Image default
Πολιτική

Καραμανλής: Προχωρά ο κάθετος άξονας Δράμα – Αμφίπολη – Εντός του ’21 η δημοπράτηση του τμήματος Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη

Η σύμβαση για το τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Δράμας – Αμφίπολης έχει ολοκληρωθεί, το έργο θα προκηρυχθεί εντός του 2021 και η Κυβέρνηση θα προτείνει την ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στην Βουλή.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το αντικείμενο της «Μελέτης Οδού Δράμας – Αμφίπολης – Τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη» αφορούσε στην εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών οδοποιίας, υδραυλικών, στατικών κλπ., για τη δημοπράτηση και κατασκευή του τμήματος μήκους περίπου 29,5 χιλιομέτρων.

Δηλαδή, την δημιουργία ενός κλειστού αυτοκινητόδρομου δυο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με διαχωρισμό των αντίθετων ρευμάτων κυκλοφορίας με νησίδα και όλες τις απαραίτητες κυκλοφοριακές συνδέσεις.

Αυτήν την στιγμή, επομένως, έχει εγκριθεί το σύνολο του συμβατικού τεχνικού αντικειμένου και επίκειται η τελική παραλαβή, σημείωσε.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και σήμερα προχωράει η υλοποίηση του, ώστε να γίνει αυτή η οδική σύνδεση πραγματικότητα μετά από δύο δεκαετίες και να βγει από την απομόνωση όλη η περιοχή.

Όπως υπενθύμισε όμως, «δυστυχώς, τον Ιούλιο του 2019, δεν βρήκαμε καμία μελετητική ωριμότητα του έργου στο Υπουργείο, παρά μόνο κάποιες προμελέτες του 2013».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως: «Τρέξαμε γρήγορα όλες τις διαδικασίες, ώστε και να ωριμάσουν ταχύτατα οι μελέτες και να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση του έργου». Και ανακοίνωσε ότι το τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2021 και έχει προταθεί η ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς θα έχει ωριμότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα και για άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημείωσε ότι τα οδικά έργα δεν είναι στην προτεραιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά η Κυβέρνηση δίνει μάχη για να εντάξει ορισμένα εξ αυτών, όπως επίσης ο ΒΟΑΚ και ο Ε65.

Παράλληλα τόνισε ότι τώρα εκπονείται η μελέτη για την ανάλυση κόστους – οφέλους. Το συνολικό κόστος του τμήματος Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη εκτιμάται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής, ανέφερε ότι έχουν ήδη υπογραφεί και εκτελούνται 4 συμβάσεις παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών. Συγκεκριμένα:

– Η Σύμβαση Συγκοινωνιακών Μελετών με αντικείμενο την οριστική μελέτη οδοποιίας και υδραυλικών του Ανισόπεδου Κόμβου της Πρώτης Σερρών, η οποία έχει ήδη εγκριθεί, και τη μελέτη σήμανσης – ασφάλισης όλου του οδικού άξονα.

– Η Σύμβαση Στατικών Μελετών με αντικείμενο τις οριστικές μελέτες 12 τεχνικών έργων του οδικού άξονα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει ήδη εγκριθεί

– Οι Οριστικές Μελέτες Οδοποιίας και Υδραυλικών των Ανισόπεδων Κόμβων Μεσορράχης και Μικρού Σουλίου, καθώς και σύνταξη τευχών δημοπράτησης του συνολικού έργου «Οδός Δράμα – Αμφίπολη, τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη» και

– Η Σύμβαση Ηλεκτρομηχανολογικών Μελετών, για τον οδοφωτισμό όλων των ανισόπεδων κόμβων του οδικού άξονα.

Όσον αφορά στο υπολειπόμενο τμήμα Μαυρολεύκη – Δράμα μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων, τη μελέτη έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, στο πλαίσιο και της αποκέντρωσης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πρίγκιπας Φίλιππος: Επέστρεψε σε ιδιωτικό νοσοκομείο μετά από επέμβαση στην καρδιά

Φον Ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η υιοθέτηση της πρότασης για το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

ΕΟΦ: Ανακαλεί αλκοολούχο τζελ χεριών

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης: Όχι πρόωρες εκτιμήσεις, σε συνεργασία με ειδικούς οι αποφάσεις για Πάσχα

admin

ΝΑΤΟ: ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία συνομιλούν σήμερα 14/4 -Οι αποφάσεις που αναμένονται

admin

Κρεμλίνο: Θα «μελετήσουμε» πρόταση Μπάιντεν- Αποφασιστική δράση σε «μη φιλικά μέτρα» των ΗΠΑ

admin

Ηλιόπουλος: «Πρόταση-κλειδί για οικονομία η διαγραφή και η ρύθμιση των χρεών πανδημίας»

admin

«Επίθεση γοητείας» Τουρκίας προς Κάιρο – Τσαβούσογλου: «Νέα εποχή» στην σχέση με Αίγυπτο

admin

Την άρση ασυλίας του Αραχωβίτη αποφάσισε η Βουλή για την υπόθεση Folli Follie

admin

Γεωργιάδης: Έχουμε πρώτη εικόνα αποκλιμάκωσης – Περισσότερη χαλάρωση σε λιανεμπόριο αν διατηρηθεί

admin

Κεραμέως: Μετά το Πάσχα το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων

admin

Σακελλαροπούλου: Η Λιβύη θα βρει στην Ελλάδα έναν ειλικρινή φίλο και συμπαραστάτη

admin

Μητσοτάκης για το εργασιακό νομοσχέδιο: Το οκτάωρο παραμένει ως έχει

admin

Παρατηρητήριο ΝΔ: Τα fake news για το ΚΕΘΕΑ

admin

Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Να μην γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα

admin