Image default
Ευρώπη

Ιράν: Όχι σε απειλές και πιέσεις από την Ευρώπη για το πυρηνικό πρόγραμμα, λέει ο Ροχανί

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να αποφύγουν “κάθε απειλή ή πίεση” στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμά της, στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον, τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) και η Τεχεράνη προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015 και προσέφερε στο Ιράν μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Η συμφωνία αυτή κινδυνεύει να διαλυθεί μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018 υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέφερε κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

“Ο καλύτερος τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα με τους Ευρωπαίους εταίρους σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, είναι οι διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και αποφεύγοντας κάθε απειλή ή πίεση”, εκτίμησε ο Ροχανί στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας.

Ο Ροχανί επανέλαβε τις επικρίσεις για την “απραξία της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις” της συμφωνίας και πρόσθεσε πως το Ιράν δεσμεύθηκε να τη “διατηρήσει” ως “το μοναδικό μέρος που πλήρωσε το τίμημα”.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μερικές ημέρες αφότου η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία εγκατέλειψαν ένα σχέδιο ψηφίσματος που επέκρινε την Τεχεράνη στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), την υπηρεσία του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών.

Η Τεχεράνη χαιρέτισε την Πέμπτη (4/3) την απόφαση αυτή που επιτρέπει να μείνει “ανοικτός ο δρόμος της διπλωματίας” για το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Στις 23 Φεβρουαρίου, το Ιράν άρχισε να περιορίζει ορισμένες επιθεωρήσεις της IAEA, μετά τη λήξη μιας προθεσμίας που είχε θέσει το Κοινοβούλιό του για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Ωστόσο το Ιράν και η IAEA κατέληξαν σε μια προσωρινή τεχνική συμφωνία δύο ημέρες νωρίτερα ώστε να περιορίσουν το εύρος της αναστολής ορισμένων επιθεωρήσεων για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει τους τρεις μήνες.

- -, AFP

Σχετικα αρθρα

Δ. Κουτσούμπας: Καταρρίφθηκε ο μύθος περί «αρμονικής συνύπαρξης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας

admin

Σ. Μισέλ: Απρόβλεπτη η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο

admin

Σ. Μισέλ: Σοβαρή και επαρκής η αντίδραση της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία

admin

Λουξεμβούργο: Η ΕΕ δεν μπορεί να συζητά με την Τουρκία την τελωνειακή ένωση όσο o Ερντογάν είναι «αυταρχικός»

admin

AstraZeneca: Μισή παραγγελία εμβολίων παραδίδει αυτήν την εβδομάδα στην ΕΕ

admin

Κομισιόν: Ανησυχία για ελλείψεις και προβλήματα στην παραγωγή εμβολίων       

admin

ΕΕ: Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου

admin

Βόζεμπεργκ: Περαιτέρω πολιτικές πιέσεις και εγγυήσεις για τη συνέχιση συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας

admin

Παπαδημούλης:Συγκρότηση Επιτροπής στη Βουλή για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης

admin

Μείωση δέκα προστίμων για τους παράνομους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων πέτυχε το ΥΠΕΝ

admin

Μισέλ: Ευκαιρία για ΕΕ-Τουρκία αν η Άγκυρα σταματήσει μονομερείς ενέργειες-εχθρική ρητορική

admin