Image default
Πολιτική

Συνάντηση Μπορέλ με Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη: «Αναγκαία η επανέναρξη των συνομιλιών»

Η αποκλιμάκωση και η πρόοδος σε θέματα όπως το Κυπριακό είναι κομβικά ζητήματα για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης στη βάση αξιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου.

Ο κ. Κούσιος επεσήμανε πως ο κ. Μπορέλ επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ να εκπροσωπηθεί στη νέα διαδικασία για το Κυπριακό και γενικότερα να συνδράμει ενεργά την προσπάθεια για επίτευξη περιεκτικής και βιώσιμης διευθέτησης, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και να είναι σύμφωνη με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και κ. Μπορέλ είχαν καταρχάς κατ΄ ιδίαν συνάντηση, η οποία διήρκησε πέραν της μισής ώρας. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών, στις οποίες παρακάθισαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές που διανοίγονται ενόψει της άτυπης συνάντησης που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου, καθώς και για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθούν και τα ευρωτουρκικά.

Σύμφωνα με τον Κύπριο Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην από μέρους του αποδοχή της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ, για την άτυπη συνάντηση της Γενεύης, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε αυτήν με ειλικρινή πολιτική βούληση, με στόχο να καταστεί δυνατή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας το συντομότερο.

Τόνισε, επίσης, πως η επανάληψη των συνομιλιών θα πρέπει να βασίζεται στον ήδη υπάρχοντα όγκο εργασίας και το κοινό ανακοινωθέν του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου του 2019, καθώς επίσης να είναι εντός των παραμέτρων των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και να συμβαδίζει με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στα ευρωτουρκικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως αυτό που αναμένεται από την Τουρκία, εάν επιθυμεί να της δοθεί η οποιαδήποτε θετική ατζέντα, είναι να επιδείξει έμπρακτη και ειλικρινή βούληση για βελτίωση των σχέσεων της με την ΕΕ και όλα ανεξαρτήτως τα Κράτη Μέλη της, κάτι το οποίο περνά, μεταξύ άλλων, και από τη στάση της στο Κυπριακό.

Επιπλέον, η όποια αποκλιμάκωση των εντάσεων που η Τουρκία προκαλεί θα πρέπει να έχει διάρκεια, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων ενεργειών της, τόσο σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου όσο και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στάθηκε ακόμη ειδικότερα στο Μεταναστευτικό, που είναι εκ των θεμάτων που θα τεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτού του μήνα, υπενθυμίζοντας, επεσήμανε ο κ. Κούσιος, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Κύπρο από τις ροές προσφύγων από την Τουρκία, κάτι για το οποίο θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και σε επίπεδο ΕΕ.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Μπορέλ είπε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να αξιολογήσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και πως η αποκλιμάκωση, καθώς και η πρόοδος σε θέματα όπως το Κυπριακό είναι κομβικά για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης στη βάση αξιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Ακολούθησε συνάντηση του κ. Μπορέλ με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια ο κ. Μπορέλ μετέβη στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Thank you @JosepBorrellF for the EU’s support in efforts to maintain a conducive climate for the peace process to resume in view of the upcoming developments as to the #Cyprus issue. The #EU participation in the new round of negotiations in Geneva, is of utmost importance. 🇨🇾 🇪🇺 pic.twitter.com/wGwqHkYRVT

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 5, 2021

Ειδήσεις σήμερα: 

Στα άκρα η σύγκρουση για τον Κουφοντίνα: Συζητείται σήμερα το αίτημα για μεταγωγή του

Χρυσοχοΐδης από την Κέρκυρα: Εμβολιαστείτε όλοι με τη σειρά σας και να προσέχετε

Ραντεβού με την εφορία για όσους εισέπραξαν αναδρομικά στις συντάξεις

Σχετικα αρθρα

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: «Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

admin

Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δυο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;

admin

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα «Δημοκράτες»

admin

Γιάννης Οικονόμου – Βουλή: Τραμπισμός α αλ γκρέκα, αυτή τη φορά με επισπεύδοντα τον κ. Ανδρουλάκη

admin

ΝΔ: Η δήλωση Παππά για προσυνεννόηση επιβεβαιώνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρονται για τον πόνο των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη

admin

Εμφύλιος στο «μέτωπο της δυσπιστίας»: Διορθωτική δήλωση Παππά μετά τον πολιτικό σάλο

admin

Χαμός στην Τουρκία με τη γιαγιά που συγκίνησε τον Ερντογάν: «Μαζί σου μέχρι τον τάφο»

admin

Θύελλα αντιδράσεων μετά τις δηλώσεις Παππά περί προσυνεννόησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πρόταση δυσπιστίας

admin

Φαραντούρης στον ΣΚΑΪ: Ευχής έργον να ρίξει η ευρωπαία εισαγγελέας την κυβέρνηση εάν συσκοτίζει σκάνδαλα και εγκλήματα

admin

Η  συμφωνία των «τεσσάρων» απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη

admin

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης η πρόταση δυσπιστίας  – Η τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή στη Βουλή

admin

Πηγές της Νέας Αριστεράς για Παππά: Δεν γνωρίζουμε σε τι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναφέρεται

admin