Image default
Πολιτική

Πιερρακάκης: Η πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη

«Το νομοθετικό και το ρυθμιστικό θα πρέπει πάντοτε να είναι σε παράλληλη γραμμή με το επιχειρησιακό και τεχνολογικό. Και εδώ είναι μια πρόσθετη αρωγή που έχει η συγκεκριμένη προσέγγιση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων. Έρχεται να αξιολογήσει συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν στο πεδίο και πώς, γεννώντας εμπιστοσύνη στη διαδικασία των διεπαφών και της διαλειτουργικότητας, μπορεί κανείς να αυξήσει την αξία που παράγουν συνολικά τα ανοιχτά δεδομένα».

Αυτά τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο συνέδριο με θέμα «Ποιος κυβερνά το διαδίκτυο» που οργανώνει η Νομική Βιβλιοθήκη και το νομικό περιοδικό «Δίκαιο Τεχνολογίας και Επικοινωνίας» σε συνεργασία με τον Όμιλο Economia και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Ιδιωτικότητας.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός «η πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη. Θα οριστούν και θα οριοθετηθούν πολύ μεγάλα έργα πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών […] Νομίζω ότι όσο καλύτερα θεμελιώνεται η νομοθετική και ρυθμιστική προσέγγιση, όπως γίνεται τώρα με τον Κανονισμό, τόσο καλύτερα γίνεται θα οριοθετηθεί και η δική μας στρατηγική ως προς το πώς θα δημιουργήσουμε οικοσυστήματα δεδομένων γύρω από όλα τα έργα».

Ο κ. Πιερρακάκης είπε πως «δημιουργήσαμε μια νέα πύλη ανοιχτών δεδομένων το data.gov.gr στην οποία η προστιθέμενη αξία καταρχήν σε κρατικά δεδομένα είναι οι διεπαφές, είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να τραβήξει αυτά τα δεδομένα, είναι επεξεργάσιμα, προφανώς είναι ανώνυμα. Θα έλεγα ότι η όλη διαχείριση της πανδημίας δημιούργησε τις δικές της προκλήσεις κι ευκαιρίες. Υπάρχει η επιδίωξη ενός συγκερασμού. Από την μια πλευρά, της προστασίας προσωπικών δεδομένων, προστασίας απορρήτου κι από την άλλη πλευρά της δημιουργίας αξίας που έχει πολλές εκφάνσεις όπως τη διαφάνεια, την παραγωγικότητα».

Επεσήμανε μάλιστα ότι η συζήτηση η οποία αναδύεται έχει να κάνει με το πώς το σκεπτικό του αλτρουισμού δεδομένων μπορεί ευρύτερα να μην αφορά μόνο στενά στον δημόσιο τομέα αλλά μπορεί να μπει στην ιδιωτική σφαίρα, στους κάθετους τομείς της οικονομίας με έναν πιο συστηματικό τρόπο και «να γεννηθεί μια μεγάλη αξία με την δημιουργία των κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων. Ενόψει της τρέχουσας πρότασης γενικού κανονισμού προστασίας δεδομένων είναι πολύ καλό να έχουμε κατοχυρωμένες απόψεις για αυτά τα ζητήματα όσο πιο νωρίς γίνεται για να μπορούμε, όσο είναι δυνατόν, να επηρεάσουμε και την κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνουν. Νομίζω ότι η πρόταση κανονισμού θεμελιώνει αυτό το οποίο περιγράφουμε πολύ συχνά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι μια ρυθμιστική υπερδύναμη όπως κατοχυρώθηκε με το GDPR κι όπως αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό έγινε σαφές στο σύνολο των τεχνολογικών συστημάτων όχι μόνο στην Ευρώπη». Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «πράγματι η εμπιστοσύνη στη συλλογή των δεδομένων έρχεται και κατοχυρώνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό».

Μενουδάκος: Με αλματώδη ρυθμό εξελίσσονται οι ψηφιακές τεχνολογίες

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τόνισε ότι «μέσα στην συνεχιζόμενη πανδημία οι ψηφιακές τεχνολογίες εξελίσσονται με αλματώδη ρυθμό. Τα δεδομένα βρίσκονται στον πυρήνα του λεγόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού αφού έχουν ήδη αποκτήσει θεμελιώδη σημασία για όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο τρόπος επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων αναμένεται να αλλάξει ριζικά την επόμενη πενταετία».

Κεντρικό στοιχείο της μεταρρυθμιστικής δέσμης για την προστασία των δεδομένων είναι ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων. Ο κανονισμός αυτός προσαρμόζει στα νέα δεδομένα και εκσυγχρονίζει τις αρχές που θεσπίστηκαν με την οδηγία του 1995 για την προστασία των δεδομένων. Καθορίζει τα δικαιώματα των φυσικών προσώπων και τις υποχρεώσεις όσων επεξεργάζονται τα δεδομένα, καθώς και όσων είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία αυτών. Καθορίζει επίσης τις μεθόδους για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης καθώς και τις κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τους κανόνες.

--

Ειδήσεις σήμερα:

Αναστολές Μαρτίου: Διαθέσιμη η υποβολή δηλώσεων με μια ημέρα καθυστέρηση

Κλέων Γρηγοριάδης: Ο Λιγνάδης μας εξιστορούσε τις ανατριχιαστικές φαντασιώσεις του

Κερατσίνι: Μητέρα κατήγγειλε συγγενή του πρώην συζύγου της για ασέλγεια στην 5χρονη κόρη της

Σχετικα αρθρα

Κυρώσεις Μπάιντεν σε Ρωσία: To «μυστικό» των αμερικανικών αντιποίνων

admin

«Μετωπική» Δένδια- Τσαβούσογλου: Όλο το παρασκήνιο από την πρωτοφανή κόντρα

admin

Μπάιντεν για Nord Stream 2: Τάσσομαι εναντίον του εδώ και πολύ καιρό – Περίπλοκο θέμα

admin

Ουκρανία -Ζελένσκι: Συνομιλίες με Μακρόν και Μέρκελ για την ένταση με τη Ρωσία

admin

Τους έκανε… Τούρκους ο Δένδιας: Το παρασκήνιο της ρήξης και η «on air» ανάδειξη των προκλήσεων της Άγκυρας

admin

Προανακριτική: Ο «αυτωφοράκιας» του Παππά και η συνάντηση στο «White House»

admin

Βαρβιτσιώτης: Θέλουμε να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο με την κυβέρνηση Ντράγκι

admin

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου

admin

Γιατί απασφάλισε ο Δένδιας – Το παρασκήνιο της «έκρηξης» μπροστά στον Τσαβούσογλου

admin

Βαρβιτσιώτης για Δένδια-Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας παντού

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ορθή η κίνηση Δένδια να αναδείξει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας στην Τουρκία

admin

Τσαβούσογλου: Περιμένουμε από την Ελλάδα πιο εποικοδομητική και ειλικρινή στάση

admin