Image default
Πρώτο Θέμα

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

Μήνες φαίνεται να απέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την έκδοση του διαβατηρίου εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19, με τον κίνδυνο άλλης μίας χαμένης τουριστικής περιόδου για τους κλάδους τουρισμού και αερομεταφορών να αυξάνεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για τη «δημιουργία ενός πλαισίου εμπιστοσύνης και μιας ψηφιακής υποδομής που θα διευκόλυνε τον έλεγχο γνησιότητας των εν λόγω πιστοποιητικών», σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που απεστάλη στις εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Οι ηγέτες της ΕΕ ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι «το τεχνικό έργο που υποστηρίζει μια τέτοια πλατφόρμα θα χρειαζόταν τρεις έως τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί», σύμφωνα με το σημείωμα, με ημερομηνία 2 Μαρτίου.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφωνούν έντονα πάνω στο ζήτημα της χρήσης «πιστοποιητικών κατάστασης», τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να επιβεβαιώσουν ότι οι κάτοχοι τους έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε τεστ που έχει βγει αρνητικό, έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό και ως εκ τούτου θεωρείται ότι έχουν αποκτήσει ανοσία.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό πιέζουν για την εισαγωγή τέτοιων ψηφιακών πιστοποιητικών που θα επιτρέψουν την επιστροφή σε μια κανονικότητα, η οποία θα επιτρέπει και τα ταξίδια για τουλάχιστον για ένα τμήμα του πληθυσμού.

Το memo που είδε το πρακτορείο - ζητά από τα κράτη μέλη του να υποβάλουν τα σχόλιά τους προτού η Επιτροπή παρουσιάσει τη νομοθετική της πρόταση αργότερα μέσα στον Μάρτιο. Μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει ακόμη να επιλυθούν για να επιτραπεί η «ταχεία έγκριση» της πρότασης είναι εάν τα πιστοποιητικά θα διευκολύνουν τα ταξίδια εντός της ΕΕ και τι θα σημαίνει αυτό για τα ταξίδια εκτός της Ένωσης.

Επιπλέον, η ΕΕ πρέπει ακόμη να καθιερώσει μια κοινή προσέγγιση για την «απόδειξη της ανάρρωσης» από τον Covid, σύμφωνα με το σημείωμα. Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό ένα άτομο που έχει αναρρώσει από τον ιό, δεν μπορεί να μολυνθεί εκ νέου και τα πόσο προστατεύεται τις μεταλλάξεις του ιού.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την επίσπευση της διαδικασίας του εμβολιασμού προκειμένου να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας. Ωστόσο, ως προς τη διάθεση των εμβολίων βρίσκονται πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, με τη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί και τον ιό να εξαπλώνεται, το μπλοκ ετοιμάζει μια «συντονισμένη απάντηση σε περίπτωση που μια νέα παραλλαγή του ιού εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, ειδικά αν η μετάλλαξη είναι ανθεκτική στα εμβόλια».

Το εσωτερικό σημείωμα καλεί τα κράτη μέλη να «να προχωρήσουν σε μία προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με το φάσμα των μέτρων έκτακτης ανάγκης που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν σε μια τέτοια περίπτωση, όσον αφορά τα τεστ και την καραντίνα», καθώς και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για λογαριασμό των κρατών μελών, για την εξαγορά ενισχυτικών εμβολίων για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων ή νέων εμβολίων που θα προσφέρουν προστασία από αυτές.

Σχετικα αρθρα

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γ.Σ.Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin