Image default
Οικονομία

Αποζημιώσεις ιδιοκτητών: Υπό εξέταση η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων COVID

Τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις – διορθώσεις παλαιότερων δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου –Δεκεμβρίου 2020 μελετά το υπουργείο Οικονομικών. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αποτελεί ένα θέμα που έχει τεθεί από την πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις αφού αξιολογηθεί η κατάσταση από την πλευρά της ΑΑΔΕ.

Αυτό που μελετάται είναι το κατά πόσο θα είναι εφικτή η διόρθωση λαθών σε δηλώσεις COVID που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες ακινήτων να αποκλειστούν από την είσπραξη αποζημίωσης ή το συμψηφισμό με φορολογικές οφειλές.

Η προσπάθεια εστιάζεται στο να υπάρξουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις στην σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις δηλώσεων προηγούμενων μηνών. Εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, τότε θα ακολουθήσει ένα νέος γύρος εκκαθαρίσεων με στόχο να αποζημιωθούν ιδιοκτήτες που δεν είχαν, για τα κουρεμένα ενοίκια που δεν εισέπραξαν τους προηγούμενους μήνες.

Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, ζητά να δοθεί λύση στις εκκρεμότητες, τα λάθη και τις αδικίες του 2020 μέσω μιας τελευταίας μηνιαίας προθεσμίας για υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων και δηλώσεων COVID για τις εξής κατηγορίες :

* Την υποβολή αρχικών δηλώσεων από ιδιοκτήτες των οποίων

– οι ενοικιαστές (της κύριας και φοιτητικής κατοικίας) δηλώθηκαν αναδρομικά από τους εργοδότες τους ως τελούντες σε αναστολή και τους ενημέρωσαν με πολύμηνη καθυστέρηση ότι δικαιούνται μείωση του μισθώματος, την οποία τους επέβαλαν αναγκαστικά με παρακράτηση από τα επόμενα μισθώματα, αδιαφορώντας για το ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες αυτούς είχε εν τω μεταξύ εκπνεύσει, ή

–  έχασαν τις προθεσμίες από έλλειψη ενημέρωσης, ειδικά κατά την πρώτη περίοδο μειώσεων.

* Την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων COVID που απερρίφθησαν κυρίως διότι:

– οι ενοικιαστές τους δεν τους είχαν γνωστοποιήσει ότι είχαν παραχωρήσει τη χρήση και  εκμετάλλευση του ακινήτου τους σε τρίτους, συμβατικά ή και μη,

–   ανέγραψαν λανθασμένα ή με μικρή απόκλιση το ποσό του αρχικού (λόγω εν τω μεταξύ αναπροσαρμογής του) ή του μειωμένου ενοικίου, ή συμπεριέλαβαν στο ποσό και το χαρτόσημο,

-δήλωσαν λανθασμένα τη χρήση του μίσθιου ακινήτου τους.

– δεν είχαν υποβάλει προηγουμένως δήλωση πληροφ/κών στοιχείων ότι η μίσθωση είναι ενεργή.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη Παρασκευή πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2020.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων COVID για τα ενοίκια του Ιανουαρίου με την καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες να σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου. Βασική διαφορά σε αυτές τις δηλώσεις σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες είναι ότι υπάρχει ταυτόχρονη επιβεβαίωση των στοιχείων που δηλώνονται προκειμένου να μην επαναληφθούν περιπτώσεις υποβολής άκυρων δηλώσεων λόγω αναληθών ισχυρισμών μερίδας των ενοικιαστών, ή άλλων λαθών κατά την υποβολή τους.

H εφαρμογή  αυτή θα  πραγματοποιεί αυτόματες διασταυρώσεις ανάμεσα στα ΑΦΜ του ενοικιαστή και του πληττόμενους ΚΑΔ που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα.

Σχετικα αρθρα

Επίδομα παιδιού : Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

admin

Νέα στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

admin

Μητσοτάκης στη SΖ : Στόχος να φτάσει ο τουρισμός φέτος τουλάχιστον στο 50% του επιπέδου του 2019

admin

Εκπτώσεις: Τροπολογία για παράταση έως τις 31 Μαρτίου από το υπουργείο Ανάπτυξης

admin

Οι καταναλωτικές τάσεις την εποχή της πανδημίας

admin

Οι Βρετανοί μπορούν πλέον να ετοιμάζουν “βαλίτσες” για Ελλάδα

admin

Non Dom: Πάνω από 60 αιτήσεις παρά την πανδημία

admin

Aναστολες συμβάσεων: Ενας στους δύο στον ιδιωτικό τομέα

admin

Αlpha: Θερμή υποδοχή από τον διεθνή Τύπο της συμφωνίας για το Project Galaxy

admin

DailyMail: Η Ελλάδα ενδεχομένως να ανοίξει από τον Μάιο τα σύνορα της για τους Βρετανούς τουρίστες

admin

Γ. Κορμάς (Τρ. Πειραιώς): Ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων μετά την πανδημία

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά : Ηρθε η ώρα της Εφορίας για το Ε9 και τον ΕΝΦΙΑ

admin