Image default
Επιχειρήσεις

Mε την ισπανική Ocean Winds θα αναπτύξει υπεράκτια αιολικά πάρκα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Στρατηγική συνεργασία με την ισπανική Ocean Winds, γέννημα δύο ενεργειακών κολοσσών της πορτογαλικής EDP και της Γαλλικής ENGIE, θα έχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα της ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης.

Μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα για την στρατηγική των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που διοργανώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στον βηματισμό που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε θεσμικό επίπεδο για την ανάπτυξη του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου. Ο κ. Περιστέρης τάχθηκε υπέρ ενός μικτού συστήματος παραγωγής έργων, όπου ο ιδιωτικός τομέας θα αναλαμβάνει το κόστος και τα  ρίσκα της επένδυσης και το κράτος, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού αλλά και για να αδειοδοτήσει τις θαλάσσιες περιοχές.

Περιγράφοντας αυτό το βηματισμό, ανέφερε ότι  προτείνει να επιτραπεί στους ιδιώτες να επιδείξουν ενδιαφέρον και να μπορούν να  εγκαταστήσουν τον σχετικό εξοπλισμό σε μια περιοχή ώστε να ξεκινήσουν όλες οι έρευνες και οι εξεταστούν οι παράμετροι ενός έργου. Μάλιστα, για να αποτραπεί να γίνονται ασύδοτα αιτήσεις και να δεσμεύονται περιοχές που δεν θα αξιοποιηθούν, προτείνεται με την άδεια προέγκρισης, ο ανάδοχος να είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ένα αντάλλαγμα χρήσης για το διάστημα που δεσμεύει μια θαλάσσια έκταση και να προσκομίσει και εγγυητική επιστολή ως εγγύηση για τυχόν περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Στη συνέχεια ο ιδιώτης θα δρομολογεί όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και τις διαδικασίες εκπόνησης στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για ένα έργο τέτοιας κλίμακας. Αμέσως μετά θα μπορεί να αιτηθεί την τελική χωροθέτηση για να προχωρήσουν οι εγκρίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία και με Προεδρικό Διάταγμα να εγκρίνεται η σχετική στρατηγική μελέτη.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρθηκε και στον κρίσιμο ρόλο του ΑΔΜΗΕ στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των έργων αυτών αλλά και στην ανάληψη του κόστους.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη Γερμανία, λέγοντας ότι  η σύνδεση με το δίκτυο γίνεται χωρίς την επιβάρυνση του παραγωγού αλλά αυτό, όπως επισήμανε είναι απόφαση πολιτική. «Συμφωνούμε με την σκέψη του ΥΠΕΝ να βγουν τα πρώτα αιολικά με κάποια προκαθορισμένη τιμή και μόλις αρχίσει η αγορά να περπατάει να γίνουν οι διαγωνισμοί», τόνισε ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή απαντώντας και στο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ.

Όπως αναφέρθηκε το θέμα του κόστους των υπεράκτιων αιολικών είναι σύνθετο και εκτίμησε ότι το πρώτο θαλάσσιο πάρκο για να λειτουργήσει και να ηλεκτριστεί απέχει 5 έως 6 χρόνια από σήμερα. Μέχρι τότε είπε, θα έχουν πέσει τα κόστη αλλά και πάλι, δεν θα είναι συγκρίσιμα με τα υπέργεια έργα.

Το μέλλον θα πρέπει να το προετοιμάσουμε από τώρα, υπογράμμισε ο κ. Περιστέρης, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει συντόμευση του χρόνου υλοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη και την  εμπειρία διεθνών χωρών. «Το άριστο είναι εχθρός του καλού και του πολύ καλού».

Αναφερόμενος στην διεθνή αγορά δήλωσε ότι σήμερα σε φάση λειτουργίας και ανάπτυξης είναι έργα συνολικής δυναμικότητας 16 γιγαβάτ.

Η Πορτογαλία και η Ισπανία ακολουθούν μικτό σύστημα που επιτρέπει την ανάπτυξη 10,6 γιγαβάτ με ιδιωτική πρωτοβουλία, τα οποία θα κατασκευαστούν μεταξύ  2027 και 2030. Προετοιμάζονται 31 γιγαβάτ με διαγωνισμούς την περίοδο 2030-2035.

Διαβάστε ακόμη:

Οι χαρμόσυνες καμπάνες για τους τραπεζίτες, κερδισμένοι και χαμένοι (στα δικαστήρια) εφοπλιστές και η σκληρή μάχη για την Ιντερ

Mega deal στη ναυτιλία: Το 45% της GasLog του Πήτερ Λιβανού απέκτησε η ΒlackRock

Αντλησιοταμίευση: Μια κυρίαρχη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας

Σχετικα αρθρα

WIND: Προσφέρει νέα προγράμματα απεριόριστης επικοινωνίας

admin

United Group: Ξεκινά squeeze-out στη Forthnet

admin

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

admin

Forthnet: Στο 96,83% το έμμεσο ποσοστό της BC Partners Holdings

admin

Δομική Κρήτης: Συμμετέχει με 48,5% στην ΑΜΚ της ΔΙΑΣ ΑΕ

admin

Η Attica Bank αναπροσαρμόζει τα επιτόκια καταθέσεων

admin

Άδεια διανομής για φυσικό αέριο σε δύο δήμους στην Πελοπόννησο – Ξεκινά η κατασκευή δικτύων

admin

Αεροπορικές εταιρείες: Το restart του κλάδου ξεκινά από τα ταξίδια αναψυχής

admin

KPMG: Ψηφιακή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

admin

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Reds

admin

SATO: Εξοπλίζει τα νέα περιφερειακά αεροδρόμια με καθίσματα αναμονής

admin

ΟΤΕ: Για 2η χρονιά στον διεθνή δείκτη του Bloomberg για την ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον

admin