Image default
Οικονομία

Η κινεζική πρωτοχρονιά «φρέναρε» την ανάκαμψη

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο, καθώς τα εργοστάσια έκλεισαν κατά τη διάρκεια των διακοπών της κινεζικής πρωτοχρονιάς και οι περιορισμοί για την αποφυγή της διασποράς του ιού περιόρισε αυτό που συνήθως συνιστά μια πολυάσχολη ταξιδιωτική περίοδο.

Ο δείκτης PMI για την μεταποίησης έπεσε σε χαμηλό εννέα μηνών, στο 50,6 από 51,3 τον Ιανουάριο καθώς οι παραγγελίες έπεσαν, ανέφερε την Κυριακή το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο. Αυτό ήταν χαμηλότερο από τη μέση εκτίμηση των 51 σε μια έρευνα του -.

Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη, που συνδυάζει τη δραστηριότητα στους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών, μειώθηκε σε 51,4, έναντι μέσης εκτίμησης 52. Ο σύνθετος δείκτης υποχώρησε σε 51,6 το Φεβρουάριο, τη  χαμηλότερο τιμή από το lockdown πριν  από ένα χρόνο.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα συνήθως επηρεάζεται από τις εβδομαδιαίες διακοπές της πρωτοχρονιάς,  οι οποίες φέτος έπεσαν τον Φεβρουάριο,  όταν κλείνουν εργοστάσια και επιχειρήσεις και πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν στην πατρίδα τους για οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Φέτος, ωστόσο, οι περιορισμοί για τον έλεγχο της πανδημίας σε ορισμένα μέρη της Κίνας ώθησαν τους εργαζόμενους να μειώσουν τα ταξίδια και να περάσουν αντ ‘αυτού την γιορτή σε καταστήματα, εστιατόρια και κινηματογράφους κοντά στις θέσεις εργασίας τους.

Οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις στους δείκτες ον Φεβρουάριο δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, σχολιάζουν οι οικονομολόγοι του - γιατί αντικατοπτρίζουν την εποχική αδυναμία και τις επιπτώσεις της αύξησης του ιού πριν από το σεληνιακό νέο έτος. Αυτό που δεν καταγράφουν πλήρως, ωστόσο, είναι η σταθεροποίηση που άρχισε να ισχύει στα τέλη του μήνα.

Το γραφείο στατιστικών στοιχείων δήλωσε ότι το κλείσιμο για τις διακοπές ήταν ο κύριος λόγος για τη μείωση της μεταποίησης, ενώ το λιανικό εμπόριο, η εστίαση και η ψυχαγωγία παρέμειναν σχετικά δραστήρια.

Παρά την εποχιακή κάμψη της δραστηριότητας, οι δείκτες PMI παραμένουν πάνω από το 50, δείχνοντας ότι η παραγωγή συνεχίζει να επεκτείνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Ένα σύνολο πρώιμων οικονομικών δεικτών που παρακολούθησε το - έδειξε επίσης ότι η ανάκαμψη συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Βελτίωση 314 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο

admin

Ομάδα Εργασίας για ελέγχους εισαγομένων αμνοεριφίων και αποτροπής των «ελληνοποιήσεων»

admin

Ο κοροναϊός ρίχνει τις τιμές ασφάλισης των αυτοκινήτων

admin

Θ. Σκυλακάκης: Όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία δεν θα πληρώσουν άδικους φόρους

admin

Το χτύπημα στην καρδιά του ποδοσφαίρου και η μάχη εκτός γηπέδου

admin

Έρευνα : Άντεξαν στην πανδημία οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις

admin

Συνδεδεμένες ενισχύσεις : Ξεκινά επανέλεγχος όλων των αγροτεμαχίων

admin

Βρετανία: Το πρόγραμμα στήριξης της εργασίας συγκράτησε την ανεργία

admin

Πώς θα βγάζουν συντάξεις εξπρές λογιστές και δικηγόροι – Όλη η τροπολογία

admin

Απ. Βεσυρόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις φόρων να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα

admin

10η αξιολόγηση: Χρέη δημοσίου – συντάξεις – ΕΝΦΙΑ – κόκκινα δάνεια στα «καυτά» μέτωπα

admin

Φώφη Γεννηματά στον Ο.Τ.: Με μια κατεστραμμένη οικονομία η πορεία της ανάκαμψης θα είναι πολύ πιο δύσκολη

admin