Image default
Πολιτική

Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό

H EE συνεχίζει να παραγνωρίζει τις «πραγματικότητες» στη Κύπρο και να αδικεί τον τουρκοκυπριακό «λαό», δήλωσε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσάν Σανέρ.

Ο Σανέρ, επικρίνοντας τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, υποστήριξε ότι με την στάση της η ΕΕ παραγνωρίζει το γεγονός, κατά την έκφρασή του, ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι εκείνοι που οδήγησαν σε κατάρρευση την τελευταία διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντάνα και αφάνισαν όλες τις πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο και δεν θα προσφέρει κανένα όφελος τόσο στην επίτευξη συμφωνίας όσο και στον εαυτό της.

Η ΕΕ, πρόσθεσε, δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένου και του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

«Επομένως ο Μπορέλ δεν μπορεί να μας προτείνει να υποκύψουμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να κάνουμε μια συμφωνία σε αρμονία με τα όνειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που επιθυμεί να παραιτηθούμε της κυριαρχίας μας, του κράτους μας και της ασφάλειάς μας για να μας παράσχει την στήριξη που είχε υποσχεθεί πολύ πιο πριν στον τουρκοκυπριακό λαό η ΕΕ αλλά δεν το έχει εκπληρώσει αυτό. Η ΕΕ, που συνεχίζει την υφιστάμενη στάση της και δεν λαμβάνει υπόψη όλες αυτές τις πραγματικότητες, δεν μπορεί να εξασφαλίσει όφελος στην επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο ούτε και στον εαυτό της».

Ο κ. Σανέρ είπε επίσης ότι η ΕΕ δεν πρέπει να λάβει μέρος στην συνάντηση 5 + 1 για το κυπριακόγιατί πάντα υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους. «Είτε το αποδέχεται είτε δεν το αποδέχεται η ΕΕ, έχουν καταρρεύσει οι αναζητήσεις ομοσπονδιακής λύσης. Δεν είναι δυνατό να φτάσεις σε διαφορετικό μέρος με το να κάνεις τα ίδια πράγματα στις ίδιες συνθήκες. Άλλαξε προ πολλού ο κόσμος από το 1977-79».

Στην Κύπρο, υποστήριξε, υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη. Αν θα υπάρξει μια συμφωνία, πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτή η πραγματικότητα, είπε λέγοντας ότι συμφωνούν με την Τουρκία σε αυτό και δεν θα κάνουν βήμα πίσω από την κυριαρχική ισότητα, από την απαίτησή τους για συμφωνία δύο κρατών. Η ΕΕ πρέπει να έρθει στον σωστό δρόμο μια ώρα αρχύτερα και αν θέλει πράγματι μια συμφωνία στην Κύπρο, να παρέχει στήριξη στην συζήτηση εναλλακτικών μοντέλων λύσης, κατέληξε ο Ερσάν Σανέρ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Γεννηματά: «Η κυβέρνηση διχάζει και προκαλεί με τον αυταρχισμό της και ευνοεί όσους επιδιώκουν την αναταραχή»

Αναστασιάδης σε Λουτ: Η παρουσία της ΕΕ στην 5μερή είναι προς το συμφέρον όλων

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 5.000 νέους ανέργους με 550 ευρώ τον μήνα

Σχετικα αρθρα

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 9% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Χρυσοχοΐδης σε Τσίπρα: Ανίερο να σκυλεύεις πολιτική σε φρέσκο αίμα δημοσιογράφου

admin

Χατζηβασιλείου: Η Τουρκία καλείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα

admin

Ελληνοτουρκικά: Προετοιμασία στο Πεντάγωνο για τον νέο κύκλο συζήτησης γύρω από τα ΜΟΕ

admin

Ελληνοτουρκικά – Μισέλ: Δύσκολο να προβλέψουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας

admin

Τσίπρας για Καραϊβάζ: Όταν δημοσιογράφος δολοφονείται, η δημοκρατία τραυματίζεται

admin

Τσίπρας για δολοφονία Καραϊβάζ: Με ευθύνη Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη, η χώρα έγινε αποικία οργανωμένου εγκλήματος

admin

Σκέρτσος: Μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας με μάσκες, self test, εμβόλια και μέτρα προστασίας

admin

Απίστευτη τουρκική προβοκάτσια λίγο πριν την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία

admin

Μητσοτάκης: Ζήτησα από τον Χρυσοχοΐδη γρήγορη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ

admin

Την Τουρκία θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο Δένδιας μετά από πρόσκληση Τσαβούσογλου

admin

Βίντεο: Σε φαρμακείο για το self-test της κόρης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin