Image default
Πολιτική

Στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές» των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση: «Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η αναμόρφωση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, του ν. 4412/2016, που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο τις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ (L 94/65) και 2014/25/ΕΕ (L 94/243) καθώς και των ν. 3433/2006 (Α΄ 20), 3883/2010 (Α΄ 167) και 3978/2011 (Α ‘ 137) που ρυθμίζουν θέματα δημόσιων συμβάσεων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Με το Μέρος Α’ της αξιολογούμενης ρύθμισης αναμορφώνονται οι διατάξεις του ν. 4412/2016 που αποτελεί το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο για ζητήματα δημοσίων συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων με σκοπό την απλοποίηση και διασαφήνιση των διατάξεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών εργαλείων (e-procurement), την αύξηση της συμμετοχής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων και την αντιμετώπιση παθογενειών, όπως το ζήτημα των υπερβολικά χαμηλών προσφορών και η υπερβολική προσκόλληση στην τυπικότητα έναντι της ουσίας των προσφορών».

Οι προωθούμενες διατάξεις επιχειρούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που έχουν προκύψει από την υφιστάμενη νομοθεσία «που έχουν επισημανθεί από τις αναθέτουσες αρχές και τους οικονομικούς φορείς. Η προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους, ως σήμερα, υπήρξε αποσπασματική και, σε αρκετές περιπτώσεις, μη επαρκής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι διατάξεις του ν. 4412/2016 έχουν επιμέρους τροποποιηθεί πάνω από 300 φορές. Παράλληλα, οι διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται από αναποτελεσματικότητα, με μεγάλους χρόνους υλοποίησης, με μακροχρόνιες δικαστικές και προδικαστικές διαδικασίες και χαμηλή ποιότητα προμηθειών κυρίως λόγω της, σχεδόν αποκλειστικής, χρήσης του κριτηρίου ανάθεσης της χαμηλότερης τιμής απόκτησης των αγαθών, υπηρεσιών και έργων. Ωστόσο, η σημερινή οικονομική συγκυρία οδήγησε στην ανάγκη για αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών προετοιμασίας, ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων προκειμένου οι σχετικές διαδικασίες να επιταχυνθούν, με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας των αγαθών, υπηρεσιών και έργων που προμηθεύεται το Δημόσιο και χωρίς να γίνονται εκπτώσεις σε όρους διαφάνειας και ακεραιότητας.

Επιπρόσθετα, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δημοσίων συμβάσεων αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες του ελληνικού Δημοσίου στην πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων αλλά και στην ταχύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση ενωσιακών κονδυλίων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων, ιδίως, ενόψει της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του Recovery and Resilience Fund (RRF) για την υποστήριξη της ανάταξης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών των κρατώνμελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι κρίσεων».

Σύμφωνα πάντα με την αιτιολογική έκθεση το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις «Αφορά στο σύνολο των αναθετουσών αρχών της χώρας καθώς και στο σύνολο των οικονομικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού που είτε δραστηριοποιούνται, είτε μπορούν να δραστηριοποιηθούν, στον χώρο των δημοσίων συμβάσεων. Επίσης, αφορά σε όλο το κοινωνικό σύνολο που αποτελεί, κατά κύριο λόγο, τον λήπτη των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται, άμεσα ή έμμεσα, μετά από σύναψη δημόσιας σύμβασης καθώς και τον χρήστη των έργων υποδομής που δημοπρατούνται από το ελληνικό Δημόσιο».



Ειδήσεις σήμερα: 

Σεξουαλικές κακοποιήσεις: Έρχεται η ώρα του «βοηθού» του Λιγνάδη να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη

Υπόθεση Λιγνάδη: Η ΜΚΟ Praksis συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο

Κατά 58% αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι τον Φεβρουάριο

Σχετικα αρθρα

Μπακογιάννης σε Δούκα για Βοτανικό: «Παραλαμβάνει έργο με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ»

admin

Βορίδης: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας

admin

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: «Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

admin

Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δυο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;

admin

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα «Δημοκράτες»

admin

Γιάννης Οικονόμου – Βουλή: Τραμπισμός α αλ γκρέκα, αυτή τη φορά με επισπεύδοντα τον κ. Ανδρουλάκη

admin

ΝΔ: Η δήλωση Παππά για προσυνεννόηση επιβεβαιώνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρονται για τον πόνο των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη

admin

Εμφύλιος στο «μέτωπο της δυσπιστίας»: Διορθωτική δήλωση Παππά μετά τον πολιτικό σάλο

admin

Χαμός στην Τουρκία με τη γιαγιά που συγκίνησε τον Ερντογάν: «Μαζί σου μέχρι τον τάφο»

admin

Θύελλα αντιδράσεων μετά τις δηλώσεις Παππά περί προσυνεννόησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πρόταση δυσπιστίας

admin

Φαραντούρης στον ΣΚΑΪ: Ευχής έργον να ρίξει η ευρωπαία εισαγγελέας την κυβέρνηση εάν συσκοτίζει σκάνδαλα και εγκλήματα

admin

Η  συμφωνία των «τεσσάρων» απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη

admin