Image default
Αγορές

Αμστερνταμ- Φρανκφούρτη: Ηγέτες αντί Λονδίνου στις κινητές αξίες της ΕΕ

Αμστερνταμ- Φρανκφούρτη: Ηγέτες αντί Λονδίνου στις κινητές αξίες της ΕΕ

Πριν από αρκετές ημέρες, κυκλοφορούσε στις κεφαλαιαγορές η είδηση ότι το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ εκθρόνισε το Λονδίνο από τη θέση του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου στην Ευρώπη. Ποιος είναι ο λόγος; 

Το Brexit. Αυτό που αποτέλεσε έκπληξη δεν ήταν η μεταφορά χρημάτων από τα Βρετανικά Νησιά στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά το γεγονός ότι το Άμστερνταμ ήταν αυτό που έκλεψε τη θέση του «Ευρωπαίου νούμερο ένα» από τη Φρανκφούρτη, η οποία είχε όλες τις προϋποθέσεις για να είναι ο ηγέτης, ενώ και πολλές σημαντικές τράπεζες όπως η Deutsche Bank AG ή η Commerzbank AG, την είχαν επιλέξει ως νέα έδρα τους.

Οι προσδοκίες σχετικά με τη Φρανκφούρτη, όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήταν κατανοητές και για έναν άλλο λόγο. Ενώ «μόνο» 2,6 δις ευρώ διαπραγματεύθηκαν στο Άμστερνταμ το 2020 σύμφωνα με την Cboe Europe, στην πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας διαπραγματεύτηκαν 5,9 δις ευρώ. Στο Λονδίνο, τα μέσα ημερήσια στοιχεία είχαν ανέλθει σε 17,5 δις ευρώ εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, λίγο μετά αφότου το Λονδίνο είχε χάσει τη θέση του ως ευρωπαίου οικονομικού ηγέτη λόγω του Brexit, οι προσδοκίες εκπληρώθηκαν και οι τοπικοί επενδυτές άρχισαν να στρέφονται σε άλλα μέρη. Παραδόξως, το ενδιαφέρον για το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, το οποίο κατείχε την έκτη θέση πέρυσι, αυξήθηκε έναντι της «πιο κερδοφόρας» Φρανκφούρτης, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Τον Ιανουάριο του 2021, το Άμστερνταμ σημείωσε σημαντική αύξηση όταν διαπραγματεύονταν εκεί τίτλοι ύψους 9,2 δις ευρώ ανά ημέρα και το βρετανικό κεφάλαιο μειώθηκε σε ημερήσιο όγκο 8,6 δις ευρώ την ίδια περίοδο.

Μολονότι το Άμστερνταμ δεν ήταν το μεγάλο φαβορί για να γίνει η χρηματοοικονομική πρωτεύουσα, από την προοπτική της διατήρησης της οικονομικής του θέσης και της επιρροής του σε παγκόσμια κλίμακα, είναι σημαντικό για την ΕΕ να έχει ένα τέτοιο κέντρο όπου κι αν βρίσκεται αυτό. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το Λονδίνο μέσω της απαγόρευσης που επιβάλλεται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν εγκρίνει τα βρετανικά χρηματιστήρια και πλατφόρμες συναλλαγών ως ισοδύναμα με τα χρηματιστήρια και τις πλατφόρμες της ΕΕ όσον αφορά την εποπτεία. Από τις 4 Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποχρεούνται να ανταλλάσσουν μετοχές στο ευρωπαϊκό νόμισμα εντός της ΕΕ.

Καθώς το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το Λονδίνο δεν πρέπει απαραίτητα να είναι ο τελικός χαμένος. Μια προκαταρκτική συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί τον Μάρτιο και ο Michel Barnier ανέφερε ότι θα χρειαστούν πρόσθετες διευκρινίσεις από τη Βρετανία πριν ληφθεί απόφαση για την ισότητα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Θα εξαρτηθεί από αμφότερα τα μέρη εάν και σε ποιο βαθμό θα επιτευχθεί συναίνεση.

Ορισμένοι ειδικοί συμπέραναν πρόσφατα ότι το Λονδίνο θα διατηρήσει τη θέση του και θα συνεχίσει να είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο σε πέντε ή δέκα χρόνια. Τουλάχιστον τώρα φαίνεται ότι έχουν επιβεβαιωθεί προβλέψεις για την κίνηση χρηματοοικονομικού κεφαλαίου και τραπεζών. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να μάθουμε αν είναι απλώς προσωρινή αναταραχή έως ότου διευθετηθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ή αν θα είναι μόνιμο καθεστώς.

Οι μετοχές των ελβετικών εταιρειών, οι οποίες άρχισαν να διαπραγματεύονται καθημερινά στο ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ μετά από διακοπή τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το -, ενδέχεται να βοηθήσουν το Λονδίνο να μετριάσει, τουλάχιστον εν μέρει, την τρέχουσα ύφεση. Θα πρέπει να αυξηθούν έως και 1 δισεκατομμύριο, όπως συνέβη πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών τον Ιούνιο του 2019.

Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε με βάση τα αποτελέσματα για ένα μόνο μήνα εάν το ολλανδικό χρηματιστήριο θα διατηρήσει την τρέχουσα επιτυχία του και τη σημαντική αύξηση των όγκων διαπραγμάτευσης μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα του πλήρους έτους θα είναι πιο σημαντικά και, ως εκ τούτου, η Φρανκφούρτη εξακολουθεί να βρίσκεται στο παιχνίδι για τη θέση του νούμερο ένα στην ευρωπαϊκή αγορά.

 • Άμστερνταμ
 • Φρανφούρτη
 • κινητές αξίες
 • Λονδίνο
 • ΕΕ

  Σχετικα αρθρα

  Ο Dow Jones «έσπασε» το φράγμα των 34.000 μονάδων

  admin

  «Σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο STOXX 600

  admin

  Wall Street: Θετικά μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα φέρνουν νέα ρεκόρ

  admin

  Ανοδικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Τι τους δίνει ώθηση

  admin

  Ασιατικά χρηματιστήρια: Στο «κόκκινο» η Κίνα-Ανοδικά ο ιαπωνικός Nikkei

  admin

  Μικτά πρόσημα στη Wall-«Άλμα» το πετρέλαιο

  admin

  Τα εταιρικά αποτελέσματα ωθούν τις ευρωαγορές-Χαμηλότερα ο DAX

  admin

  Wall: Ανοδικό ξεκίνημα με τραπεζική ώθηση

  admin

  SAP και LVMH «τονώνουν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Σε ανηφορικό «μονοπάτι» τα ασιατικά χρηματιστήρια – Εξαίρεση η Ιαπωνία

  admin

  Wall: Σε νέα ρεκόρ ο S&P-Τεχνολογικό ράλι

  admin

  Κοντά στα επίπεδα ρεκόρ παραμένουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

  admin