Image default
Πολιτική

Eλληνοτουρκικά: Η Αίγυπτος διαψεύδει τις τουρκικές «φαντασιώσεις» για την ανατολική Μεσόγειο

Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές διαψεύδουν τους ψιθύρους για συζητήσεις με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, χωρίς την συμμετοχή Ελλάδας και Κύρπου – ψιθύρους που επιχείρησαν  εντέχνως να «φουσκώσουν» ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και  ο υπουργός Άμυνας της Άγκυρας Χουλουσί Ακάρ, με τον δεύτερο μάλιστα να προαναγγέλλει «άμεσες εξελίξεις».

Οι αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές τόνιζαν μάλιστα ότι το Κάιρο έχει «δεσμευτεί» σε Ελλάδα και Κύπρο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε χωριστές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, τόνιζαν ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία είναι ψευδείς.

Η αιγυπτιακή πλευρά παραμένει στην θέση της ότι αρνείται να αναγνωρίσει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο -όπως είναι γνωστό- «εξαφανίζει» την Κρήτη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή, κάτι που δεν συμβαίνει με την συμφωνία του Αυγούστου του 2020 μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.

H Άγκυρα «πάτησε» πάνω σε μία κίνηση της Αιγύπτου  ένα θαλάσσιο τεμάχιο νοτιοανατολικά της ζώνης όπου η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη; Είναι τυχαίο γεγονός ότι το επίμαχο οικόπεδο εφάπτεται στην περιοχή όπου η Αγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας;

Το Arab News κάνει αναφορά στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσσι– και σημειώνει τις επισημάνσεις του εκπροσώπου της αιγυπτιακής προεδρίας, ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, τονίζοντας ότι εστίασαν στην ενεργειακή συνεργασία: πρόκειται για μία πλάγια αναφορά στην προσπάθεια της Αιγύπτου να επιτύχει το πέρασμα του ενεργειακού αγωγού που εχει συμφωνηθεί μεταξύ Τελ Αβίβ, Λευκωσίας, Καΐρου, Αθήνας και Ρώμης και από το δικό της έδαφος.

Εν τω μεταξύ, την Αίγυπτο επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε ήδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό, όπως και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. 

I met with #Egypt FM S. #Shoukry in #Cairo to discuss multifaceted warm 🇬🇷🇪🇬 relations and to review recent regional developments following #PhiliaForum & its positive impact on advancing regional stability & cooperation. pic.twitter.com/srniuqkBWK

— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 8, 2021

Ειδήσεις σήμερα: 

Το βίντεο από το βράδυ που η Μέγκαν Μαρκλ σκέφτηκε να αυτοκτονήσει

Θρήνος στα Τρίκαλα: Πέθανε στα 33 της η Έλλη Διβάνη του γνωστού ομίλου ξενοδοχείων

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και το 2022

Σχετικα αρθρα

Τα κέρδη της αντιπολίτευσης από την πρόταση δυσπιστίας

admin

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας – Τι είπαν οι αρχηγοί – Οι συνεχείς διακοπές

admin

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

admin

Παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Ανοιχτό το σενάριο κυβερνητικού ανασχηματισμού

admin

Μητσοτάκης: Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων

admin

ΣΥΡΙΖΑ:  Το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Κ. Μητσοτάκη, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης

admin

Καταψηφίστηκε από 159 βουλευτές η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

admin

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίζεται με εκδοτικό συγκρότημα – Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

admin

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

admin

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

admin