Image default
Επιχειρήσεις

Ο συγχρονισμός της καθόδου

Ο συγχρονισμός της καθόδου

Η Ελληνική αγορά, διέσπασε επικίνδυνα την στήριξη των 785 μονάδων και περιμένουμε αύριο την εβδομαδιαία επιβεβαίωση. Η αδυναμία είναι εμφανής από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, υψηλότερους πάντως από την χθεσινή ανοδική προσπάθεια, ακόμα και αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, που αντιστοιχούν περίπου στο 6,5%.

Όμως και οι Διεθνείς αγορές μετά τα πρόσφατα πολυετή ιστορικά υψηλά, αρχίζουν να προβληματίζουν για το αν ήρθε η ώρα για μια βαθύτερη διόρθωση. Παρά την διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων και την εφαρμογή προγραμμάτων τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων δολαρίων & ευρώ, τα συνεχιζόμενα προβλήματα λόγω πανδημίας, οι κακές καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως η άνοδος των  επιτοκίων δανεισμού της Κεντρικής κυβέρνησης των ΗΠΑ άνω του 1,20% προβληματίζουν.

Η εμφάνιση μικρών (προς το παρόν), πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, αυξάνει τον αριθμό των σκεπτικιστών αναλυτών που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την συνέχεια, αν μάλιστα διασπαστεί το σημαντικό επίπεδο αντίστασης του 1,50% για την 10-ετή έκδοση των ΗΠΑ.

Η Ελληνική κεφαλαιαγορά, αν και μεσομακροπρόθεσμα συνεχίζει να παραμένει σε ανοδική τάση, για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τον συγχρονισμό της με τις ξένες αγορές μόνο στις πτώσεις, αλλά και την αδυναμία της να διασπάσει τα πρόσφατα υψηλά (829,45), κορυφώνοντας την αντίδραση σε χαμηλότερα επίπεδα(804,50).

Η δριμύτερη επάνοδος της πανδημίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, το νέο lockdown, αλλά και η 3-ήμερη κακοκαιρία, λειτούργησαν επιβαρυντικά στην αγορά. Όμως η μεγάλη ανησυχία όλων είναι η επερχόμενη τουριστική περίοδος και το ποσοστό επαναφοράς της, στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Βραχυπρόθεσμα οι βασικοί δείκτες όσο & η πλειοψηφία των μετοχών, παρουσιάζουν κόπωση, με (ύποπτη) εξαίρεση την μετοχή της ΔΕΗ λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΗΕ. Οι 795 μονάδες του ΓΔ  & οι 1905 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες & αύξηση του όγκου συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα & την ψυχολογία. Θα απαιτηθεί σίγουρα η συμμετοχή περισσότερων τίτλων πέραν της συνήθους ανακυκλούμενης γνωστής πεντάδας, για να υπάρξουν πιθανότητες επιτυχίας..

Ο ΔΤΡ, έχει δημιουργήσει νέο επίπεδο ταλάντωσης κινούμενος πλέον στο οριζόντιο κανάλι των 480-435 μονάδων. Αναμένουμε την διάσπαση ενός εκ των δύο επιπέδων για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, αν & η προσέγγιση των 400 μονάδων δεν φαντάζει αδύνατη, με δεδομένη την αναμενόμενη αύξηση κεφαλαίου της ΠΕΙΡ.

Το γεγονός ότι όλο & περισσότεροι ξένοι οίκοι – οργανισμοί αρχίζουν να επισημαίνουν τις δυσκολίες επιστροφής στην ομαλότητα με πρόσφατες εκθέσεις τους και να υποβαθμίζουν τους αναπτυξιακούς στόχους για το 2021, δείχνει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χωρά το 2021.  Έτσι το τελευταίο διάστημα και η ομολογιακή αγορά, παρά την συνεχή βοήθεια της ΕΚΤ, αρχίζει να απομακρύνεται από τα πρόσφατα χαμηλά της, παρουσιάζοντας 55% αύξηση των αποδόσεων στην 10-ετια. Επιπλέον αρχίζει να ανοίγει η ψαλίδα αποδόσεων μεταξύ των κοντινών (μέχρι 5-ετία) και των μακρινών λήξεων (>10-ετίας) των ελληνικών κρατικών τίτλων, ηχώντας το 1ο καμπανάκι ανησυχίας, αν και απέχουμε ακόμα αρκετά από τα επίπεδα συναγερμού (1,50%). 

Αν και οι ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία παραμένουν, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι συνέχεια της διορθωτικής κίνησης θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα. Τα μηδενικά τραπεζικά επιτόκια αποτελούν τον οδηγό για στροφή των επενδυτών σε ποιοτικές μερισματούχες μετοχές. Αρκετοί τίτλοι έχουν προσεγγίσει τον ΚΜΟ 200 ημερών, σηματοδοτώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην αγορά.

Σε συνεννόηση πάντα με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας επίπεδα τιμών, αλλά κυρίως μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, που διοικούνται ιστορικά από αξιόπιστο management..

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεταβλητότητα είναι ισχυρό όπλο που θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τις αποδόσεις μας, αρκεί να ξέρουμε τι, πως, και πότε & κυρίως γιατί αγοράζουμε ή πουλάμε…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

 • Λουκάς Παπαϊωάννου
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
 • ΗΠΑ
 • Κεφαλαιαγορά
 • μεταβλητότητα

  Σχετικα αρθρα

  Intralot: Ολοκληρώθηκε η πώληση του 20% στην Intralot de Peru έναντι $16,2 εκατ.

  admin

  Intralot: Πούλησε τη συμμετοχή της στην Intralot de Peru

  admin

  Η μάχη των μίνι μάρκετ: Νέοι παίκτες για την «πίτα» των 8 δισ. ευρώ στη μικρή λιανική

  admin

  Στα 18,815 τρισ. το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ε.Ε. το 2020

  admin

  SOLIDUS: Υπόμνημα για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο

  admin

  Εθνική Ασφαλιστική: Συμφωνία με την Hellenic Healthcare Group για την κάλυψη ρομποτικών επεμβάσεων

  admin

  Eurolife FFH: Eπιταχύνει τον διάλογο για την κλιματική αλλαγή

  admin

  Yalco: Αυτό είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας

  admin

  Συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ της Yalco-Τα νέα μέλη

  admin

  The View: Εκεί που ο κοσμοπολιτισμός συναντά τη χαλάρωση

  admin

  ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών τον Ιανουάριο

  admin

  ΕΛΤΑ: Επιτυχές το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – Στις 1.968 οι αιτήσεις συμμετοχής

  admin