Image default
Οικονομία Τράπεζες

ISS: Θετική για την αύξηση του 1 δισ. της Πειραιώς

Θετικά αποτιμά την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς στην έκθεση της η ISS, ενόψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 7 Απριλίου.

Η Institutional Shareholders Service (ISS) διεθνής οίκος εποπτείας εταιρικής διακυβέρνησης, συμβουλεύει θεσμικούς επενδυτές αναφορικά με την ψήφο τους στις Γενικές Συνελεύσεις εταιρειών.

Όπως αναφέρει, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς προτείνει αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την εταιρεία να απορροφήσει το κόστος εκκαθάρισης των NPE και να διατηρήσει μια σταθερή κεφαλαιακή επάρκεια. Δεδομένης της ποιότητας του ενεργητικού της εταιρείας και του υψηλού λόγου NPE, συμβουλεύει υπέρ αυτής της πρότασης, αν και η προτεινόμενη έκδοση μετοχών συνεπάγεται σημαντική απομείωση.

Οι μέτοχοι καλούνται να εξουσιοδοτήσουν το διοικητικό συμβούλιο να αυξήσει έως και το τριπλάσιο του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών  και να καθορίσει τους όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Stock option

Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει τις προϋποθέσεις κατοχύρωσης του προγράμματος stock option, αναφέρει η ISS.

Το διοικητικό συμβούλιο προτείνει reverse stock split σε αναλογία 1 για κάθε 16,5 μετοχές και ταυτόχρονη αύξηση της αξίας των μετοχών από 6 σε 99 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, το μετοχικό κεφάλαιο να αποτελείται από 50,37 εκατ. μετοχές (έναντι 831,06 εκατ. σήμερα), με την αξία του να παραμένει αμετάβλητη στα 5 δισ. ευρώ.

Η αύξηση της αξίας της μετοχής κατά 93 ευρώ θα γίνει με την κεφαλαιοποίηση μέρους των προνομιούχων μετοχών και τη μετατροπή τους σε κοινές. Σύμφωνα με την Πειραιώς, η κίνηση αυτή είναι τεχνικά απαραίτητη σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου, κάνοντας χρήση την ίδια απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Σε περίπτωση που εγκριθεί η παραπάνω πρόταση, το διοικητικό συμβούλιο προτείνει τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού. Το μετοχικό κεφάλαιο θα μειωθεί σε 50,37 εκατ. ευρώ και η αξία με μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η μία.

Μέτοχοι και ποσοστά

Όπως αναφέρει η ISS, τα επιχειρηματικά σχέδια απαιτούν έγκριση 50% +1 για έγκριση. Τα έκτακτα επιχειρηματικά σχέδια πρέπει να εγκριθούν με τα 2/3 των ψήφων. Οι αποχές υπολογίζονται ως αρνητικές ψήφοι.

Αντίδραση αγοράς

Στις 9 Φεβρουαρίου 2021, έγινε γνωστό από τον ελληνικό τύπο, ότι η Τράπεζα Πειραιώς μελετούσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η μετοχή κατέγραψε πτώση κατά 5,8% έναντι 0,7% μείωση του Γενικού Δείκτη.

Κατά την επίσημη ανακοίνωση (16 Μαρτίου 2021), η μετοχή μειώθηκε κατά 6,38% έναντι 0,36% μείωση του Δείκτη. Από την ανακοίνωση έως τις 19 Μαρτίου 2020, η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 43%.

Καταλήγοντας, η ISS αναφέρει ότι η πρόταση για αύξηση 1 δισ. σε συνδυασμό με άλλες δράσεις αύξησης κεφαλαίου στοχεύουν στην απορρόφηση του κόστους εκκαθάρισης NPE και τη διατήρηση – μεσοπρόθεσμα – του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας σταθερού και πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Η τράπεζα παρουσιάζει σήμερα τον υψηλότερο δείκτη NPE (47%) μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία να μειώσει την αναλογία NPE της προς τον στόχο 3% που περιλαμβάνεται στο σχέδιο «Sunrise «.

Λόγω των ανταγωνιστικών εκτιμήσεων, απαιτείται στήριξη της πρότασης.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin