Image default
Διεθνή

Έρευνα: Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι δυσπιστούν απέναντι στις κυβερνήσεις εν μέσω πανδημίας

Το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας φαίνεται να αντικατοπτρίζεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, χωρίς να κάνει «εκπτώσεις» και χωρίς να αγγίζει μόνο το σύστημα υγείας.

Θέσεις εργασίας, νοσοκομεία, κοινωνική ζωή, όλα έπεσαν στη μάχη της ίασης από τον κορωνοϊό. Το κύμα της υγειονομικής κρίσης «ξέβρασε» και πολλές θεωρίες συνωμοσίας, την ίδια ώρα.

Τον τελευταίο χρόνο, όπως φάνηκε σε έρευνα τουγαλλικού κέντρου Cevipof, όλο και περισσότεροι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου εμφανίστηκαν πιο ανοιχτοί στην αποδοχή της συνωμοσιολογίας, ειδικά όσον αφορά στα εμβόλια.

Η έρευνα, που αποδεικνύει τη μεγέθυνση του πλαισίου απαισιοδοξίας στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 8.000 ανθρώπων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

Αποδείχθηκε ότι πάνω από το 36% των Γάλλων, το 32% των Ιταλών και των Γερμανών και το 31% των Βρετανών πιστεύουν ότι τα υπουργεία Υγείας συνεργάζονται με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ενισχύσουν τις τελευταίες.

Την ίδια στιγμή, το 42% των Γάλλων, το 40% των Βρετανών και το 39% των Γερμανών θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις «πάτησαν» πάνω στην κρίση για να εκμεταλλευτούν τους πολίτες.

Οι εμπειρίες των τεσσάρων χωρών από την πανδημία δεν είναι οι ίδιες: η Ιταλία χτυπήθηκε πολύ στο πρώτο κύμα, η Γερμανία και η Βρετανία στο δεύτερο, η Γαλλία προσπαθεί να αποφύγει το τρίτο lockdown.

Κουρασμένοι ως προς την κατάσταση με τα παρατεταμένα μέτρα δήλωσαν σε μεγαλύτερο βαθμό οι Γάλλοι και Ιταλοί, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 40% και στις δύο περιπτώσεις.

Για ζοφερή κατάσταση μίλησαν σε μεγαλύτερο βαθμό οι Γάλλοι, κατά 34%, και κατά 14% οι Γερμανοί, ποσοστό που διπλασιάστηκε σε σχέση με το πρώτο κύμα κορωνοϊού.

Όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης, από 74%, τον Απρίλιο, το ποσοστό των Γερμανών, που δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα ή μερικώς με τις κινήσεις της καγκελαρίας, μείωθηκε στο 56%.

Στη Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε από το 69% στο 48% και στη Γαλλία από το 39% στο 37%.

Στο θέμα της αποδοχής των πολιτικών εν μέσω κορωνοϊού, το 39% των Γάλλων εξέφρασε δυσπιστία, σε σχέση με το 30% των Βρετανών, το 27% των Ιταλών και το 24% των Γερμανών.

Στις τέσσερις ισχυρές χώρες της Ευρώπης, τόσο η δυσπιστία όσο και η ανησυχία για την οικονομική κατάσταση είναι ορατές.

Στο 90% διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων εκφράζουν φόβο για την μετα κορωνοϊού εποχή στην Ιταλία, στο 84% στη Γαλλία, στο 80% στη Βρετανία και στο 72% στη Γερμανία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα αποδοχής των εμβολίων.

Το 49% των Γάλλων, συγκεκριμένα, δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, σε σχέση με το 80% των Βρετανών, το 76% των Ιταλών και το 66% των Γερμανών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, στο 56%, ο φόβος εκδήλωσης παρενέργειας επισκίαζε τη διάθεση για εμβολιασμό.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 880 τα νέα κρούσματα – 346 οι διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι Ελλείψει… αρεοπαγιτών μπορεί να μη δικαστεί ο Παπαγγελόπουλος Κορωνοϊός – Καλά νέα από τον ΠΟΥ: Μειώθηκαν στο μισό τα κρούσματα παγκοσμίως σε ένα μήνα 

Σχετικα αρθρα

Βενεζουέλα : Απελάθηκε η πρέσβειρα της ΕΕ

admin

Ιταλία : 41 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι έπειτα από ναυάγιο

admin

Αμβούργο : Το… βαπόρι από την Παραγουάη είχε 16 τόνους κοκαΐνης

admin

Ναυάγιο με μετανάστες στη Μεσόγειο – Οκτώ νεκροί και 41 αγνοούμενοι

admin

ΟΗΕ : Πληθαίνουν οι επικρίσεις κατά της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

admin

Γερμανία : Παρατείνει την παραμονή των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν

admin

Sputnik-V : Η Αίγυπτος ενέκρινε τη χρήση του

admin

Φον ντερ Λάιεν: Είμαι αισιόδοξη για τον στόχο του εμβολιασμού του 70% των Ευρωπαίων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

admin

Ζεράρ Ντεπαρντιέ : Απορρίπτει τις κατηγορίες για βιασμό – Τι λέει ο δικηγόρος του

admin

Κορωνοϊός – Φον ντερ Λάιεν: Αισιόδοξη πως το 70% των Ευρωπαίων θα έχουν εμβολιαστεί ως το τέλος του καλοκαιριού

admin

Κορωνοϊός: Μωρό στις ΗΠΑ έχει κατά 51.418 φορές υψηλότερο ιικό φορτίο του συνηθισμένου

admin

Γερμανία : Στη φυλακή ο «αρχηγός» του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα

admin