Image default
Τράπεζες

Ε.Κ.Τ:«Πράσινο φως» για το νέο νόμο του Τ.Χ.Σ.

Δόθηκε από την Ε.Κ.Τ το «πράσινο φως» για την αναμόρφωση του καταστατικού νόμου του Τ.Χ.Σ. Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν ο τελευταίος κρίκος στην «αλυσίδα» των προαπαιτούμενων, για τη νέα «αρχιτεκτονική» που αποκτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνοκράτες της Ε.Κ.Τ ολοκλήρωσαν προχθές τις εργασίες αξιολόγησης των νομοθετικών παρεμβάσεων. Με θετικά σχόλια για την Ελληνική πλευρά, η οποία πήρε την πρωτοβουλία και διαχειρίστηκε το όλο ζήτημα των αλλαγών.

Αν και τυπικό, εκείνο που απομένει να γίνει στις αμέσως επόμενες μέρες, είναι να αναρτηθεί η (θετική) γνωμοδότηση της Ε.Κ.Τ για τυχόν παρατηρήσεις από άλλες, κεντρικές, ευρωπαϊκές τράπεζες. Κάτι που όμως δεν αναμένεται να συμβεί.

Με τα δεδομένα αυτά, η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για την κατάθεση προς ψήφιση από τη βουλή, του νέου νόμου για το Τ.Χ.Σ. Ίσως την ερχόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα όπως όλα δείχνουν. Πριν, δηλαδή, από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας Πειραιώς, για την περσινή χρήση. Τα οποία σε συνδυασμό με το business plan για την μείωση των «κόκκινων» δανείων και του σχεδίου δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, θα αποτελέσουν τον βατήρα για την κεφαλαιακή αύξηση. Η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να γίνει τον προσεχή Απρίλιο, κινούμενη στα επίπεδα του ενός δίσ. ευρώ.

Με τις προωθούμενες αλλαγές του νόμου για το Τ.Χ.Σ, θεσπίζεται μεταξύ των άλλων κι ένα οιονεί προστατευτικό πλαίσιο για τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα διοικητικά στελέχη του Ταμείου. Κυρίως σε ότι αφορά τη διάθεση τραπεζικών μετοχών σε τιμές κάτω του κόστους κτήσης, καθώς επίσης και τη συμμετοχή σε Α.Μ.Κ, όταν αυτή γίνεται σε τιμές επίσης χαμηλότερες  από  την προηγηθείσα.

Επ’ αυτών, ο νέος νόμος ορίζει ότι από τη στιγμή που υπάρχει  η αντίστοιχη έκθεση συμβουλευτικών οίκων, δεν τίθενται ζητήματα απιστίας για τα μέλη της Διοίκησης του Τ.Χ.Σ. Όχι με την έννοια της πλήρους ασυλίας ( που θα γεννούσε θέμα αντισυνταγματικότητας) αλλά στο πλαίσιο του άρθρου 405 ποινικού κώδικα. Όπου ορίζεται ότι για τέτοιου είδους διώξεις απαιτείται η έγκληση. Η οποία στην περίπτωση του Τ.Χ.Σ δεν θα γίνεται πιά από την Εκτελεστική Επιτροπή, αλλά από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Οι δρομολογούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, αφορούν βεβαίως τον νέο οδικό χάρτη του Τ.Χ.Σ απέναντι και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες . Από τις οποίες η Πειραιώς είναι εκείνη που θα ανοίξει πρώτη τον χορό των κεφαλαιακών αυξήσεων.

Οι δύο άξονες για τις κεφαλαιακές αυξήσεις

Έτσι, με βάση τα όσα προβλέπουν οι αλλαγές, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Τ.Χ.Σ σε τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου, είναι να λαμβάνουν μέρος σε αυτές και ιδιώτες επενδυτές. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο βασικές εναλλακτικές επιλογές:

Στην πρώτη, το Ταμείο μπορεί να ασκήσει εν συνόλω ή μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης  που απορρέουν από την υφιστάμενη μετοχική του θέση σε μιά τράπεζα. Στο ενδεχόμενο που επιλεγεί η μερική εξάσκηση, το Τ.Χ.Σ μπορεί να πουλήσει δικαιώματα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Νυν αλλά και νέους μετόχους.

Στη δεύτερη περίπτωση το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να συναινέσει σε μια Α.Μ.Κ με παραίτηση των δικαιωμάτων (ολική ή μερική) των υφιστάμενων μετόχων. Στο ενδεχόμενο αυτό, αν δηλαδή μια κεφαλαιακή αύξηση γίνει με τη διαδικασία του ανοίγματος βιβλίου προσφορών, το Τ.Χ.Σ μπορεί να εγγράφεται για ποσό που φτάνει να ισοδυναμεί μέχρι το υφιστάμενο μετοχικό του ποσοστό. Έχει επίσης τη δυνατότητα να συμμετέχει και στη διεκδίκηση των τυχόν αδιανέμητων υπολοίπων της Α.Μ.Κ.

Εκ των πραγμάτων και σε ότι αφορά την τράπεζα Πειραιώς, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με παραίτηση των δικαιωμάτων  προτίμησης ή όχι. Το Τ.Χ.Σ που τώρα κατέχει το 61,34% της τράπεζας, επιθυμεί να πέσει το ποσοστό συμμετοχής του κάτω από την καταστατική μειοψηφία του 33,3%. Κάτι το οποίο όμως θα εξαρτηθεί από το πόσα κεφάλαια θα συνεισφέρουν θα ιδιώτες. Από την πλευρά των οποίων φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο μένει να εκφραστεί και στην πράξη.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα

admin

Επίθεση Σταϊκούρα σε ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες – Τι είπε για τρ.Πειραιώς

admin

«Ομοβροντία» αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχυ και η J.P.Morgan Cazenove

admin

Πηγές ΤΧΣ: Προέχει το δημόσιο συμφέρον για την συμμετοχή στην ΑΜΚ της Πειραιώς

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Απαντήσεις για την ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη

admin

Τράπεζες: Νέες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ

admin

Τρ.Πειραιώς:Εξηγήσεις για την ΑΜΚ στην ΕΚ

admin

ΕΚΤ:Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν θα φτίαξουμε ψηφιακό ευρώ

admin

Alpha Bank: Υπερήφανοι! Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Καθοριστικός o ρόλος της στην επιτυχία της έκδοσης Ομολογιακού Δανείου της Motor Oil

admin

ALPHA BANK : Κέρδη μετά από Φόρους 103,7 εκατ. € το 2020 – 3 νέες τιτλοποιήσεις-UPD

admin