουργίας της βιομηχανικής παραγωγής, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19.

H Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat) ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι η Κίνα έγινε ο πιο σημαντικός εμπορικός συνεργάτης της ΕΕ, το 2020, καταλαμβάνοντας μία θέση, την οποία, κατείχαν για πολύ καιρό, οι ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κίνα το 2020, κατέγραψαν ετήσια αύξηση 5,6% στα 383,5 δισεκατομμύρια ευρώ (465 δισεκατομμύρια δολάρια) και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2% στα 202,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, το εξωτερικό εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ κατέγραψε ουσιαστική μείωση, τόσο στο επίπεδο των εισαγωγών, όσο και στο επίπεδο των εξαγωγών, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ο Σου Χαϊφένγκ, πρόεδρος της Τράπεζας της Κίνας  (Bank of China S.A. – Luxembourg) χαιρέτησε τα στατιστικά αποτελέσματα ως «ένα ορόσημο για τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα».

Σε μία συνέντευξη του, στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua για τους λόγους, σχετικά με τους οποίους, το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ θα μπορούσε να υπερνικήσει την οικονομική ύφεση, ο ίδιος, απέδωσε τα θετικά αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό, στην ταχεία ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς: «Η Κίνα εφάρμοσε σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση της COVID-19. Οι Κινέζοι και οι επιχειρήσεις έκαναν μία μεγάλη θυσία και αυτές οι προσπάθειες απέδωσαν: οι αλυσίδες εφοδιασμού στην Κίνα αποκαταστάθηκαν γρήγορα και ο δυναμισμός της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής διατηρήθηκε» παρατήρησε ο ίδιος.

Η Κίνα, ήταν η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο, που κατέγραψε οικονομική ανάπτυξη 2,3% το 2020, ενώ από την άλλη μεριά, το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε περίπου κατά 3,5%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η ώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ ενισχύθηκε επίσης, από την ολοκλήρωση ενός επταετούς κύκλου διαπραγματεύσεων για μία διμερή επενδυτική συμφωνία το Δεκέμβριο. Η συμφωνία αυτή, ήταν πολυπόθητη για την ΕΕ, προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο των επιχειρηματικών σχέσεων και να προσφερθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στις δύο πλευρές.

* 1 δολάριο: 6,46 γουάν

Σχετικα αρθρα

TASS: Κυρώσεις για Ναβάλνι αποφάσισε η ΕΕ – Ρωσία: Θα απαντήσουμε

admin

Ιταλία: «Η Ελλάδα εκπλήσσει και ανοίγει τις πύλες της σε όσους εμβολιαστούν» γράφει η ιταλική εφημερίδα “Il Messaggerο”

admin

Σαρλ Μισέλ: Μάρτιο η συζήτηση με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο

admin

«Πράσινο» από τον ΕΜΑ για κοκτέιλ αντισωμάτων από τη Regeneron

admin

Προχωρά σε ανάπλαση του ιστορικού κέντρου το Άργος – «Κλειδί» η χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ

admin

ΕΣΠΑ: Πλούσια δράση από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αποκορώνου

admin

Το lockdown καθυστερεί την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων

admin

Οι αμερικανοί επενδυτές «βλέπουν» και άλλους κλάδους εκτός από λιμάνια και Ναυπηγεία

admin

Θέματα ασφάλειας και άμυνας επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε.

admin

Βόζεμπεργκ: Κερδίζει έδαφος η θέση του πρωθυπουργού για πιστοποιητικό εμβολιασμού

admin

OLAF: Απατεώνες επιδίωξαν να πωλήσουν συνολικά 900 εκατ. δόσεις εμβολίων σε κράτη της ΕΕ

admin

Τηλεδιάσκεψη Δ. Μιχαηλίδου με τον Ισπανό ομόλογό της

admin