Image default
Επιχειρήσεις

Crystal Almond – Wind: «Bonus» 288+100 εκατ. από το IPO της Vantage Towers

Ορόσημο για την αγορά των telecoms αποτελεί η επικείμενη εισαγωγή της Vantage Towers, θυγατρικής του Vodafone Group, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η Vantage Towers αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην Ευρώπη, με περίπου 82 χιλιάδες πύργους κεραιών (macro-sites) κινητής τηλεφωνίας σε 10 χώρες. Η εταιρεία διαχειρίζεται την παθητική υποδομή των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας (δηλαδή τον εξοπλισμό των σταθμών, ιστούς κλπ) που διαθέτει το Vodafone Group, άμεσα ή μέσω συμπράξεων (όπως στην Ελλάδα με τη Wind) σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Μ. Βρετανία, η Ιταλία κ.α.

Το ΙΡΟ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές έχουν αναδειχθεί σε ένα από τα πλέον ελκυστικά επενδυτικά assets διεθνώς, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων (5G, ΙοΤ κ.α.) και της ανάπτυξης του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Οι σταθερές αποδόσεις που προσφέρουν αποτελούν ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά τους: καθώς τα έσοδα των εταιρειών διαχείρισης σταθμών βάσεων (tower companies) προέρχονται κυρίως από τα ενοίκια που καταβάλλουν οι πάροχοι, προσελκύοντας μεγάλα pension funds και θεσμικοί επενδυτές που αποφεύγουν τοποθετήσεις με υψηλό ρίσκο.

Η τάση αυτή δημιουργεί ρεύμα εισαγωγής αντίστοιχων εταιρειών, όπως η Cellnex Telecom, σε μεγάλα χρηματιστήρια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αποτίμηση της Vantage Towers μπορεί να υπερβεί τα 15 δισ.ευρώ, ενώ τα έσοδα για τη Vodafone Group από τη διάθεση ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών δύναται να ανέλθουν στα 3-4 εκατ.ευρώ. Ποσό, που θα αξιοποιηθεί για την απομόχλευση του ισολογισμού καθώς ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός βαρύνεται από υψηλότατες υποχρεώσεις

Η ανακοίνωση της πρόθεσης εισαγωγής των μετοχών της Vantage Towers στο γερμανικό χρηματιστήριο έγινε χθες και εκτιμάται ότι πριν το τέλος Μαρτίου 2021 θα έχει πραγματοποιηθεί το IPO. Ως ανάδοχοι επιλέχθηκαν οι BofA, Morgan Stanley και UBS.

Για την χρήση που λήγει στο τέλος Μαρτίου 2021, η Vantage έχει προβλέψει κέρδη 530-540 εκατ. ευρώ, έσοδα 955- 970 εκατ. ευρώ και ελεύθερες ταμειακές ροές 375-385 εκατ.ευρώ.

Υπεραξίες 400 εκατ. από τη Vantage Towers Greece

Στην Ελλάδα, η Vodafone και η Wind συνέπραξαν για τη δημιουργία της Vantage Towers Greece, που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, με περίπου 4.900 σταθμούς. Αμέσως μετά τη σύσταση της εταιρείας η Crystal Almond έλαβε το ποσό των 25 εκατ.ευρώ.

Στην κοινή εταιρεία ο Όμιλος Vodafone κατέχει 62% της Vantage Towers Greece και το ποσοστό συμμετοχής της Crystal Almond, μητρικής της Wind Ελλάς, διαμορφώνεται σικτο 38%. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να μεταβιβαστεί στο Vodafone Group, στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί. Ειδικότερα, η Crystal Almond παραχώρησε στην Vantage Towers δικαίωμα προαίρεσης (call option) την απόκτηση του ποσοστού αυτού (38%) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, έναντι 288 εκατ. ευρώ, με την τιμή να προσαυξάνεται κατά 5% εάν το δικαίωμα προαίρεσης δεν έχει ασκηθεί έως την 1η Ιουλίου 2021.

Ωστόσο, σε σχετική ενημέρωση αναφέρεται πως η Vodafone αποδέχθηκε μόλις γίνει γνωστή η πρόθεση για εισαγωγή των μετοχών της Vantage Towers σε χρηματιστηριακή αγορά, να ενεργοποιηθεί το call option και να καταβληθεί το ποσό των 288 εκατ.ευρώ.

Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ότι η Crystal Almond θα αποκτήσει μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ κατά την εισαγωγή της Vantage Towers σε χρηματιστηριακή αγορά, στην τιμή διάθεσής τους κατά το ΙΡΟ.

Παράλληλα η Vodafone Ελλάδας και η Wind Hellas έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μια νέα πολυετή συμφωνία (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών -“MSA”) με την Vantage Towers Greece , αρχικής διάρκειας 8 ετών, που προβλέπει ότι η Vantage Towers θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για τις δύο εταιρίες, οι οποίες ήδη δρομολογούν 500 νέους σταθμούς μέσα στην επόμενη 5ετία.

Διαβάστε ακόμα:

Παράταση έως 1η Ιουλίου για τον νέο φόρο στα τυχερά παιχνίδια – Μετάθεση των επιταγών που λήγουν τον Μάρτιο

«Τρενάκι του τρόμου» η πορεία του Bitcoin – Τι κρύβεται πίσω από τις ακραίες διακυμάνσεις στην τιμή του

Αυτός ο Ceo δίνει κατώτατο μισθό $70.000 και… παρακαλά το κράτος να τον φορολογήσει κι άλλο

Σχετικα αρθρα

Huawei: Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ και οι επενδύσεις 1 δισ. στην ηλεκτροκίνηση

admin

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Επένδυση 5,7 εκατ. ευρώ στην παραγωγική της μονάδα

admin

Ενδιαφέρον Ευ. Μαρινάκη για ποσοστό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

admin

REDS: Στην τελική ευθεία η επένδυση €200 εκατ. του Cambas Park

admin

Βασιλάκης (Aegean): Προχωρούμε σε αύξηση κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ το Μάιο

admin

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Έναρξη επενδυτικού πλάνου 5,7 εκατ.-Αύξηση 35% παραγωγικής δυναμικότητας

admin

Αναπτυξιακός: Έπενδυτικά σχέδια άνω των 2 δισ. για την «ανάφλεξη» των τοπικών οικονομιών

admin

Aegean: Τον Μάιο η αύξηση κεφαλαίου €60 εκατ. – Εντός Ιουνίου η κρατική στήριξη των €120 εκατ.

admin

ΔΕΗ: Η Θεανώ Γορανίτου αναλαμβάνει Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου

admin

ElvalHalcor: Από 20 Απριλίου η καταβολή μερίσματος 0,242 ευρώ

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Από 20 Απριλίου η καταβολή του μερίσματος

admin

Στο έλεος της πανδημίας ο ελληνικός εκθεσιακός κλάδος – Ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ οι ζημιές

admin