Image default
Αγορές

Διεθνείς αγορές: Ποιός είναι ο μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας

Διεθνείς αγορές: Ποιός είναι ο μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας

Για τις αγορές, η πανδημία μόλις έκλεισε ένα χρόνο ζωής. Ήταν 19 Φεβρουαρίου του 2020 όταν όλα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά. Την ημέρα εκείνη, οι αγορές άγγιξαν τα υψηλά τους, πριν να μπουν σε μία περίοδο κατρακύλας, καθώς ο κορονοϊός που ξεκίνησε από την κινεζική πόλη της Γουχάν επεκτάθηκε στις χώρες της Δύσης.

Σε εκείνο το σημείο, οι ΗΠΑ δεν μετρούσαν ούτε ένα νεκρό από την ασθένεια που αργότερα θα ονομαζόταν Covid-19. Τα lockdowns που σύντομα θα επεκτείνονταν από την Ιταλία στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Ελλάδα και μετά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, απείχαν ακόμα μερικές εβδομάδες. Αλλά ήταν εκείνο το σημείο όπου ο ιός επιβλήθηκε επί των αγορών.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2020 ο S&P 500 έκλεισε στις 3.386,15 μονάδες, επίπεδα που τότε αποτελούσαν ιστορικό ρεκόρ. Και μετά, ήρθε το χάος.

Από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου ο Dow Jones υποχώρησε κατά 25,67%, ο S&P 500 κατά 23,31%, ο Nasdaq κατά 21,57% και ο Euro STOXX 600 κατά 26,24%.

Στα μέσα του Απριλίου, είδαμε μέχρι και το πρωτοφανές φαινόμενο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου σε αρνητικά επίπεδα (-40 δολάρια το βαρέλι), καθώς το παγκόσμιο lockdown έπληξε τη ζήτηση όπως ποτέ άλλοτε, συσσωρεύοντας τεράστιες ποσότητες πετρελαίου στις αποθήκες και φέρνοντας τα πάνω – κάτω στην αγορά των futures.

Δώδεκα μήνες αργότερα, όλοι οι δείκτες βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα. Για τις αγορές, η πανδημία έχει ήδη τελειώσει. Και αυτό οφείλεται στις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις. «Το ύψος των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν είναι η μεγαλύτερη αλλαγή συνθηκών σε σχέση με το πού βρισκόμασταν πριν από ένα χρόνο, αντιμέτωποι με μία πανδημία του κορονοϊού και με την αβεβαιότητα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα απαντούσαν οι policymakers. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμούνται όλοι οι παίκτες στις αγορές είναι ότι τα μέτρα στήριξης είναι μεγαλύτερα από ό,τι είδαμε το 2008 ή το 2009. Απλά είναι τόσο μεγάλη η ρευστότητα που νομίζουμε ότι αναμφίβολα έχει αρχίσει να επηρεάζει τις μετοχές», λέει στο - ο Ματ Φόρεστερ, επικεφαλής επενδύσεων της Lockwood Advisors της BNY Mellon.

Στα μάτια των αγορών, λοιπόν, η πανδημία έχει τελειώσει και η Κίνα υπήρξε ο μεγάλος κερδισμένος. Το τελευταίο έτος, οι κινεζικές μετοχές είναι εκείνες που έδωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη, με τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές να ακολουθούν. Όμως όλες οι κατηγορίες ομολόγων και εμπορευμάτων δίνουν κέρδη σε αυτό το διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, οι υπο-αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι της Wall Street τον τελευταίο αυτό χρόνο είναι σαφείς. Ένας από τους λόγους θα μπορούσε να είναι η υψηλή στάθμιση που έχουν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι κλάδοι των τραπεζών, των εταιρειών κοινής ωφέλειας και της ενέργειας, οι οποίοι δέχθηκαν βαρύ πλήγμα το Μάρτιο και δεν έχουν ανακάμψει αρκετά μετά την ανακάλυψη των εμβολίων, το Νοέμβριο. Ασφαλώς, οι αναταράξεις του Brexit, η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία και τα αυστηρά lockdowns σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν βοήθησαν.

 • Dow Jones
 • ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
 • ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
 • Nasdaq
 • Stoxx 600
 • μετοχές

  Σχετικα αρθρα

  «Ριμπάουντ» για τις ευρωαγορές λόγω σταθεροποίησης των αγορών ομολόγων

  admin

  Οι αγοραστές επικράτησαν στα ασιατικά χρηματιστήρια

  admin

  Wall: Με «άλμα» 3,2% έκλεισε το Φεβρουάριο ο Dow

  admin

  Εβδομαδιαία «βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Δεν έχει… στοπ η GameStop

  admin

  Στο «κόκκινο» ξεκίνησε η Wall Street

  admin

  Ελεγχόμενες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Η «εκτίναξη» των ομολόγων κλυδωνίζει τα ασιατικά χρηματιστήρια

  admin

  Sell off στη Wall Street μετά την «εκτόξευση» των αποδόσεων των ομολόγων

  admin

  Μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές – «Κράτησε» τις απώλειες ο Πάουελ

  admin

  Καταγραφή βραχυπρόθεσμων κερδών στη Wall Street μετά τα ρεκόρ

  admin

  Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη με ώθηση από τράπεζες και ενέργεια

  admin