Image default
Επιχειρήσεις

Υπ. Εργασίας: Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και νέα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων

Νέα μέτρα προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, μερική ή ολική χρηματοδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε επιλεγμένους τομείς ύστερα από τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στον ΟΑΕΔ με την πλειοψηφία των προγραμμάτων που ήταν ανοιχτά να έχουν ήδη τροποποιηθεί και επιδοτείται το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος από 75% μέχρι και 100%. Στα συγκεκριμένα προγράμματα μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα όπως τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα, αποσκοπώντας στη βέλτιστη χρήση τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών πόρων, δηλώνοντας ότι «θα δοθεί έμφαση σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, παράλληλα με την ειδική μέριμνα για την διατήρησης των θέσεων εργασίας σε επιλεγμένους τομείς μέσω μερικής ή ολικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα εκσυγχρονίζει τον τρόπο κατάρτισης, ώστε η πιστοποίηση να είναι υψηλού επιπέδου και με βάση διεθνή στάνταρ που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ταυτόχρονα, προωθείται η αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει το επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μόνο μετά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση του κορονοϊού στην αγορά εργασίας και το ενδεχόμενο νέο κύμα απολύσεων με την λήξη της προστασίας των θέσεων απασχόλησης που ισχύει σήμερα.

Το νέο αυτό σύστημα έχει ως στόχο την γρήγορη επανένταξυη των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσα και από έναν συνδυασμό ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης κι όχι η λήψη του επιδόματος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά τους εργαζόμενους η κατάρτιση τους μέσω των προγραμμάτων θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις- εργοδότες σε κλάδους που ευδοκιμούν και ζητούν επιπλέον προσωπικό, δίνοντας έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχέδιο πάνω σε δύο άξονες την επιδοτούμενη εργασία και τις αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των εργαζομένων με την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Διαβάστε ακόμη:

ΑΑΔΕ: Σε ποιους θα κάνει ελέγχους για να προλάβει παραγραφή των υποθέσεων

Πύργοι στο Ελληνικό: Οι συνήθεις… ύποπτοι ενδιαφερόμενοι, οι νεοεισερχόμενοι και το χρονοδιάγραμμα

Παγκόσμιοι κλυδωνισμοί στη βιομηχανία πετρελαίου

Σχετικα αρθρα

Ocean Winds – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Συνεργασία για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα

admin

Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: Πιθανό το οριστικό «λουκέτο» για μια στις δύο επιχειρήσεις

admin

MLS: Εξελίξεις φέρνει η νέα αθέτηση δημοσιοποίησης οικονομικών καταστάσεων

admin

Zoom: Ήρθε για να μείνει – Πρόβλεψη για αύξηση 43% στα έσοδα το 2021- Ράλι της μετοχής

admin

Ελλάκτωρ: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για την έκτακτη γενική συνέλευση

admin

Στο «ραντάρ» των επενδυτών η αγορά γραφείων στην Ελλάδα – Deals 1 δισ. ευρώ εν μέσω Covid 19

admin

Volkswagen: Μείωση στις πωλήσεις κατά 11,8% το 2020

admin

ΣΕΒ και Endeavor φέρνουν κοντά τους Έλληνες που δημιουργούν και χρηματοδοτούν καινοτόμες εταιρείες

admin

Mermeren: Μείωση κερδοφορίας το 2020

admin

EpsilonNet – Space Hellas: Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη Epsilon SingularLogic

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Πράσινο φως» για την απόκτηση της Stoiximan από τον ΟΠΑΠ

admin

Forthnet: Αύξηση ονομαστικής αξίας ομολογιακού έως τα €43 εκατ.

admin