Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

Όλοι θα κάνουμε καλοκαιρινές διακοπές φέτος. Η ανακοίνωση της Δευτέρας του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ότι τα διεθνή ταξίδια ενδέχεται να ξεκινήσουν ξανά μόλις την  17η Μαΐου προκάλεσε αύξηση των κρατήσεων στην TUI AG, τη μεγαλύτερη εταιρεία πακέτων διακοπών στον κόσμο και την αεροπορική εταιρεία χαμηλου  προϋπολογισμού EasyJet Plc.

Όμως, οι κανόνες της κυβέρνησης ήταν μόνο ένα εμπόδιο που κρατούσε τους Βρετανούς από τα αγαπημένα τους σημεία διακοπών. Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να αποθαρρύνουν ή να περιορίζουν τους ξένους ταξιδιώτες. Δεν είναι καθόλου σαφές πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους στους παραθεριστές.

Η TUI είπε ότι οι κρατήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 500% μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν. Η Ελλάδα, η Τουρκία και οι Βαλεαρίδες Νήσοι ήταν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί.

Τώρα οι κατάλληλες διακοπές είναι ακόμη υψηλότερα στις λίστες προτεραιοτήτων των Βρετανών. Προσθέστε το γεγονός ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρώσει σημαντική εξοικονόμηση από τον περασμένο Μάρτιο και δεν είναι περίεργο ότι η ζήτηση αναζητά ξενοδοχεία πολυτελείας και all-inclusive θέρετρα σε ηλιόλουστες τοποθεσίες. Πράγματι, εάν το ταξίδι ανοίξει αυτό το καλοκαίρι, πολυτελή ξενοδοχεία με τη μεγαλύτερη έκθεση σε διεθνείς τουρίστες θα ωφεληθούν σημαντικά.

Οι Βρετανοί φαίνεται επίσης να ψάχνουν στο εξωτερικό λόγω της περιορισμένης προσφοράς εξοχικών σπιτιών διακοπών και της χωρητικότητας των ξενοδοχείων. Η τιμή ορισμένων παραμονών σε οικιακά θέρετρα έχει ανεβεί στα ύψη. Ο Richard Clarke, αναλυτής στο Bernstein, εκτιμά ότι ενδέχεται να υπάρχει προμήθεια 31-44 εκατομμυρίων δωματίων σε ξενοδοχεία και ιδιωτικά ενοίκια στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, ενώ η ζήτηση θα μπορούσε να φτάσει τα 57 εκατομμύρια τον ίδιο μήνα. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν ελλείψεις σε άλλες μεγάλες αγορές όπου οι άνθρωποι συνήθως διακοπές στο εξωτερικό το καλοκαίρι, όπως η Γερμανία και η Σκανδιναβία.

Παρόλο που οι ταξιδιώτες μπορεί να θέλουν να φύγουν, θα χρειαστούν θέρετρα για να τους δεχτουν. Αυτό δεν φαίνεται πολύ πιθανό τώρα στην ήπειρο. Οι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν στη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου οι παράκτιες πόλεις των Καννών και της Νίκαιας βρίσκονται υπό αυστηρό κλείδωμα, με παραλίες κλειστές, για τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα. Η διάθεση των εμβολίων ήταν πολύ πιο αργή στην Ευρώπη από ό, τι και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και η αντίθεση μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη απέναντι στους Βρετανούς, λόγω των ανησυχιών σχετικά με το στέλεχος του ιού Kent.

Ωστόσο, η προσοχή μπορεί να αντισταθμιστεί από την οικονομική ανάγκη. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Πορτογαλία και η Ισπανία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον διεθνή τουρισμό και έχουν κίνητρο να ανοίξουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες και να τους κρατήσουν εκτός καραντίνας.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, πιέζει για διαβατήρια εμβολιασμού για να ξεκινήσει την κρίσιμη καλοκαιρινή της σεζόν. Έχει ήδη συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ που επιτρέπει στους ανθρώπους να κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών. Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χ.Θεοχάρης είπε στο - News την Τρίτη ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλες συμφωνίες. Η χώρα βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο. και τη Ρωσία.

Αν και υπάρχουν ηθικά ζητήματα για να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση, οι Βρετανοί θα μπορούσαν να είναι τυχεροί εάν υιοθετηθούν από άλλα hotspot διακοπών. Ο Μπόρις Τζόνσον είπε επίσης τη Δευτέρα ότι στόχευε να δοθεί εμβολιασμός σε όλους τους ενήλικες έως τα τέλη Ιουλίου. Οι κρατήσεις που έρχονται στο TUI και το EasyJet αυτήν την εβδομάδα ήταν για τον Ιούλιο και μετά.

Οι δύο εταιρείες πρέπει επίσης να ανακουφιστούν από τα νέα: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη αγορά τους. Η TUI, για την οποία η Γερμανία έρχεται δεύτερη, επιβαρύνεται επί του παρόντος με καθαρό χρέος 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,8 δισεκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων μίσθωσης μετά από τρεις διασώσεις από τη γερμανική κυβέρνηση. Χρειάζεται το ταξίδι για να εισπράξει μετρητά, όπως και οι ευρύτεροι τομείς αεροπορικών εταιρειών και ξενοδοχείων που έχουν αποδεκατιστεί από την πανδημία.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Κύμα πτωχεύσεων μετά το τέλος της οικονομικής στήριξης

admin

Αυξάνεται στο 60% το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας

admin

Πακέτο μέτρων 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων τον Απρίλιο

admin

Χαμηλά θέτει τον πήχη της ανάπτυξης η Κίνα

admin

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η νέα έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ

admin

Εστίαση : Στην κόψη του ξυραφιού οι επιχειρήσεις

admin

Η τετραήμερη εργασία κερδίζει έδαφος

admin

Δασικοί χάρτες : Διορθώστε τα λάθη και σώστε τις περιουσίες σας

admin

Φουλάρει μηχανές η Κίνα : Ανάπτυξη πάνω από 6% το 2021 – Και επιπλέον 209 δισ. δολάρια για εξοπλισμούς

admin

Μεγάλη πτώση στη Wall Street από την άνοδο των επιτοκίων

admin

ΟΣΔΕ : Η θεσμική λειτουργία είναι πραγματικότητα

admin

Εκτός αναστολών 50.000 επιχειρήσεις

admin