Image default
Πολιτική

Δένδιας – Χριστοδουλίδης: Συντονισμός για Κυπριακό, ευρωτουρκικά και σχέσεις με Αίγυπτο

Η επικείμενη πενταμερής της Γενεύης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, απασχόλησαν απογευματινή συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας Νίκου Χριστοδουλίδη και Νίκου Δένδια.

Ο κ. Δένδιας έφτασε στην Κύπρο προερχόμενος από το Κάιρο όπου είδε τον ομόλογό του καθώς και τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών είπε ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του διεξοδικά για τις συζητήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία χαιρετίζει την δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, για λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Είπε ότι με τον κ. Δένδια, αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών τα οποία θα απασχολήσουν και τα ευρωτουρκικά. Υπενθύμισε ότι την Παρασκευή ήταν στην Κύπρο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ότι αύριο θα βρίσκεται στην Λευκωσία ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών.

51016797206_b6ea9d9491_k

Ο Ν. Χριστοδουλίδης, τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι τόσο το Κυπριακό όσο και τα ελληνοτουρκικά είναι μέρος των ευρύτερων συζητήσεων για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας , παρά την προσπάθεια της Τουρκίας τα θέματα αυτά να μείνουν έξω από το πλαίσιο των συζητήσεων.

Είναι θετικό, είπε, ότι η ΕΕ, οι θεσμοί και οι εταίροι μας αναγνωρίζουν και προβάλλουν την ανάγκη η Τουρκία να μετουσιώσει σε συγκεκριμένες πράξεις την προσέγγιση που δημόσια εκφράζει, για επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν και για τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς αύριο είναι μια σημαντική μέρα με την σύγκληση του Φόρουμ Ενέργειας στο Κάϊρο.

Ανέφερε ότι ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις του στο Κάιρο και ότι μαζί του θα συναντηθεί και τις επόμενες μέρες τόσο σε διμέρες επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεργασιών στην περιοχή. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι βλέπουμε συγκεκριμένα, απτά, θετικά αποτελέσματα στη βάση της θετικής προσέγγισης, ανέφερε.

Ο Ν. Δένδιας είπε ότι έγινε ευρύτατη συζήτηση για τα επερχόμενα Συμβούλια Κορυφής και Εξωτερικών Υποθέσεων στα οποία θα συζητηθούν και τα θέματα της Τουρκίας.

Για την πενταμερή είπε πως εξέτασαν το πως θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα πράγματα προς θετική κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι έγινε και ευρύτερη συζήτηση για τη διμερή συνεργασία που είναι στενότατη, διαρκής και ειλικρινής.

51016892907_a772b61aff_k

Ανέφερε πως στο Κάιρο είδε τον ομόλογό του και τον ΓΓ του αραβικού συνδέσμου και συζήτησαν τις Ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις που είναι εγκάρδιες και στενότατες, και βασίζονται στην στενή σχέση που ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Σε ότι αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε από την προκήρυξη αδειοδότησης οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά είπε ότι είναι τεχνικό θέμα και η ελληνική πλευρά το θεωρεί, επί βάση των αναρτήσεων, ότι έχει κατ ‘ ουσίαν επιλυθεί.

Για την συνάντησή του με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου είπε ότι η Ελλάδα θέλει να αναπτύξει σχέση με τον Σύνδεσμο υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος είναι ήδη χώρα – παρατηρητής.

Είπε εξάλλου ότι αναμένει στην Αθήνα τις προσεχείς μέρες τον Κύπριο ομόλογό του ενόψει των μεγάλων προκλήσεων των δύο χωρών με την ελπίδα να οδηγηθούν τα πράγματα σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Στα 1.165 τα νέα κρούσματα – 477 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι 



Πέθανε το βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Παίδων 

Χάρι και Μέγκαν: Η συνέντευξη των εννέα εκατ. δολαρίων – Τα κέρδη της Όπρα και ο «τσουχτερός» διαφημιστικός χρόνος 

Σχετικα αρθρα

Μαρινάκης: Αύριο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

admin

Επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο: Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του Κυπριακού λαού για μια πατρίδα ενιαία

admin

Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ μας οδηγήσατε εδώ γιατί υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ

admin

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

admin

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες

admin

Ρωμανός: Δεν τους ενδιαφέρει ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών – Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την κυβέρνηση

admin

Live: Ολοκληρώνεται απόψε η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας – Θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί

admin

Νίκος Παππάς μετά τη θύελλα: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για το θέμα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας

admin

Κασσελάκης για Τέμπη: «Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος» – Νέο βίντεο με «πυρά» κατά Μητσοτάκη

admin

Ημαθία: Δεν θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Αλεξάνδρειας 

admin

Αλέξης Γεωργούλης: Θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα

admin

Μπακογιάννης σε Δούκα για Βοτανικό: «Παραλαμβάνει έργο με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ»

admin