Image default
Ευρώπη

Ξεκίνησε η αξιολόγηση του εμβολίου Sputnik V από τον ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για τον κορωνοϊό.

Το ρωσικό εμβόλιο έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους ιθύνοντες της ΕΕ καθώς αποδεικνύεται «δελεαστικό» για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας μια άλλη πιθανή ρήξη στην περιοχή για το θέμα.

Η Τσεχία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την προμήθεια και την ανάπτυξη του εμβολίου “Sputnik V” της Ρωσίας, μια κίνηση που θα μπορούσε να υπονομεύσει μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση για την έγκριση και τη χορήγηση εμβολίων για την Covid-19.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο Sputnik V ακόμη και χωρίς έγκριση από τον οργανισμό ναρκωτικών της ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Προβληματισμός δημιουργήθηκε και όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρτς σε τηλεφωνική τους συνομιλία την περασμένη Παρασκευή στο οποίο συζήτησαν «πιθανές προμήθειες του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Αυστρία, καθώς και την πιθανή από κοινού παραγωγή», όπως δήλωσε το Κρεμλίνο, σημειώνοντας ότι η Αυστρία είχε πάρει την πρωτοβουλία για την κλήση. Ωστόσο, η Αυστρία έχει δηλώσει ότι δεν θα παρακάμψει τον EMA όσον αφορά την έγκριση του εμβολίου.

Η Ουγγαρία, όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, θεωρείται στενός σύμμαχος του Πούτιν, δεν έδειξε κανένα δισταγμό. Έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε έγκριση τον Ιανουάριο – παρακάμπτοντας τον EMA – και αγόρασε το εμβόλιο Sputnik V.

Η χώρα αναμένει 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V για τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τους Moscow Times. Η Ουγγαρία ενέκρινε επίσης το εμβόλιο Sinopharm της Κίνας τον περασμένο μήνα, πάλι παρακάμπτοντας τη διαδικασία όταν πρόκειται για έγκριση εμβολίου στην ΕΕ.

Τη Δευτέρα, η Σλοβακία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε ότι αγόρασε το εμβόλιο Sputnik V, εξασφαλίζοντας 2 εκατομμύρια δόσεις. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της Σλοβακίας είπε ότι δεν θα χορηγηθεί αμέσως, επειδή εξακολουθεί να απαιτεί το πράσινο φως από τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων της χώρας.

– - AFP και CNBC

Σχετικα αρθρα

Ανδ. Ξανθός: «Μεγάλος ασθενής» η Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας

admin

Μ. Σχοινάς-Επίτροποι Ε.Ε.: Να εφαρμοστεί πλήρως από όλες τις πλευρές η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας

admin

3.531 νέα κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκαν σε έναν μόλις χρόνο

admin

ΣΚΑΝΔΑΛΟ με ΑΠΕ – Κύπριος καταγγέλλει «κλοπή» της επιχείρησης του στη Βουλγαρία – Ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα ερευνήσει

admin

Το 80% των εμπορικών εταιρειών στην Ελλάδα δεν δέχεται online παραγγελίες

admin

Αίρονται πολλοί περιορισμοί σε Αγγλία – Μερική χαλάρωση σε Τσεχία, Ιρλανδία, Σλοβενία

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη Λιβύη

admin

ΣΕΒΕ: Νέο Πρόγραμμα ERASMUS+- Δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στις ΜμΕ

admin

Η Johnson & Johnson αρχίζει τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ

admin

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Βαριά καταδίκη της Τουρκίας για τον Αχμέτ Αλτάν

admin

Η Επιτροπή εγκρίνει την παράταση του συμβατού με την αγορά καθεστώτος προστασίας περιουσιακών στοιχείων για τις τράπεζες στην Ελλάδα

admin

ΕΣΑμεΑ: Κοινοποίηση προτάσεων των ευρωπαίων με αναπηρία προς τον Κ. Χατζηδάκη

admin