Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις αιτήσεις ανεργίας

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς πιθανότατα ενισχύθηκε από τις χειμερινές καταιγίδες στον πυκνοκατοικημένο Νότο στα μέσα Φεβρουαρίου, αν και οι προοπτικές της αγοράς εργασίας βελτιώνονται εν μέσω της πτώσης νέων κρουσμάτων COVID-19.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας ανήλθαν συνολικά σε 745.000 προσαρμοσμένες εποχιακά για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με 736.000 την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε το Τμήμα Εργασίας την Πέμπτη. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το - είχαν προβλέψει 750.000 αιτήσεις την τελευταία εβδομάδα.

Ο θυελλώδης καιρός στον Νότο άφησε μεγάλα μέρη του Τέξας χωρίς ρεύμα ή νερό για μέρες. Αυτό επέδρασε παγώνοντας την παραγωγή πετρελαίου και διυλιστήρια στο Τέξας, τον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου και πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αγορά εργασίας καθυστέρησε την επιτάχυνση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, η οποία βοηθήθηκε από περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια ως πρόσθετη ανακούφιση από την πανδημία που παρείχε η κυβέρνηση του τότε προέδρου Τραμπ στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν έντονα τον Ιανουάριο, καθώς οι καθημερινές λοιμώξεις κορωνοϊού  και οι νοσηλείες μειώθηκαν σημαντικά.

Αν και ο ρυθμός μείωσης των κρουμάτων έχει σταματήσει, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αγορά εργασίας θα επιταχυνθεί την άνοιξη και μέχρι το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι οι εμβολιασμοί αυξάνονταν καθημερινά. Αναμένεται επίσης ώθηση στις νέες προσλήψεις από το σχέδιο στήριξης των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Προέδρου Μπάιντεν που βρίσκεται υπό εξέταση από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι ελπίδες για αύξηση των προσλήψεων τον περασμένο μήνα υποστηρίχθηκαν από μια έρευνα την περασμένη εβδομάδα που δείχνει ότι η αντίληψη των καταναλωτών για την αγορά εργασίας βελτιώθηκαν τον Φεβρουάριο μετά την επιδείνωση τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, ένα μέτρο της απασχόλησης στον μεταποιητικό τομέα αυξήθηκε σε υψηλό δύο ετών τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες μετριάστηκαν από τις εκθέσεις της Τετάρτης που δείχνουν ότι οι ιδιώτες προσλαμβάνουν λιγότερους από το αναμενόμενο εργαζόμενους τον Φεβρουάριο. Η αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε τον περασμένο μήνα, με τις επιχειρήσεις να αναφέρουν ότι «δεν μπόρεσαν να καλύψουν κενές θέσεις με άπειρους ειδικευόμενους».

Σχετικα αρθρα

ΟΟΣΑ: Ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η Ελλάδα μετά την πανδημία

admin

Γαλλική πρόταση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

admin

Ψύλλα – Βακτηριακό κάψιμο Αχλαδιάς: Τρόποι αντιμετώπισης

admin

Πρόστιμα 1,8 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο – 5.150 έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

admin

Έτοιμο το Κρεμλίνο σε περίπτωση νέων αμερικανικών κυρώσεων

admin

ΕΚΤ: Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για το ψηφιακό ευρώ

admin

Οι ρωσικοί περιορισμοί στις πτήσεις κοστίζουν 500.000 τουρίστες στην Τουρκία

admin

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας το 2020

admin

Γεωργικό εισόδημα: Ποια είναι η αξία της γεωργικής παραγωγής

admin

COSMOTE:Το 5G ήρθε, το 3G φεύγει

admin

ΥΠΕΡΓ: 5.150 έλεγχοι από το ΣΕΠΕ κατά τον Μάρτιο- Κυρώσεις ύψους 1,8 εκατ. ευρώ

admin

Γεωργιάδης : Υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης – Αν διατηρηθεί θα πάμε σε μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο

admin