Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Ο Powell “ανεβάζει” τα ομόλογα και “ρίχνει” τις μετοχές

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, J.Powell, επανέλαβε την πρόθεσή του να διατηρήσει τις πολιτικές εύκολης χρηματoδότησης.

Οι μετοχες επεσαν απο τα σχόλια του κ. Πάουελ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο The Wall Street Journal Jobs Summit. Η εμφάνιση ήρθε μια εβδομάδα μετά από μια άνοδο των αποδόσεων του Δημοσίου που οφείλεται στις προβλέψεις για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και πληθωρισμό στις ΗΠΑ φέτος, μεταξύ άλλων παραγόντων.

«Σήμερα απέχουμε πολύ από τους στόχους μας για μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό κατά μέσο όρο 2% με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο κ. Πάουελ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι τα τελευταία του σχόλια δεν έκαναν τίποτα για να διευκολύνουν τους φόβους των επενδυτών σχετικά με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.

«Η αγορά έψαχνε για περισσότερη σιγουριά και δεν το κατάλαβε», δήλωσε ο Krishna Guha, επικεφαλής της στρατηγικής παγκόσμιας πολιτικής και κεντρικής τράπεζας στο Evercore ISI. Οι αξιωματούχοι της Fed “δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το τρέχον επίπεδο αποδόσεων, το οποίο τόσο σε πραγματικό όσο και σε ονομαστικό επίπεδο είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι πριν από δύο εβδομάδες.”

Η απόδοση του 10ετούς τραπεζικού ομολόγου αυξήθηκε πάνω από το 1,55% μετά τη συνέντευξη του κ. Πάουελ – το υψηλότερο επίπεδο στην πανδημία – από 1,46% νωρίτερα την Πέμπτη και 0,92% στις αρχές του έτους.

Τέτοια επιτόκια επηρεάζουν πολλά έξοδα δανεισμού καταναλωτών και επιχειρήσεων. Μετά την άνοδο των αποδόσεων του Δημοσίου τις τελευταίες εβδομάδες, το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου 30 ετών έχει αυξηθεί πάνω από το 3% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, δήλωσε ο Freddie Mac την Πέμπτη. 

Ο Dow Jones Industrial Average έχασε 345,95 μονάδες, ή 1,11%, στις 30924,14. Ο S&P 500 μειώθηκε κατά 51,25 μονάδες, ή 1,34%, σε 3768,47, την τρίτη συνεχόμενη περίοδο πτώσης. Το Nasdaq Composite υποχώρησε 274,28 μονάδες, ή 2,11%, σε 12723,47.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη αφού ο ΟΠΕΚ και ένας συνασπισμός των παραγωγών πετρελαίου υπό την ηγεσία της Ρωσίας κράτησαν τις περισσότερες περικοπές παραγωγής τους, εκπλήσσοντας τους εμπόρους που περίμεναν να αυξηθεί η παραγωγή.

Τα σχόλια του κ. Πάουελ ήρθαν στην τελευταία προγραμματισμένη δημόσια εκδήλωσή του πριν συναντηθούν οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed στις 16-17 Μαρτίου. Είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι απασχόλησης και πληθωρισμού, και θα συνεχίσει τις μεγάλες αγορές περιουσιακών στοιχείων έως ότου έχει επιτευχθεί «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος».

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται, αλλά αργά. Το υπουργείο Εργασίας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι υποβολές για επιδόματα ανεργίας, αυξήθηκαν ελαφρά σε 745.000 την εβδομάδα που έληξε στις 27 Φεβρουαρίου, μειωμένες από 927.000 στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά πάνω από τρεις φορές πριν από την πανδημία. Ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν περίπου 10 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας από ό, τι πριν από την πανδημία και είπε: «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψουμε στη μέγιστη απασχόληση».

«Θα με ανησυχούσε για τις άτακτες συνθήκες στις αγορές ή τη συνεχιζόμενη ένταση των οικονομικών συνθηκών που απειλεί την επίτευξη των στόχων μας», δήλωσε ο κ. Πάουελ την Πέμπτη. Πρόσθεσε ότι η Fed εξετάζει «ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών συνθηκών» και όχι ένα μόνο μέτρο.

«Εάν οι συνθήκες αλλάξουν ουσιαστικά, η επιτροπή της Fed’ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει για να προωθήσει την επίτευξη των στόχων της», δήλωσε ο κ. Πάουελ

Η σταθερή πρόοδος στον εμβολιασμό των ανθρώπων κατά του Covid-19, σε συνδυασμό με τρισεκατομμύρια δολάρια δημοσιονομικού βοηθηματος, οδήγησαν τους επενδυτές να προβλέψουν μια ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας από ό, τι περίμεναν πέρυσι. Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν επίσης ότι μια έκρηξη δαπανών μόλις ανοίξει πλήρως η οικονομία θα ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, μια κατάσταση που στο παρελθόν θα είχε προκαλέσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Σχετικα αρθρα

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Weekly Overview-Fast Finance

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γ.Σ.Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin