Image default
Ευρώπη

Κρεμλίνο: Αδιαφορούμε για τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά θα απαντήσουμε

Το Κρεμλίνο την Τετάρτη υποβάθμισε τον αντίκτυπο των κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταχείριση του Αλεξέι Ναβάλνι από τη Μόσχα, αλλά είπε ότι θα αντιδράσει με αμοιβαία μέτρα.

Στην πιο άμεση «πρόκληση» του Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Κρεμλίνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη επέβαλαν κυρώσεις για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για αυτό που θεωρούν ως απόπειρα της Μόσχας να δηλητηριάσει τον Ναβάλνι πέρυσι.

Ο Ναβάλι, 44 ετών, αρρώστησε σε πτήση στη Σιβηρία τον Αύγουστο και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Γερμανία, όπου οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε δηλητηριαστεί. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε πως διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην ασθένειά του και είπε ότι δεν έχει δει καμία απόδειξη ότι δηλητηριάστηκε.

Η Ουάσιγκτον την Τρίτη επέβαλε κυρώσεις σε επτά ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους και σε 14 οντότητες Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενήργησαν σε συνεργασία με την ΕΕ, η οποία επέβαλε σε μεγάλο βαθμό συμβολικές κυρώσεις σε τέσσερις ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα επιτεθεί με τρόπο που θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντά της.

«Φυσικά είναι αδύνατο να μην εφαρμόσουμε την αρχή της αμοιβαιότητας», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Θεωρούμε ότι αυτές οι αποφάσεις είναι παράλογες, αδικαιολόγητες και το πιο σημαντικό, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα ή νόημα», είπε. «Λυπούμαστε μόνο και εκφράζουμε την ανησυχία μας».

Ωστόσο, ο κ. Πεσκόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα έχουν καμία επίπτωση στους ανώτερους αξιωματούχους που στοχεύουν επειδή δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν εκτός Ρωσίας, να κατέχουν ακίνητα στο εξωτερικό ή να διατηρούν αλλοδαπούς τραπεζικούς λογαριασμούς ούτως ή άλλως λόγω της ευαισθησίας των θέσεών τους.

«Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη των περιορισμών που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι βάσει του ρωσικού νόμου, τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις που στοχεύουν στις οντότητες θα έχουν περισσότερο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ανεξάρτητα από τον αντίκτυπό τους, ο Πεσκόφ προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα είχαν καταστροφικές συνέπειες στη σχέση της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε αργά την Τρίτη ότι οι κυρώσεις ισοδυναμούσαν με παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει «αλλά όχι απαραίτητα συμμετρικά».

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν πει πότε η Μόσχα θα ανακοινώσει τα αμοιβαία μέτρα της.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Μόσχας τον Ιανουάριο κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία μετά από θεραπεία του. Φυλακίστηκε τον περασμένο μήνα.

– - το -

Σχετικα αρθρα

Δωρεάν Wi-Fi και στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού    

admin

Brexit: «Εποικοδομητικές» συνομιλίες Βρετανίας-ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία

admin

Συμβούλιο ΕΕ: Ξεκινά τη Δευτέρα η εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

admin

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητά την ένταξη της χώρας του σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

admin

Ε.Ε.: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις ΗΠΑ για την «κυβερνοεπίθεση της Μόσχας»

admin

Ε. Κουντουρά: Στην Ευρωβουλή παρουσιάστηκε η Έκθεση στρατηγικής στην Οδική Ασφάλεια 2021-2030

admin

Βαρβιτσιώτης από Ιταλία: Σύμμαχοι και μέλη μιας «φιλόδοξης Ευρώπης» με κοινά οράματα

admin

Η ΕΕ κοιτάει Pfizer και η Δανία πατάει οριστική παύση στην AstraZeneca

admin

H Ευρώπη συζητά για την ένταξη της πολιτιστικής βιομηχανίας στο σύμφωνο για τις δεξιότητες

admin

Φρένο στις ενδοεταιρικές προστριβές φιλοδοξεί να βάλει έργο του ERASMUS+

admin

Βυθίσατε τον ορθό λόγο

admin

ΕΕ: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το πιστοποιητικό Covid

admin