Image default
ALPHA BANK Οικονομία Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Απεβίωσε ο “πατριάρχης” του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Ο “Πατριάρχης” του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, ο εκλεκτός μεσσήνιος Γιάννης Κωστόπουλος έφυγε σήμερα το πρωι σε ηλικια 83 ετών.

 Υπήρξε επί χρόνια Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και ήταν ένας από τους ανθρώπους που έγραψε ιστορία στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια ήταν επίτιμος πρόεδρος του ομίλου. Ο Γιάννης Κωστόπουλος ήταν επί δεκαετίες επικεφαλής και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

Από πάρα πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της μεταπολεμικής Ελλάδας που συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Άνθρωπος  σπάνιας ευγένειας και ήθους μαγνήτιζε με την παρουσία του. Ήταν από τους λίγους που κατάφερνε την ίδια στιγμή να είναι απλός φιλικός αλλά και ταυτόχρονα επιβλητικός. 

Η οικογένεια Κωστόπουλου έχει πίσω της μια ιστορία στο τραπεζικό σύστημα που ξεπερνά τα 140 χρόνια.

Οι “ρίζες” της βρίσκονται στον Εμπορικό Οίκο Ι.Φ. Κωστοπούλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά από την ίδρυσή του, το 1879, στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες.

Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρίας.

 -Δυο  χρονια αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην ‘’Τράπεζα Καλαμών’’, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία.

-Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου και δημιουργήθηκε η ‘’Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως’’, με έδρα την Αθήνα, που ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στη Νότιο Πελοπόννησο.

Στα χρόνια της οικονομικής ανασυγκρότησης που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ‘’ Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως,’’ η οποία το 1947 μετονομάστηκε σε’’ Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως’’, υπήρξε η μοναδική τράπεζα του μεγέθους της που κατάφερε να εξέλθει από τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της περιόδου και προσανατολίστηκε πλέον στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων.

-Από τη δεκαετία του 1970, η’’ Τράπεζα Πίστεως’’, όπως ονομάστηκε το 1972, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά από την απελευθέρωσή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει ήδη διαμορφώσει τη φυσιογνωμία ενός τραπεζικού ομίλου που της επιτρέπει να παρέχει ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

-Το 1999 η’’ Alpha Τράπεζα Πίστεως’’ -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της ‘’ Ιονικής Τραπέζης’’, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, ενώ η νέα διευρυμένη Τράπεζα που προέκυψε, ονομάστηκε Alpha Bank.

Η συλλογή των έργων τέχνης

Τα περίπου 600 έργα της συλλογής της Εμπορικής Τράπεζας που ξεκίνησε να συγκεντρώνει ο Στρατής Ανδρεάδης το 1952 και τα περίπου 5.000 έργα που άρχισαν να συλλέγουν ο Γιάννης και η αδελφή του Αννη Κωστοπούλου τη δεκαετία του ’70 αποτέλεσαν μια ενιαία τεράστια συλλογή έργων τέχνης, η οποία πέρασε στα χέρια της Alpha – μετά τη συγχώνευσή της με την Εμπορική Τράπεζα.

Η συλλογή της Alpha αποτελείται από τη συλλογή της Τράπεζας Πίστεως και της Ιονικής Τράπεζας που είχε απορροφήσει τη Λαϊκή, οπότε ουσιαστικά πρόκειται για τη συλλογή τριών τραπεζών. Υπάρχει μια παρακαταθήκη έργων από τον 19ο αιώνα ως τον Μεσοπόλεμο τα οποία διακοσμούσαν τους χώρους της διοίκησης αυτών των τριών τραπεζών και ενσωματώθηκαν στην ενιαία συλλογή της Alpha. Το 2000, που έγινε η συνένωσή τους, οι δύο συλλογές αλληλοσυμπληρώθηκαν: τα έργα της Τράπεζας Πίστεως, ως επί το πλείστον σύγχρονων καλλιτεχνών, και εκείνα της Ιονικής, ως επί το πλείστον χαρακτικά από τον 19ο αιώνα ως σήμερα, αποτέλεσαν ένα σύνολο όπου αντιπροσωπεύονται οι καλύτεροι και οι πιο σημαντικοί έλληνες καλλιτέχνες.

Ενα ισχυρό κομμάτι της 5.000 έργων συλλογής είναι το μεσοπολεμικό – έργα που χρονολογούνται από το 1920 ως το 1940 και προέρχονται από τις συλλογές και των δύο τραπεζών.  Η Alpha διαθέτει ίσως την καλύτερη συλλογή χαρακτικών μετά την Εθνική Πινακοθήκη.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Βελτίωση 314 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο

admin

Ο κοροναϊός ρίχνει τις τιμές ασφάλισης των αυτοκινήτων

admin

Θ. Σκυλακάκης: Όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία δεν θα πληρώσουν άδικους φόρους

admin

Το χτύπημα στην καρδιά του ποδοσφαίρου και η μάχη εκτός γηπέδου

admin

Συνδεδεμένες ενισχύσεις : Ξεκινά επανέλεγχος όλων των αγροτεμαχίων

admin

Βρετανία: Το πρόγραμμα στήριξης της εργασίας συγκράτησε την ανεργία

admin

Πώς θα βγάζουν συντάξεις εξπρές λογιστές και δικηγόροι – Όλη η τροπολογία

admin

Απ. Βεσυρόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις φόρων να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα

admin

10η αξιολόγηση: Χρέη δημοσίου – συντάξεις – ΕΝΦΙΑ – κόκκινα δάνεια στα «καυτά» μέτωπα

admin

Φώφη Γεννηματά στον Ο.Τ.: Με μια κατεστραμμένη οικονομία η πορεία της ανάκαμψης θα είναι πολύ πιο δύσκολη

admin

Πάσχα 2021: Το ωράριο των καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα

admin

Η «μάχη» του οβελία – Πού θα κινηθούν φέτος οι τιμές

admin