Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 815,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 815,03 μονάδων (-0,24%) και 827,68 μονάδων (+1,30%). Ο τζίρος ανήλθε στα 79,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 49,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 43 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,20%, στις 1.960,97 μονάδες, ενώ στο -0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.132,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 515,87 μονάδες.

Πάντως παρά το απογοητευτικό κλείσιμο της ημέρας, στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης οι αναλυτές πιστώνουν το γεγονός ότι στις ανοδικές ώρες η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν αξιοσημείωτη, σε αντίθεση με τα πτωτικά γυρίσματα που οι κινήσεις ήταν πιο επιφυλακτικές. Τώρα, η εστίαση μεταφέρεται στην αυριανή συνεδρίαση και στο κατά πόσο η αγορά θα επαναπροσελκύσει τη ρευστότητα που εξασφαλίστηκε και θα την κρατήσει εντός των τειχών, ενδεχομένως σε τίτλους που έμειναν πίσω ή έκαναν τις μικροδιορθώσεις τους.

Από την άλλη, στα αρνητικά ήταν ότι το ήμισυ του όγκου της αγοράς διακινήθηκε από την Alpha Bank, τη Eurobank και την Εθνική, επιβεβαιώνοντας ότι οι κινήσεις σε άλλους τίτλους έχουν περιοριστεί σημαντικά. Βέβαια, ο κλάδος τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει έντονη δραστηριότητα, με τις τιτλοποιήσεις και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, ενώ θετικά λειτουργεί και η μείωση των short θέσεων στην Πειραιώς και στη Eurobank από το fund Lansdowne. Το fund μείωσε στις 14 Ιανουαρίου τη θέση του στην Πειραιώς, στο 1,17%, από 2,23%, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου 2021 το fund περιόρισε τη short θέση στη Eurobank στο 0,80% από 0,90%. Επίσης, το Lansdowne μείωσε τη short θέση του στη ΔΕΗ, στο 1,36%, από 1,47%.

Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνοντας απώλειες 2,18%, με τις Aegean, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Φουρλής.

Στον αντίποδα, μακριά από τα υψηλά ημέρας, αλλά με κέρδη 3,16% έκλεισε η Πειραιώς, με την Εθνική να ενισχύεται κατά 2,10% και τον Ελλάκτωρ κατά 1,28%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Coca Cola, Titan και ΕΥΔΑΠ, με την Alpha Bank τελικά να κλείνει αμετάβλητη, μετά το ενδοσυνεδριακό +3,89%.

Όπως σημείωσε η Merit Securities, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, καθώς διαπραγματεύονται με σημαντικά discount έναντι των ευρωπαϊκών. Συνεχίζει, όπως προσθέτει, να προτιμά εταιρείες με απλά και επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα που παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο, παρά το γεγονός ότι διατηρεί ουδέτερη στάση προς το παρόν, εκτιμά ότι για πρώτη φορά στη δεκαετία, οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα προσφέρουν αξία στους μετόχους μακροπρόθεσμα και θα αποτελέσουν καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές. Άλλωστε το dicount τους αυτή τη στιγμή, σε σχέση με την Ε.Ε. είναι στο 49%.

Στους καταλύτες που θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στο Χ.Α και στον τραπεζικό δείκτη τοποθετεί τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, την υψηλότερη από την αναμενόμενη τουριστική δραστηριότητα καθώς και την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στον δείκτη MSCI.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Μετά τα ισχυρά, πρόσφατα, κέρδη, περιμένουμε πως κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ειδικά στις Τράπεζες, είναι πιθανές” αναφέρει η Euroxx Sec.

“Τα δημοσιεύματα για ένα αυστηρότερο lockdown, θα επηρεάσουν την επενδυτική ψυχολογία στην Ελλάδα, ωστόσο η διάθεση στο εξωτερικό παραμένει θετική, λόγω των ελπίδων για ανάκαμψη μέσα από πακέτα στήριξης”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Eurobank Eq.

“Το momentum στον Τραπεζικό κλάδο οδηγεί την Αγορά και περιμένουμε πως ο κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο με το Χ.Α. να δοκιμάζει νέα υψηλά τρέχοντος έτους”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η καταγραφή συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, θύμισε την ατμόσφαιρα του προηγούμενου Νοεμβρίου, με παράλληλη υπέρβαση του κρίσιμου τεχνικού ορίου των 805 μονάδων του ΓΔ. Η συνέχιση της ανοδικής κίνησης είναι πιθανό να συντελεστεί στη συνέχεια, στοχεύοντας τις 840 μονάδες και με πλησιέστερη περιοχή αντίστασης μεταξύ 822 – 827 μονάδων”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική (ΚΜΟ 20: 785 μονάδες) και για να συνεχιστεί χρειάζεται καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές και αύξηση του όγκου συναλλαγών. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 800 και 785 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 820 – 830 μονάδες. Η Jumbo ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του Ομίλου, κατέγραψαν πτώση κατά, περίπου, 34%, σε ετήσια βάση, τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές απώλειες τζίρου, για το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς εκτιμώνται στο -19%, από -0,6% κατά τον σχετικά αισιόδοξο Ιανουάριο του 2021. Οι πωλήσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση κατά 55% σε ετήσια βάση, καθώς 30 καταστήματα από τα 52 παρέμειναν κλειστά στις ‘κόκκινες’ περιοχές (Αττική, Πάτρα, Χαλκίδα και Θεσσαλονίκη) κατά το μεγαλύτερο μέρος του μήνα. Οι πωλήσεις στην Ρουμανία σημείωσαν αύξηση κατά 22% σε ετήσια βάση, στην Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση και στην Κύπρο κατέγραψαν μείωση κατά 20% περίπου. Η Jumbo είναι μία από τις ιδέες μας για αγορά, καθώς είναι το απόλυτο ‘story’ ανάκαμψης των λιανικών πωλήσεων στην Ελλάδα. Η έκτακτη γ.σ. της Ευρ. Πίστης ενέκρινε την ακύρωση των 910316 ιδίων μετοχών της Εταιρείας, ονομαστικής αξίας €0,63, οι οποίες αποκτήθηκαν στο διάστημα από 17/7/2019 έως και την 5/2/2021, με μέση τιμή αγοράς €4,46/μετοχή, καθώς και την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό €573499,08”, σημειώνει η Merit Sec.

“Ο ΓΔΧΑ απομακρύνθηκε χθες από κομβικά σημεία με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Από την άλλη η αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, ενδέχεται να οδηγήσουν σε παράταση και ίσως σε αυστηροποίηση των περιορισμών, για τις επόμενες εβδομάδες. Σήμερα συνεδριάζει η ομάδα Εμπειρογνωμόνων και οι αποφάσεις θα επηρεάσουν αναλόγως. Η μεταβλητότητα αναμένεται να μείνει σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Στην προηγούμενη ‘κορυφή’, ήτοι στην περιοχή των 830 μονάδων, εντοπίζονται οι πρώτες αντιστάσεις, ενώ είναι πιθανό η Αγορά να μην υποχωρήσει εκ νέου κάτω από την περιοχή των 780 – 770 μονάδων, εκτός απροόπτου”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

Στις κορυφές του Ιανουαρίου και στα ψηλά 52 εβδομάδων επανήλθε ο Γενικός Δείκτης, μετά την αντίδραση των Διεθνών Αγορών, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης. Η διορθωτική κίνηση της περασμένης εβδομάδας στους Αμερικανικούς δείκτες, απόρροια της αυξητικής τάσης της απόδοσης του Αμερικανικού δεκαετούς, φαίνεται να αντισταθμίστηκε από την ψήφιση του πακέτου $1,9 τρισ., δίνοντας τις αναγκαίες “ανάσες” στην Αμερικανική Αγορά.

Τεχνικά, η υπέρβαση των 800 μονάδων επανέφερε τον Γενικό Δείκτη στα πρόσφατα υψηλά των 827 μονάδων, όπου και αποτελεί την κύρια αντίσταση της Αγοράς σε αυτή τη φάση. Υπέρβαση του τεχνικού αυτού ορίου, θα οδηγήσει την Αγορά στις 845 μονάδες (78,6% Fibonacci retracement) και εν συνεχεία στο τεχνικό “ταβάνι” των 893 μονάδων (μέση Fibonacci, πτωτικό “χάσμα” 21/2/20 και άνω Bollinger).

Εφόσον η Αγορά δεν καταφέρει να ξεπεράσει τις 825 μονάδες, οι στηρίξεις των 800 και 780 μονάδων αποτελούν τα πρώτα αναχώματα για τον Γενικό Δείκτη.

Αναμενόμενα, η συσσώρευση του δείκτη Τραπεζών διασπάστηκε ανοδικά με την υπέρβαση των 480 μονάδων, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη στα ψηλά των 538 μονάδων. Το σημερινό “γύρισμα” από τα ψηλά αποτελεί αρνητική εξέλιξη (shooting star candlestick), με την υπέρβαση των 538 μονάδων να απαιτεί μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών. Ψηλότερα, αντιστάσεις εντοπίζουμε στις 570 και 600 μονάδες του εν λόγω δείκτη, ενώ το βασικό σενάριο, ενόψει και των ανακοινώσεων της Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς, αποτελεί η οπισθοχώρηση προς τις στηρίξεις των 500 και 480 μονάδων.

“Παρά το ανοδικό σερί έξι συνεδριάσεων και το ισχυρό momentum από τον Τραπεζικό κλάδο, τα περιθώρια ανόδου της Αγοράς φαίνεται να στενεύουν. Η υπέρβαση των 828 μονάδων του Γενικού Δείκτη χρειάζεται ένα καλό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, συνοδευόμενη από αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Ερωτηματικό παραμένει εάν η Τραπεζοκεντρική άνοδος των τελευταίων ημερών είναι βιώσιμη, με τις ανακοινώσεις για την Α.Μ.Κ. της Τραπέζης Πειραιώς να ελλοχεύουν”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Σχετικα αρθρα

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Weekly Overview-Fast Finance

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γ.Σ.Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin