Image default
Οικονομία

Όλα τα αναδρομικά που θα καταβληθούν έως τον Ιούνιο

Ξεκινά από την τρέχουσα εβδομάδα και πάλι ο ”κύκλος” πληρωμών αναδρομικών συντάξεων. Με ανακοίνωση του το Υπουργείου Εργασίας, ενημέρωσε πως από σήμερα έως την Παρασκευή 12 Μαρτίου πρόκειται να γίνει η πληρωμή των αναδρομικών σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που υπέβαλαν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει ο Φορέας στις αρχές του έτους).

Πρόκειται για τα αναδρομικά του 11μηνου μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Η 1η δόση είχε καταβληθεί τον περασμένο μήνα για άλλη κατηγορία κληρονόμων θανόντων συνταξιούχων.

Συνεπώς η 2η δόση θα καταβληθεί έως τις 12 Μαρτίου. Θα υπάρξει, όμως, και 3η δόση (στις 12 Απριλίου 2021) και θα αφορά αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

Το συνολικό ποσό το οποίο αφορά στους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Ο επόμενος μεγάλος ”γύρος” αναδρομικών αναμένεται, πιθανότατα,  να ”τρέξει” εντός του ίδιου μήνα  (δηλ. του Απριλίου) που θα τελειώσει ο προαναφερθέν ”γύρος” (σ.σ. των κληρονόμων θανόντων συνταξιούχων).

Προκαταβολές συντάξεων

Συγκεκριμένα, πριν το Πάσχα, σύμφωνα με τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Εργασίας, ”παίζει” το σενάριο των πρώτων προκαταβολών έναντι της σύνταξης.

Ο λόγος για την καταβολή της εθνικής σύνταξης από 360 ευρώ έως 384 ευρώ στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (πλην των κατοίκων εξωτερικών) που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με διάταξη που πέρασε ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά που αντιστοιχούν στο διάστημα από την αίτηση της σύνταξης έως τη στιγμή της έκδοσης της προκαταβολής σύνταξης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική Υπουργική Απόφαση, τα πρόσωπα  που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

* 384  ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000  ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης

* 360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών των ταμείων, το κόστος των αναδρομικών θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά την εκκίνηση του ”μηχανισμού” της πληρωμής των προκαταβολών συντάξεων, αναμένεται να ξεμπλοκάρει η διαδικασία πληρωμής των αυξήσεων στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, βάσει όσων προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση.

Οι δικαιούχοι των αυξήσεων θα δικαιούνται και αναδρομικά, υπολογισμένα για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 έως και το μήνα πριν την καταβολή των αυξήσεων.

Έτσι πχ αν οι αυξήσεις καταβληθούν τον Ιούνιο του 2021, τα αναδρομικά θα αφορούν 21 μήνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, αναμένεται να υπογραφεί σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία θα δώσει το ”πράσινο” φως για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Το δημοσιονομικό κόστος αναμένεται θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 : Οι «κόφτες» , το χαμηλό ενδιαφέρον και ποιοι κόβονται από το 1 δις. ευρώ

admin

Ελληνικό : Σε ένα μήνα η μεταβίβαση των μετοχών στον επενδυτή

admin

«Πράσινο διαβατήριο» για τουρισμό – Τι συμφώνησαν Ελλάδα και άλλες 12 χώρες της ΕΕ

admin

Ρωσία : Ποιος είναι ο γεωπολιτικός… άσος που ακυρώνει τα σχέδια της Τουρκίας

admin

Ισραηλινή «επέλαση» σε επένδυση ακινήτων της Θεσσαλονίκης

admin

Οικονομικό Επιμελητήριο : Τριάντα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων

admin

Μήνυμα Στουρνάρα σε Τράπεζες: «Δώστε περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις – νοικοκυριά»

admin

Ηλεκτρονική απάτη : Οι τέσσερις πιο συχνοί τρόποι – Πώς να προστατευτείτε

admin

Αποδείξεις : Σκανάρω και… κερδίζω – Το σχέδιο για το χτίσιμο του αφορολογήτου

admin

Mytilineos : Διασφαλίζει νέα σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία

admin

ΟΑΕΔ: Πληρώθηκαν Δώρο Πάσχα και επιδόματα ανεργίας

admin

Τουρισμός : Μουδιασμένη η ζήτηση σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων

admin