Image default
Αγορές

«Βουτιά» στη Wall μετά την ομιλία Πάουελ-Ράλι στο πετρέλαιο

«Βουτιά» στη Wall μετά την ομιλία Πάουελ-Ράλι στο πετρέλαιο

Με «βαριές» απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, στον απόηχο της ομιλίας του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ σε συνέδριο της Wall Street Journal.

 

«Αναμένουμε ότι καθώς η οικονομία θα ανοίγει και θα ανεβάζει ελπίζουμε ταχύτητα, ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα» ανέφερε ο κ. Πάουελ. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ανοδική πίεση στις τιμές» πρόσθεσε.

H αύξηση των επιτοκίων, σημείωσε, θα απαιτούσε την επιστροφή της οικονομίας σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το 2%.

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στα σχόλια του Πάουελ, με τις μετοχές να παίρνουν την κατιούσα και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να εκτινάσσονται έτι περαιτέρω. Επενδυτές και οικονομολόγοι ανέμεναν από τον πρόεδρο της Fed να μιλήσει για την πρόσφατη αυτή αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, με κάποια αναφορά σε αναπροσαρμογή του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,11% στις 30,924.14 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,28% στις 3,770.74 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα κατά 2,11% στις 12,723.47 μονάδες.

Η εικόνα σε πετρέλαιο και χρυσό

Ράλι πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με εκείνες του αμερικανικού αργού να αγγίζουν υψηλό διετίας, μετά την ανακοίνωση του καρτέλ του OPEC+ περί διατήρησης των περικοπών στην παραγωγή τους μέχρι και το τέλος Απριλίου. Ειδικότερα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου, σημείωσε άνοδο 4,2%, στα 66,74 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις 25 Φεβρουαρίου. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 4,2%, στα 63,83 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμο του πλέον ενεργού συμβολαίου του από τις 30 Απριλίου 2019, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου Dow Jones Market Data.

Στον αντίποδα, σε χαμηλό εννέα μηνών έκλεισε την Πέμπτη ο χρυσός, υπό την πίεση του ισχυρού δολαρίου και της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου έχασε 0,9%, στα 1,700,70 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας φθάσει εντός της συνεδρίασης έως και τα 1,691.80 δολ. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 5 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

  • Wall Street
  • Dow Jones
  • Nasdaq
  • Εμπορεύματα
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Ρεκόρ απόδοσης για S&P500- Άλμα 10,2% στο τρίμηνο

    admin

    Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές- Άλμα 6,8% στο τρίμηνο

    admin

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin