Image default
Αγορές

Sell off στη Wall Street μετά την «εκτόξευση» των αποδόσεων των ομολόγων

Sell off στη Wall Street μετά την «εκτόξευση» των αποδόσεων των ομολόγων

Σε αθρόες ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στη Wall Street την Πέμπτη (25/2), μετά την ισχυρή αύξηση που καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει αύξηση 16 μονάδων καταγράφοντας το ιστορικό υψηλό του 1.614%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι επενδυτές εγκατέλειψαν επίσης τα «προϊόντα ρίσκου», όπως είναι οι μετοχές των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου, που το τελευταίο έτος πραγματοποιούν υψηλές «πτήσεις». Αποτέλεσμα αυτού, ο Nasdaq να υποστεί βαρύτατες απώλειες.

Όσον αφορά τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, οι Alphabet, Facebook, Apple και Microsoft κατέγραψαν πτώση άνω του 3%, ενώ κατά 8,1% «βυθίστηκε» η μετοχή της Tesla.

Στα μάκρο της ημέρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 111.000 στις 730.000, την εβδομάδα που έληξε στις 20 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι μηνών κατέγραψαν την Πέμπτη οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν 3,4% τον πρώτο μήνα του έτους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones και της Wall Street προέβλεπαν άνοδο 1%.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,75% και έκλεισε στις 31.401,95 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε κατά 2,43% στις 3.830,23 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 3,52% στις 13.119,43 μονάδες.

Σε υψηλό σχεδόν 22 μηνών το αμερικανικό αργό – Απώλειες για το μπρεντ

Μικτή εικόνα για τους δύο τύπους πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να κλείνει σε υψηλό σχεδόν 22 μηνών ενώ το μπρεντ έκλεισε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος μετά από τέσσερις συνεδριάσεις.

Πιέσεις στο μπρεντ άσκησαν οι αναφορές ότι οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα μια πιθανή αύξηση των επιπέδων παραγωγής. Στον αντίποδα, μερική στήριξη παρείχαν στο αργό τα σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης των πιο περιορισμένων προμηθειών πετρελαίου.

Πιο αναλυτικά, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Απριλίου, το οποίο λήγει την Παρασκευή, έχασε 16 cents ή 0,2%%, στα 66,88 δολάρια το βαρέλι. Το πλέον ενεργό συμβόλαιο, εκείνο του Μαΐου, έχασε 7 cents ή 0,1% στα 66,11 δολ. το βαρέλι.

Αντίθετα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου πρόσθεσε 31 cents ή 0,5%, στα 63,53 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμό του από 1 Μαΐου του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου Dow Jones Market Data. Στα χαμηλά της ημέρας, το αμερικανικό αργό είχε πέσει έως και τα 62,65 δολ. το βαρέλι.

Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης για τον χρυσό

Τρίτη συναπτή ημέρα απωλειών κατέγραψε ο χρυσός, καθώς η «εκτίναξη» των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ μειώνει τη θελκτικότητα της κατοχής χρυσού, ο οποίος από την πλευρά του δεν προσφέρει κουπόνι απόδοσης.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 22,50 δολ. ή περίπου 1,3%, κλείνοντας στα 1.775,40 δολ. ανά ουγγιά, έχοντας κλείσει την Τετάρτη για πρώτη φορά από την προηγούμενη Παρασκευή κάτω από τα 1.800 δολάρια.

Ταυτόχρονα, το πλέον ενεργό συμβόλαιο στο ασήμι, παράδοσης Μαΐου, έχασε 24 σεντς ή 0,9%, στα 27,685 δολ. ανά ουγγιά.

Τέλος, ο χαλκός Μαΐου απώλεσε περί το 0,9% στα 4,2635 δολάρια η λίβρα,  μετά το υψηλό δεκαετίας της Τετάρτης (υψηλότερο κλείσιμο από το 2011). Το πλέον ενεργό συμβόλαιο του χαλκού βαδίζει προς μηνιαία κέρδη τον Φεβρουάριο της τάξης του 20%, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data.

 • χρυσός
 • ΜΠΡΕΝΤ
 • αργό πετρέλαιο
 • αποδόσεις ομολόγων
 • ΗΠΑ
 • Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά
 • Τεχνολογικές μετοχές
 • ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  Σχετικα αρθρα

  Ο Dow Jones «έσπασε» το φράγμα των 34.000 μονάδων

  admin

  «Σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο STOXX 600

  admin

  Wall Street: Θετικά μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα φέρνουν νέα ρεκόρ

  admin

  Ανοδικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Τι τους δίνει ώθηση

  admin

  Ασιατικά χρηματιστήρια: Στο «κόκκινο» η Κίνα-Ανοδικά ο ιαπωνικός Nikkei

  admin

  Μικτά πρόσημα στη Wall-«Άλμα» το πετρέλαιο

  admin

  Τα εταιρικά αποτελέσματα ωθούν τις ευρωαγορές-Χαμηλότερα ο DAX

  admin

  Wall: Ανοδικό ξεκίνημα με τραπεζική ώθηση

  admin

  SAP και LVMH «τονώνουν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Σε ανηφορικό «μονοπάτι» τα ασιατικά χρηματιστήρια – Εξαίρεση η Ιαπωνία

  admin

  Wall: Σε νέα ρεκόρ ο S&P-Τεχνολογικό ράλι

  admin

  Κοντά στα επίπεδα ρεκόρ παραμένουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

  admin