Image default
Πολιτική

Η κυβέρνηση μελετά πρόταση του Καραγκούνη για βιασμό ανηλίκου: Ισόβια ή τουλάχιστον 15 χρόνια

Να προστεθεί επιβαρυντική περίσταση στο άρθρο του Ποινικού Κώδικα περί βιασμού (το οποίο με το νέο ΠΚ καταλαμβάνει και ενήλικους και ανήλικους) που θα οδηγεί την αποτρόπαια αυτή πράξη κατά ανηλίκου έως 16 ετών, σε ποινή ακόμα και ισόβιας κάθειρξης, μελετά η κυβέρνηση. 

Την πρόταση έχει διατυπώσει ήδη δημόσια και εξηγεί στο dikastiko.gr, ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης και νυν βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ως μια άμεση απάντηση στη βούληση της Πολιτείας να αυστηροποιήσει το πλαίσιο τιμωρίας τέτοιων εγκλημάτων.

Η πρόταση

Η πρόταση του κ. Καραγκούνη έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά τη δημιουργία αυτοτελούς κεφαλαίου για τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων που θα περιλαμβάνει κάθε μορφή και παράνομη πράξη σε βάρος ανηλίκου:

«Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις γενετήσιας εκμετάλλευσης ανηλίκων στην χώρα μας και της ιδιαίτερης κοινωνικής απαξίας που επέχουν στο κοινωνικό σύνολο εγκληματικές πράξεις με θύματα ανήλικα παιδιά νομίζω ότι θα πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός κεφαλαίου στον ΠΚ περί εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων που θα περιλαμβάνει κάθε μορφή και παράνομη πράξη σε βάρος ανηλίκου και βεβαίως θα επισύρει ποινές ανάλογες της ιδιαίτερης απαξίας των εγκλημάτων σε βάρος παιδιών», αναφέρει ο κ. Καραγκούνης.

Χρόνος

Όμως «η παραπάνω εργασία δηλαδή η δημιουργία νέου κεφαλαίου στον ΠΚ είναι σύνθετη και χρονοβόρα θα απαιτηθεί κάποιο ικανό διάστημα προπαρασκευής. Μέχρι τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα το έγκλημα του βιασμού σε βάρος ανηλίκου πράξη την όποία αντιμετωπίζει σήμερα ως γεγονός η κοινωνία μας. Δεν νοείται ο βιασμός κατά ανηλίκου παιδιού να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της ποινής ακριβώς όπως και ο βιασμός σε βάρος ενηλίκου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα δεν περιέχει της ίδιας έντασης κοινωνική αποδοκιμασία».

Γιαυτό ο βουλευτής της ΝΔ και δικηγόρος, προτείνει «μια σύντομη λύση θα ήταν σήμερα η τροποποίηση του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα περί βιασμού και στην παράγραφο 3 όπου εισάγεται επιβαρυντική περίσταση του εγκλήματος (δηλαδή 2 περιπτώσεις που ο βιασμός επιφέρει βαρύτερη ποινή) να προστεθεί και η περίπτωση του βιασμού ανηλίκου (ηλικίας μέχρι 16 ετών) έγκλημα που θα επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης ή και τουλάχιστον 15 ετών». Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή ο δράστης ενός τέτοιου εγκλήματος θα κινδυνεύει με ισόβια. 

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 336 ΠΚ με τη σημερινή του μορφή αναφέρει:

1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.

3. Αν η πράξη της παραγράφου 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

4. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.

- dikastiko.grΕιδήσεις σήμερα 

Παραιτήθηκε ο Χρήστος Ταραντίλης από κυβερνητικός εκπρόσωπος – Δεν άντεξε την πίεση της θέσης, επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους Αδέλφια στρατιωτικοί βίαζαν τον γιο του ενός – Πώς αποκαλύφθηκε το δράμα του 5χρονου Στο «κόκκινο» το Σωτηρία: Δεν υπάρχει ούτε μία κενή κλίνη ΜΕΘ – Δεν δέχεται νέα περιστατικά 

Σχετικα αρθρα

Μηταράκης προς Σοϊλού: Υποχρέωση της Τουρκίας να αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές

admin

Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τις συνομιλίες με Ερντογάν και Τσαβούσογλου

admin

Δένδιας για Τουρκία: Να μην κρύψουμε τις διαφορές μας κάτω από το χαλί

admin

Τουρκία: Πρωτοφανείς κατηγορίες Σοϊλού κατά Ελλάδας για το μεταναστευτικό

admin

Βαρβιτσιώτης: Να αποδείξει η Τουρκία ότι ασπάζεται τις αξίες της ΕΕ

admin

Μητσοτάκης από Κορινθία: Αποζημίωση των παραγωγών με δικαιοσύνη και με ταχύτητα

admin

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Σπαθοβούνι: Με ταχύτητα οι αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιά από τον παγετό

admin

Μπαράζ διπλωματικών επαφών Δένδια: «Η κυβέρνηση ασκεί κινητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική»

admin

Διπλωματικές επαφές Δένδια και τις επόμενες ημέρες: «Η κυβέρνηση ασκεί δραστήρια εξωτερική πολιτική»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Μητέρα των μαχών τα εργασιακά, κάλεσμα για προοδευτικό μέτωπο

admin

Ελληνοτουρκικά: Νέες προκλήσεις και «σόου» από τα τουρκικά ΜΜΕ μετά το «μπρα-ντε-φερ» Δένδια – Τσαβούσογλου

admin

Μητσοτάκης για Διώρυγα Κορίνθου: Έργο του Τρικούπη το 19ο αιώνα αναβαθμίζεται για τον 21ο 

admin