Image default
Ευρώπη

Ευρωβουλή: «Αδύναμη η ΕΕ να αποκρούσει τις υβριδικές επιθέσεις Ρωσίας και Κίνας»

Οι ρωσικές και κινεζικές υβριδικές απειλές αλλά και η ικανότητα της ΕΕ να της αντιμετωπίσει βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές στην ειδική επιτροπή αμφισβήτησαν παρουσία του ύπατου εκπροσώπου Τζοζέπ Μπορέλ τα συγκεκριμένα σχέδιά της ΕΕ για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και την Κίνα και για να αποτρέψουν περαιτέρω τέτοιες επιθέσεις.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης εν γένει αλλά και εκείνης κατά της στρατηγικής εμβολιασμού της ΕΕ, ειδικότερα, καθώς περιλαμβάνει την απαξίωση των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, ενώ συνηγορούν υπέρ του εμβολίου της Ρωσίας.

Παράλληλα προβληματισμός εκφράστηκε για το αν η ΕΕ διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει υβριδικών απειλών που προέρχονται από την Κίνα, αλλά και την παραπληροφόρηση από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το ISIS και το Ιράν.

Τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν επιπλέον μέτρα και την επιβολή κυρώσεων σε όσους παραπληροφορούν, ενώ η υποστήριξη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε χώρες όπως η Λευκορωσία.

Απαντώντας στις επικρίσεις ο Τζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε αρκετές φορές, οτι προς το παρόν, η ΕΕ δεν διαθέτει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης όπως της Ρωσίας και της Κίνας, όπως στο παράδειγμα για την εκστρατεία παραπληροφόρησης εμβολίων.

“Έχουμε έναν πόλεμο τώρα. Πρέπει να μάθουμε πώς να πολεμήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο, να πάρουμε τα απαραίτητα εργαλεία. Σε σύγκριση με αυτά που έχουν οι αντίπαλοί μας, έχουμε πολύ λίγα”, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε ευρύτερη εντολή για την αντιμετώπιση των κινεζικών υβριδικών επιθέσεων, όπου οι πόροι της ΕΕ είναι «πολύ λίγοι».

Ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ συνεργάστηκε με κράτη της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και το G7 για την καταπολέμηση υβριδικών επιθέσεων και “βιομηχανιών ψεύδους που χρησιμοποιούνται με οργανωμένο τρόπο».

Ωστόσο, αναγνώρισε πως η προσπάθεια να αντικρούσει μαζικά την παραπληροφόρηση είναι λιγότερο αποτελεσματική από την παροχή σωστών πληροφοριών εκ των προτέρων, ακόμη και αν οι επιθέσεις δεν μπορούν να προληφθούν. Ένα παράδειγμα τέτοιων τακτικών είναι η «θετική προσέγγιση αντί της αποσύνδεσης και της αντεπίθεσης» που εφαρμόζεται από ένα συγκεκριμένο τμήμα της ειδικής ομάδας Stratcom στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Βόρειας Αφρικής.

- ΕΡΤ

Σχετικα αρθρα

Δωρεάν Wi-Fi και στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού    

admin

Brexit: «Εποικοδομητικές» συνομιλίες Βρετανίας-ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία

admin

Συμβούλιο ΕΕ: Ξεκινά τη Δευτέρα η εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

admin

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητά την ένταξη της χώρας του σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

admin

Ε.Ε.: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις ΗΠΑ για την «κυβερνοεπίθεση της Μόσχας»

admin

Ε. Κουντουρά: Στην Ευρωβουλή παρουσιάστηκε η Έκθεση στρατηγικής στην Οδική Ασφάλεια 2021-2030

admin

Βαρβιτσιώτης από Ιταλία: Σύμμαχοι και μέλη μιας «φιλόδοξης Ευρώπης» με κοινά οράματα

admin

Η ΕΕ κοιτάει Pfizer και η Δανία πατάει οριστική παύση στην AstraZeneca

admin

H Ευρώπη συζητά για την ένταξη της πολιτιστικής βιομηχανίας στο σύμφωνο για τις δεξιότητες

admin

Φρένο στις ενδοεταιρικές προστριβές φιλοδοξεί να βάλει έργο του ERASMUS+

admin

Βυθίσατε τον ορθό λόγο

admin

ΕΕ: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το πιστοποιητικό Covid

admin