Image default
Ευρώπη

Ιταλία: «Η Ελλάδα εκπλήσσει και ανοίγει τις πύλες της σε όσους εμβολιαστούν» γράφει η ιταλική εφημερίδα “Il Messaggerο”

Σε εκτενές άρθρο της, η ιταλική εφημερίδα “Il Messaggero” αναφέρεται στην απόφαση της χώρας μας να επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο και μετακίνηση των τουριστών που θα φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του Covid.

«Με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών και να αυξήσει τον αριθμό τους σε σχέση με το 2020, η Ελλάδα προσπαθεί να προετοιμαστεί εγκαίρως για την νέα τουριστική σεζόν», γράφει η εφημερίδα.

Προσθέτει, δε, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να επιτραπεί, στις χώρες τους, η ελεύθερη είσοδος και μετακίνηση των Ελλήνων και Ισραηλινών τουριστών που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού. «Θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις χώρες μας, χωρίς καραντίνα και χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός», αναφέρει η “Il Messaggero”.

Η πρόταση Μητσοτάκη

«Πρόκειται για πρωτοβουλία η οποία αποτελεί συνέχεια της πρότασης που έκανε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας ηγείται η Όυρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτό που ζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι να φτάσουμε, πριν από το καλοκαίρι, σε ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του Covid 19, το οποίο να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών σε όλη την Ένωση», τονίζει η εφημερίδα της Ρώμης. Και εξηγεί ότι ο κύριος στόχος είναι η ασφαλής ανάκαμψη του τουρισμού χωρίς κινδύνους για ντόπιους και ξένους.

Με αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, καθίσταται σαφές ότι «η Ελλάδα δεν εννοεί σε καμία περίπτωση να κλείσει τις πόρτες της σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», οι οποίοι θα πρέπει, όμως, να υποβάλλονται σε τεστ και, γενικότερα, στα ήδη προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης.

Γερμανία και Βρετανία

Η ιταλική εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι στη Γερμανία μπορεί η ‘Ανγκελα Μέρκελ να έχει δηλώσει ότι καλό θα είναι, πρώτα, να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, αλλά σειρά παρατηρητών, στο Βερολίνο, θεωρεί ότι αν κάνει το εμβόλιο ένα ικανοποιητικό ποσοστό πολιτών (γύρω στο 30%) θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως για τους ηλικιωμένους.

«Όσο για την Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τους Τάιμς, ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την παροχή, από τα αρμόδια υπουργεία, ενός “διαβατηρίου εμβολιασμών”, παρά το ότι η Ελλάδα αποσαφήνισε ότι θα ζητά μόνον ένα πιστοποιητικό», πληροφορεί τους Ιταλούς η “Il Messaggero”.

Το άρθρο καταγράφει, παράλληλα «το ενδιαφέρον πολλών άλλων χωρών για την ελληνική πρόταση, «με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών για έναν ασφαλή τουρισμό». Στην φάση αυτή, όμως «ο Έλληνας πρωθυπουργός προτιμά να επικεντρωθεί στην δυνατότητα υπογραφής μιας συνολικής, ευρωπαϊκής συμφωνίας, για να μπορέσει, η Ένωση, να εγγυηθεί συνθήκες μετακίνησης των πολιτών όμοιες με εκείνες της προ κορονοϊού εποχής», τονίζει η εφημερίδα της Αιώνιας Πόλης.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ της ελληνικής πρότασης, και ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Σε ότι αφορά την Ιταλία, τέλος, η “Il Messaggero” τονίζει ότι πολλές περιφέρειες έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον και ότι εκείνη της Ρώμης -το Λάτιο- έκανε ένα ακόμη βήμα: Από τις 15 του μηνός, θα χορηγεί διαδικτυακά ένα «δίπλωμα εμβολιασμού», το οποίο, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, «στην αρχή θα είναι απλά ένα πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει ότι ο πολίτης έκανε το εμβόλιο, αλλά στη συνέχεια υπάρχει η ελπίδα να βοηθήσει να ξεπεράσουν, πολλοί παραγωγικοί τομείς, την οικονομική κρίση». Σε εθνικό επίπεδο, τέλος, με το όλο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναμένεται να ασχοληθεί η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

--

Σχετικα αρθρα

Δωρεάν Wi-Fi και στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού    

admin

Brexit: «Εποικοδομητικές» συνομιλίες Βρετανίας-ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία

admin

Συμβούλιο ΕΕ: Ξεκινά τη Δευτέρα η εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

admin

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητά την ένταξη της χώρας του σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

admin

Ε.Ε.: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις ΗΠΑ για την «κυβερνοεπίθεση της Μόσχας»

admin

Ε. Κουντουρά: Στην Ευρωβουλή παρουσιάστηκε η Έκθεση στρατηγικής στην Οδική Ασφάλεια 2021-2030

admin

Βαρβιτσιώτης από Ιταλία: Σύμμαχοι και μέλη μιας «φιλόδοξης Ευρώπης» με κοινά οράματα

admin

Η ΕΕ κοιτάει Pfizer και η Δανία πατάει οριστική παύση στην AstraZeneca

admin

H Ευρώπη συζητά για την ένταξη της πολιτιστικής βιομηχανίας στο σύμφωνο για τις δεξιότητες

admin

Φρένο στις ενδοεταιρικές προστριβές φιλοδοξεί να βάλει έργο του ERASMUS+

admin

Βυθίσατε τον ορθό λόγο

admin

ΕΕ: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το πιστοποιητικό Covid

admin