Image default
BLOOMBERG

Ράλι στις τιμές των βασικών μετάλλων – O χαλκός πάνω από τα 9.000 δολάρια

Υψηλότερα κινούνται κατά την έναρξη της εβδομάδας τα βασικά μέταλλα, με την τιμή του χαλκού να εκτινάσσεται πάνω από τα 9.000 δολάρια ανά τόνο.

Η άνοδος αποδίδεται στις εκτιμήσεις ότι η αυξημένη ζήτηση που θα επικρατήσει κατά την περίοδο ανάκαμψης από την πανδημία θα προκαλέσει ιστορικό έλλειμμα. Αντίστοιχα, το νικέλιο έφτασε στα 20.000 δολάρια ανά τόνο.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο άνω του 3% τη Δευτέρα και παρουσιάζει μία πρωτοφανή εικόνα καθώς, βαδίζει, τον Φεβρουάριο, για τον ενδέκατο μήνα ανόδου. Τα μέταλλα ενισχύονται με μοχλό τις προσδοκίες ότι η ζήτηση μετά την κρίση θα ξεπεράσει τη βραχυπρόθεσμη προσφορά.

Αυτό μπορεί από τη μία να ενισχύσει την κερδοσκοπία πυροδοτώντας ένα νέο σούπερ ανοδικό κύκλο στα εμπορεύματα και από την άλλη να προκαλέσει ανησυχία για την αύξηση των πιέσεων στις τιμές καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.

Copper prices surge above $9,000 a ton in London for first time since 2011

Η τιμή του μετάλλου ανακάμπτει από τις αρχές του μήνα που δέχθηκε πιέσεις, καθώς οι επενδυτές περίμεναν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα τόνωσης, αλλά και λόγω της ανησυχίας για την εξασθένισης της ζήτησης στην Κίνα.

Ωστόσο, στη συνέχεια αυξήθηκε κατά την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, καθώς η παραγωγή στα εργοστάσια ήταν μεγαλύτερη από τις συνηθισμένη. Επίσης, στην άνοδο των τιμών συνέβαλαν και οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού.

Ο κίνδυνος ταχύτερου πληθωρισμού προκάλεσε selloff των ομολόγων παγκοσμίως, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να ανεβαίνει στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους, τη Δευτέρα. σε περίπου ένα χρόνο τη Δευτέρα.

Η άποψη της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs επαναδιατύπωσε την άποψη της για άνοδο του χαλκού την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η επιστροφή της Κίνας από το διάλειμμα μιας εβδομάδας είχε δημιουργήσει έναν ακόμη λόγο για αύξηση στις τιμές. Η αγορά μπορεί να αντιμετωπίσει φέτος το μεγαλύτερο έλλειμμα εδώ και μια δεκαετία, καθώς ο κίνδυνος να υπάρξει ανεπάρκεια του μετάλλου τους επόμενους μήνες είναι υψηλός, σύμφωνα με την τράπεζα.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις για την επικείμενη «στενότητα» στο Χρηματιστήριο Μετάλλων στο Λονδίνο, καθώς τα spot συμβόλαια διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Τα συμβόλαια τριών μηνών του χαλκού διαπραγματεύονταν νωρίτερα στα 9,141,50 δολάρια ανά τόνο, ενώ έφτασαν μέχρι τα 9,187 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Άνοδο σημείωσαν και τα άλλα μέταλλα, με το νικέλιο να εκτινάσσεται στα 20.010 δολάρια ανά τόνο και τον κασσίτερο να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

JPMorgan: Ο έντονα ανοδικός κύκλος στα εμπορεύματα ξεκίνησε και θα έχει μεγάλη διάρκεια

Χρυσός: Η άνοδος και η απρόσμενη πτώση ενός παγκόσμιου πρωταθλητή

Goldman Sachs για εμπορεύματα: Γιατί η αγορά θα είναι «bull» το 2021 – Βλέπει ανάκαμψη σε σχήμα V

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Πώς η ιταλική μαφία έβαλε στο στόχαστρο το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Αυτή είναι η start up στην οποία επένδυσαν ο Bill Gates και ο ηθοποιός Robert Downey Jr

admin

Volocopter: Νέα κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ για την εταιρεία των ιπτάμενων ταξί

admin

Κέρδη 25 δισ. δολάρια σε μία ημέρα για τον ιδιοκτήτη της νέας εταιρείας που εκτόξευσαν οι traders της Reddit

admin

Bezos, Musk, Gates: Τα ιλιγγιώδη ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν με βάση τον προτεινόμενο φόρο πλούτου

admin

Dan Loeb: Ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος που εισέρχεται στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων

admin

Volvo: Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στροφή στις online πωλήσεις από το 2030

admin

Γιατί η Danone αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιο της στην γαλακτοκομική εταιρεία China Mengniu Dairy – Τι ζητούν οι μέτοχοι

admin

Warren Buffett: Αυτό είναι το ρεκόρ που κατέγραψε η εταιρεία του μεγαλοεπενδυτή, Berkshire Hathaway, το 2020

admin

Ο κύβος ερρίφθη… Η Louis Vuitton εξαγόρασε τα δημοφιλή σανδάλια Birkenstock

admin

Cellular Goods: Η μετοχή της εταιρείας που επένδυσε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ τετραπλασιάστηκε

admin

Ζημιές 9 δισ. δολαρίων για την μητρική της British Airways

admin