Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΔΝΤ: Πιο “φωτεινές” προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία

greece:-early-imf-repayment-completed

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία το 2021 και το 2022 χάρη στην πρόσφατη δημοσιονομική ώθηση στις ΗΠΑ και τον αυξανόμενο εμβολιασμό κατά του Covid-19, δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος Kristalina Georgieva.

Το ΔΝΤ προέβλεψε τον Ιανουάριο ότι η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα επεκταθεί κατά 5,5% το 2021, μετά από εκτιμώμενη συρρίκνωση 3,5% πέρυσι εν μέσω πανδημίας κοροναϊού. Έκτοτε, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει περάσει επιπλέον 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά κίνητρα και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αυξήσει τους στόχους της για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του Covid-19.

“Αυτό επιτρέπει μια ανοδική αναθεώρηση των παγκόσμιων προβλέψεών μας για το τρέχον έτος και για το 2022”, δήλωσε η κα Georgieva. Οι νέες εκτιμήσεις θα εμφανιστούν την επόμενη εβδομάδα στην περιοδική ενημέρωση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, πρόσθεσε.

Ξεχωριστά, μια έκθεση που εκδόθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας πριν από ένα χρόνο, με τους Αμερικανούς να εκφράζουν περισσότερη αισιοδοξία για τις συνθήκες των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας τους επόμενους μήνες.

Παρά τις πιο φωτεινές προοπτικές, η κα Georgieva υπογράμμισε μια αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των πλούσιων χωρών που εμβολιάζουν γρήγορα τους πληθυσμούς τους εναντίον του Covid-19 και των φτωχότερων που δεν διαθέτουν τους πόρους για να το κάνουν.

«Έχουν ήδη πιο περιορισμένη δημοσιονομική ισχύ για να καταπολεμήσουν την κρίση», είπε η κα Georgieva, «και πολλοί εκτίθενται πολύ σε τομείς που έχουν πληγεί, όπως ο τουρισμός».

Μέχρι το επόμενο έτος, η σωρευτική απώλεια του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε σχέση με τις προβλέψεις για την ακρίβεια θα είναι 11% στις προηγμένες οικονομίες και 20% στις αναπτυσσόμενες χώρες εκτός από την Κίνα, είπε.

Το χάσμα θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είπε η κα Georgieva. Προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθούν προσεκτικά τους κινδύνους του χρηματοπιστωτικού τομέα, “συμπεριλαμβανομένων των εκτακτών εκτιμήσεων περιουσιακών στοιχείων”

Επιπλέον, η ταχύτερη ανάπτυξη των ΗΠΑ «θα μπορούσε να προκαλέσει ταχεία αύξηση των επιτοκίων», η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να περιορίσει τη ροή χρήματος και πίστωσης μέσω της οικονομίας και να αντλήσει κεφάλαια από φτωχότερα έθνη.

«Αυτό θα δημιουργούσε σημαντικές προκλήσεις ειδικά για χώρες μεσαίου εισοδήματος με μεγάλες εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες και αυξημένα επίπεδα χρέους», είπε. “Πολλές από αυτές τις χώρες θα χρειαστούν περισσότερη υποστήριξη.”

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναμένουν να αφήσουν τα επιτόκια μίας ημέρας κοντά στο μηδέν έως το 2023, αν και οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν αρχίσει να συσφίγγονται.

Η κυρία Georgieva επανέλαβε τις προοπτικές της Fed για τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι η πενιχρή ζήτηση θα μπορούσε να αυξήσει ορισμένες τιμές καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία τελειώνουν, αλλά αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να είναι βραχύβιο. Είπε ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ το 2022 είναι 2,25%.

«Δεν είμαστε στο κλαμπ  εκείνων που ανησυχούν για τον πληθωρισμό», είπε η κα Georgieva.

Ορισμένοι σημαντικοί οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι οι δαπάνες της διοίκησης του Μπάιντεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπιθύμητα υψηλό πληθωρισμό. Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard έγραψε τον Φεβρουάριο ότι «υπάρχουν καλοί λόγοι να ανησυχούμε» για την υπερθέρμανση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Σχετικα αρθρα

Προτεραιότητα η αποκατάσταση της Διώρυγας της Κορίνθου

admin

Υπουργείο Εργασίας : Καταβάλλεται αύριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 4.226 δικαιούχους

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Η JPMorgan χρηματοδοτεί την Ευρωπαϊκή Super League

admin

Lockdown : Απαλλαγή ενοικίου και τον Απρίλιο – Όλα τα πρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

admin

Λαθούρι : Περονόσπορος και Θρίπας – Πώς αντιμετωπίζονται

admin

Πατέλης : Ανοιχτό το ενδεχόμενο ειδικού πακέτου στήριξης για τις επιχειρήσεις του τουρισμού

admin

Εισαγωγές οίνων : Μειώθηκαν σε ποσότητα και αξία

admin

Σπήλιος Λιβανός: «Προσφέρουμε 40.000 ευρώ σε κάθε νέο αγρότη»

admin

Τουρισμός : Αυξάνονται τα πωλητήρια σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα – Υπερπροσφορά χωρίς ζήτηση

admin

Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

Ντομάτα: Εξαπλώνεται ο ιός της καστανής ρυτίδωσης – Προληπτικά μέτρα

admin