Image default
Οικονομία

Βεβαιώσεις αποδοχών: Έως τις 29 Μαρτίου η αποστολή στοιχείων στην ΑΑΔΕ

Τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων οι οποίες θα πρέπει να έχουν αποσταλεί έως τις 29 Μαρτίου προβλέπεται σε σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή. Πρόκειται για ένα από τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020.

Βασικός στόχος είναι  το σχετικό έντυπο Ε1, όταν έρθει η ώρα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, να είναι προσυμπληρωμένο με τα εισοδήματα αλλά και τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι εργοδότες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, οι τράπεζες κι άλλοι φορείς θα πρέπει να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ  το σύνολο των αποδοχών που κατέβαλαν σε τρίτους:

–         ως  αμοιβές από μισθωτή εργασία

–         για συντάξεις,

–        αμοιβές από  επιχειρηματική δραστηριότητα

–        εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν  στο φορολογικό έτος 2020

αλλά και τον φόρο που  παρακρατήθηκε σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις. Το ίδιο ισχύει και για εισοδήματα για τα οποία δεν έχει παρακρατηθεί φόρος.

Στην περίπτωση που καταβάλλονται αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα ή μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα σε δικαιούχο νομικό πρόσωπο – νομική οντότητα με φορολογικό έτος που λήγει σε διαφορετική ημερομηνία από αυτή του ημερολογιακού έτους, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων. Θα χορηγείται σχετική βεβαίωση σε έντυπη μορφή προκειμένου το ποσό του παρακρατηθέντος φόρου να δηλώνεται  στο έντυπο Ν σε σχετικό κωδικό χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Λόγω της πανδημίας, δηλώνεται και το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, καθώς και οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19. Για το θέμα των αποζημιώσεων λόγω Covid που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν οφείλουν να τα συμπληρώσουν. Το ίδιο ισχύει και για τις αποζημιώσεις που έλαβαν οι επιτηδευματίες καθώς τα σχετικά ποσά θα σταλούν από τους φορείς του Δημοσίου. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις ενισχύσεις είναι αφορολόγητες.

Στα στοιχεία που δηλώνονται μεταξύ άλλων είναι και οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις που έλαβαν επιτηδευματίες στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, καθώς και η αποζημίωση που καταβάλλεται σε ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19.

-

Σχετικα αρθρα

Σχέδιο για πιλοτικό τουριστικό άνοιγμα την ερχόμενη εβδομάδα

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τον Ιούλιο η έξοδος στις αγορές και οι πρώτες προκαταβολές

admin

Με καθυστέρηση 11 μηνών… ξεκινά ο σχεδιασμός της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία

admin

ΑΑΔΕ: Φοροκυνηγητό με 158.000 ελέγχους και 15.000 ραβασάκια για αδήλωτα εισοδήματα  

admin

Απίστευτο: Παρά την κρίση οι CEO μεγάλων εταιρειών πήραν περισσότερα από πέρυσι

admin

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο μέσα από 17 ερωτήσεις και απαντήσεις

admin

Volkswagen: Η συμφωνία με τους εργαζόμενους για αύξηση μισθών και πριμ

admin

Cisco: Οι εταιρίες-συνεργάτες σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, που διακρίθηκαν το 2020

admin

Ποιες παράμετροι θα επηρεάσουν τη φετινή πορεία της οικονομίας

admin

Επίδομα 400 ευρώ : Παράταση της προθεσμίας υποβολής νέων αιτήσεων ζητούν οι επιστημονικοί φορείς

admin

ΕΒΕΑ – Άρθρο Αλ. Τσίπρα: Ανάγκη να δοθεί λύση στο διογκούμενο ιδιωτικό χρέος

admin

Κρ.Λαγκάρντ: Αναγκαίο και το δημοσιονομικό και το νομισματικό «δεκανίκι» για την ευρωπαϊκή οικονομία  

admin