Image default
Οικονομία

Berkshire Hathaway: Η εταιρεία του Μπάφετ ξόδεψε $24,7 δισ. για επαναγορά μετοχών της

Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ ξόδεψε το ποσό ρεκόρ των 24,7 δισ. δολαρίων για την επαναγορά ίδιων μετοχών πέρυσι ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς ο όμιλος αναζητά τρόπους διοχέτευσης της τεράστιας ρευστότητάς της.

Το τέταρτο τρίμηνο του έτους ή εταιρεία ξόδεψε 9 δισ. δολάρια για την επαναγορά ιδίων μετοχών ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του προηγούμενoυ τριμήνου, όπως ανέφερε ο Μπάφετ στη σημερινή του ετήσια επιστολή προς τους επενδυτές.

«Η Berkshire έχει επαναγοράσει περισσότερες μετοχές από τα τέλη του έτους και πιθανότατα θα μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των μετοχών της στο μέλλον», ανέφερε ο 90χρονος Μπάφετ. «Με αυτήν την κίνηση αυξήθηκε η ιδιοκτησία σας σε όλες τις επιχειρήσεις της Berkshire κατά 5,2% χωρίς να απαιτηθεί να κάνετε τίποτα, ούτε καν να αγγίξετε το πορτοφόλι σας».

Στην επιστολή του ο Μπάφετ ένας από τους πιο γνωστούς επενδυτές παγκοσμίως (γνωστός και ως ο μάντης της Ομάχα), αναφέρεται εκτενώς στον αντίκτυπο των επαναγορών, που αποτέλεσαν τη σημαντικότερη επενδυτική κίνηση της Berkshire πέρυσι, καθώς «δεν έκανε μεγάλες εξαγορές». Επίσης αναφέρθηκε στην στρατηγική των ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων, επαινώντας επιχειρήσεις όπως οι ασφαλιστικές δραστηριότητες της Berkshire.

Παρότι δεν αναφέρθηκε σε ζητήματα επικαιρότητας όπως η πανδημία, θέματα φυλετικών ανισοτήτων και πολιτικής ο Μπάφετ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την Αμερική, λέγοντας ότι η πρόοδος για την επίτευξη της «πιο τέλειας ένωσης» είναι άνιση αλλά εξακολουθεί να καταγράφεται.

Υπήρξε μια μικρή πρόοδος στη μείωση των ταμειακών ροών της εταιρείας, η οποία υποχώρησε κατά 5% το τέταρτο τρίμηνο στα 138,3 δισ. δολάρια. Ο Μπάφετ τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται να ισορροπήσει τις ταμειακές ροές και τη μεγάλη ρευστότητα με την ανεύρεση επενδύσεων υψηλών αποδόσεων.

Όπως είπε ο Μπάφετ η Apple είναι μία από τις πιο επικερδής επενδύσεις της Berkshire με 120 δισ. δολάρια ενώ και η ίδια η Apple έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να προχωρήσει επίσης σε επαναγορά μετοχών της.

«Οι επαναγορές αποδίδουν αργά αλλά ισχυρά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Μπάφετ προσθέτοντας ότι μέσω αυτών «δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να κατέχουν ένα συνεχώς διευρυνόμενο μερίδιο εξαιρετικών επιχειρήσεων.»

Το τεράστιο χαρτοφυλάκιο μετοχών της Berkshire που ανέρχεται στα 281,2 δισ. δολάρια απέφερε κέρδη 35,8 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο αυξημένα κατά 23% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Οι μετοχές της Berkshire κατέγραψαν άνοδο 2,4% πέρυσι, υπολειπόμενες του 16% που κατέγραψε ο δείκτης S&P 500.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί με χιούμορ και στην ερώτηση ταμπού για την Berkshire – το πόσο καιρό θα παραμείνει στην ηγεσία της. Όπως δήλωσε ότι αγαπημένη του CEO ήταν η κ. Μπλαμκιν, η οποία ίδρυσε τη Nebraska Furniture Mart και εργάζονταν έως την ηλικία των 103 ετών – «μια εξαιρετικά πρόωρη ηλικία συνταξιοδότησης όπως εκτιμούμε ο Τσάρλι και εγώ», είπε αναφερόμενος στον Τσάρλι Μούνγκερ, τον 97χρονο αντιπρόεδρο της Berkshire.

Σχετικα αρθρα

Γαλλική πρόταση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

admin

Ψύλλα – Βακτηριακό κάψιμο Αχλαδιάς: Τρόποι αντιμετώπισης

admin

Πρόστιμα 1,8 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο – 5.150 έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

admin

Έτοιμο το Κρεμλίνο σε περίπτωση νέων αμερικανικών κυρώσεων

admin

ΕΚΤ: Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για το ψηφιακό ευρώ

admin

Οι ρωσικοί περιορισμοί στις πτήσεις κοστίζουν 500.000 τουρίστες στην Τουρκία

admin

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας το 2020

admin

Γεωργικό εισόδημα: Ποια είναι η αξία της γεωργικής παραγωγής

admin

COSMOTE:Το 5G ήρθε, το 3G φεύγει

admin

ΥΠΕΡΓ: 5.150 έλεγχοι από το ΣΕΠΕ κατά τον Μάρτιο- Κυρώσεις ύψους 1,8 εκατ. ευρώ

admin

Γεωργιάδης : Υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης – Αν διατηρηθεί θα πάμε σε μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο

admin

Ιαπωνία: Αισιόδοξος ο Χ. Κουρόντα για την πορεία της οικονομίας

admin