Image default
Πολιτική

Θάνος Πλεύρης: Να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει γάμο ενηλίκων με ανήλικα

Την τροποποίηση παρωχημένων διατάξεων του Αστικού Δικαίου προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των ανηλίκων από την σεξουαλική κακοποίηση ζητά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης καλώντας το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταργηθεί η ρύθμιση που επιτρέπει γάμους ενηλίκων με ανήλικους.

Ο κ. Πλεύρης επισημαίνει πως «Στο πλαίσιο καταγγελιών που βλέπουν κάθε ηµέρα το φως της δηµοσιότητας για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων ατόµων προβάλει ως αδήριτη αναγκαιότητα η πληρέστερη προστασία της ανηλικότητας και η επανεξέταση και αυστηροποίηση ποινικών διατάξεων» και εξηγεί «Δυστυχώς όµως παρατηρείται, ότι, ενώ αυτή η προστασία πρέπει να διασφαλιστεί στο έπακρο, υπάρχουν ακόµη δυνατότητες στο Αστικό Δίκαιο σύναψης γάµου µε ανήλικο άτοµο».

Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρεται στο άρθρο 1350 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο ο µελλόνυµφος θα πρέπει να είναι ενήλικος, αλλά δίνεται δυνατότητα και για γάµο µε µελλόνυµφο ανήλικο άτοµο, εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς ορίζει ότι «Για τη σύναψη γάµου απαιτείται συµφωνία των µελλονύµφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσµία. Οι µελλόνυµφοι πρέπει να έχουν συµπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο µπορεί, αφού ακούσει τους µελλονύµφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιµέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάµο και πριν από τη συµπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο».

Ο κ. Πλεύρης επισημαίνει πως «Αυτή η πρόβλεψη, αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ανηλικότητας και σύναψης γάµων µεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων µάλιστα χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισµό, η δε επίκληση σπουδαίου λόγου είναι πολύ γενική. Δεν πρέπει µάλιστα να παραγνωρίζεται ότι µελλόνυµφοι είναι πρωτίστως γυναίκες ανήλικες που µπορεί να υποχρεωθούν σε δήλωση λόγω πιέσεων της οικογένειας τους ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ειδικά σε συγκεκριµένες πληθυσµιακές οµάδες ή κλειστές κοινωνίες». Υπο αυτά τα δεδομένα ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα εάν « Προτίθεστε να τροποποιήσετε το αρ. 1350 ΑΚ µε στόχο η δυνατότητα γάµου να υπάρχει µόνο µε τη συµπλήρωση του 18 ου έτους για να προστατευθεί πληρέστερα η ανηλικότητα».

Ειδήσεις σήμερα:

Λεπτό προς λεπτό η συνέντευξη Μέγκαν και Χάρι στην Όπρα:  «Κατέρρευσα, έφθασα στην άκρη του γκρεμού. Ήθελα να αυτοκτονήσω»

Oι ελληνικές ρίζες της δυναστείας Ντασό η οποία ελέγχει τον κολοσσό που κατασκευάζει τα Rafale

Έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια με τους αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη

Σχετικα αρθρα

ΟΝΝΕΔ: Πρόσκληση στις νεολαίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για στήριξη του εμβολιασμού

admin

Μητσοτάκης για δημιουργία κλειστού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου: Είναι λάθος

admin

Υπουργείο Εξωτερικών: Συνειδητά fake news για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο

admin

«Μας πολιορκούν»: Έξαλλη η Άγκυρα για τις επαφές Δένδια σε Λιβύη, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία

admin

Βαρουφάκης: Φιάσκο η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας

admin

Μητσοτάκης για European Super League: Είναι λάθος, οι οπαδοί δεν θα την αποδεχτούν

admin

Δημοσκόπηση: Το 62% των πολιτών θέλει «Πάσχα στο χωριό»

admin

Στη Σαουδική Αραβία σήμερα Δένδιας και Παναγιωτόπουλος

admin

Αναστασιάδης: Δεν θα μετατρέψουμε ολόκληρη την Κύπρο σε επαρχία της Τουρκίας

admin

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 13% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Ικανοποίηση για το πρόγραμμα εμβολιασμών

admin

Μητσοτάκης: Σήμερα σπάσαμε το φράγμα των 2,5 εκατ. εμβολιασμών (video)

admin

Κι αυτό το Πάσχα μένουμε… σπίτι: Τι οδήγησε την κυβέρνηση να πει «αντίο» στην έξοδο στα χωριά

admin