Image default
Πολιτική

Αναστασιάδης: Η δημιουργία δυο κρατών δεν έχει θέση στο Κυπριακό

H Τουρκία επιβεβαίωσε χθες με τον ηχηρότερο δυνατόν τρόπο την αμετάθετη θέση της στο Κυπριακό, που έχει χαραχθεί ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στον Ψεματισμένο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις από πλευράς του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε ότι «με θλίβει ειλικρινά η συμπεριφορά και η στάση, που δεν είναι πρωτόγνωρη, είναι καλά γνωστή κατά την όλη διαδρομή διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Είναι καλά γνωστό πως η μη επίτευξη λύσης δεν οφειλόταν στην έλλειψη βούλησης από πλευράς της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Χθες επιβεβαίωσε (η Τουρκία) με τον ηχηρότερο δυνατόν τρόπο την αμετάθετη θέση που έχει χαραχθεί πολύ παλαιότερα, ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που σαν μήνυμα θέλω να στείλω στη δική μας πολιτική ηγεσία είναι να λαμβάνουν όλα όσα εκφράζονται, εκφέρονται και υλοποιούνται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και να σταματήσουν να υπαγορεύουν ότι θα πρέπει χωρίς διαπραγμάτευση, να αποδεχθούμε θέσεις, οι οποίες απλά θα γίνουν δεκτές σαν τετελεσμένο, χωρίς να πάρουμε οτιδήποτε.

Αυτό που είναι η δική μας επιδίωξη, είναι να αποτρέψουμε αυτές τις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζονται είτε από τον Πρόεδρο είτε από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, είτε από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση, η κυριαρχική ισότητα δεν έχει θέση, διότι προϋποθέτει την ύπαρξη κυριαρχίας. Η δική μας επιδίωξη είναι να εξευρεθεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους των ΗΕ, έχουν επιτευχθεί σημαντική εργασία και συγκλίσεις, και συνεπώς, βασιζόμενοι και στις επιστολές του γγ, εμείς θα πάμε στη Γενεύη με τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από τα ΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, την ΕΕ, το σύνολο των κρατών, επιδιώκοντας την εξεύρεση μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, αλλά πριν και πάνω από όλα λειτουργικό, που δεν θα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της ‘Αγκυρας, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων.

Ουδέποτε έχουμε διανοηθεί να επικυριαρχήσουμε σε αυτό που έχουμε συζητήσει: την πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο οντοτήτων, αλλά και την πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται από το ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν προϋποθέτει απαραιτήτως τη θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος αποδέχεται τη θετική ψήφο στην περίπτωση που μια πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τη λύση του Κυπριακού, θα μπορούσε να παραβλάψει τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προσθέτοντας ότι «εκεί πρέπει να έχουν το δικαίωμα για προστασία τους. Και αυτό εκφράζει την πολιτική ισότητα και την προστασία της πολιτικής ισότητας, νοουμένου, βεβαίως, ότι θα υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης των διαφορών».

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες στο εσωτερικό μέτωπο σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «συμμερίζομαι τις ανησυχίες που εκφράζονται για τις προθέσεις της Τουρκίας που είναι δεδηλωμένες και σταδιακά υλοποιούνται. Αυτό, ναι, με απασχολεί και είναι φυσικό να λαμβάνω υπόψη και όσα λέγονται από όσους και αν λέγονται. Όμως να διαχωρίσουμε κάτι. Ένα είναι να γνωρίζεις πώς, ή να επιδιώκεις πώς να αντιμετωπίσεις τις προθέσεις και τις πολιτικές που θέλει να ακολουθήσει η Τουρκία και άλλο είναι να εισηγείσαι χωρίς διαπραγμάτευση να αποδεχθείς κεφάλαια, τα οποία με βάση και τις παραμέτρους του γγ, ήταν αλληλένδετα στη διαπραγμάτευση και δεν μπορεί να διαπραγματευτούν ξεχωριστά, και να καλούμαι από κάποια κόμματα να αποδεχθώ χωρίς διαπραγμάτευση, θέματα που πρέπει να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και για θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με όσα λαμβάνουν χώρα ίσως να μην ήταν η κατάλληλη χρονική περίοδος για διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι «η άτυπη έχει καθοριστεί ύστερα από τρία και τόσα χρόνια προσπαθειών να επαναρχίσει ο διάλογος, όχι με ευθύνη δική μας, αλλά με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία προφασιζόμενη είτε το Brexit είτε εκλογές, με προσχήματα πολλά, έφτασε κάποια στιγμή να αποφασίσει ο γγ ότι πρέπει να καταβάλει μια νέα προσπάθεια, προκειμένου να εξευρεθεί κοινό έδαφος. Συνεπώς, δεν θεωρώ κατάλληλη ή ακατάλληλη τη στιγμή που επελέγη, ήταν ύστερα από διαβουλεύσεις, ύστερα από διαπραγματεύσεις, ύστερα από την αποτυχία τόσων και τόσων προσπαθειών που η δική μας πλευρά -θέλω να τονίσω- ήταν πάντα θετική. Εκείνοι, οι οποίοι αντιδρούσαν ήταν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά».

Εξάλλου, κληθείς να αναφερθεί στην τετραμερή Υπουργική Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πραγματοποιείται στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι για αυτό που λέμε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια -και είναι πλέον εξόφθαλμο σε όλους, εξ ου και οι αντιδράσεις της Τουρκίας- στενές φιλικές σχέσεις με όλες τις γείτονες χώρες και όχι μόνο, αλλά και με τις χώρες του αραβικού Κόλπου. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να επικρατεί όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά γενικότερα στη Μεσόγειο. Προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ειρήνη, δεν αποκλείουμε κανένα, προσπαθούμε να δώσουμε μηνύματα στην Τουρκία ότι μπορεί να συμμετάσχει αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο και, συνεπώς, είναι συνέχιση μιας πολιτικής που θέλει την ειρήνη, τη σταθερότητα στην περιοχή και όχι μόνο».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ο πρώτος μηνυτής του Λιγνάδη αποκαλύπτει: «Πώς με προσέγγισε – Μου έλεγε ότι έχει καρκίνο»



Σκληρές εικόνες: Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβολεί 13χρονο που σηκώνει τα χέρια ψηλά

Σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν: Παραβιάζει τη Διακήρυξη των Αθηνών

admin

Σχοινάς: Το καλύτερο αντίδοτο στην ακροδεξιά είναι η καλή πολιτική που απαντάει στα προβλήματα του κόσμου

admin

Το Περιστέρι θα επισκεφθεί την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης

admin

Κυμπουρόπουλος για τα Τέμπη: Σεβασμός στα θύματα, επιζώντες και οικογένειες – Να αποδοθεί δικαιοσύνη

admin

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου θα κρατήσει ανοιχτή την αναφορά της Μαρίας Καρυστιανού για τα Τέμπη

admin

Νέα Αριστερά: «Να δώσει τώρα το πόθεν εσχες του ο κύριος Κασσελακης»

admin

Κασσελάκης: «Ικανοποίηση για την απόφαση της επιτροπής PETI του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών»

admin

Στη Γερμανία την Τρίτη ο Ν. Δένδιας για τη Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

admin

Ερντογάν εκτός ορίων: Αν είχαμε πιέσει λίγο περισσότερο το 1974 θα είχαμε πάρει όλη την Κύπρο

admin

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα κύριε Μητσοτάκη

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη

admin

Πώς γιόρτασε ο Νίκος Ανδρουλάκης την Καθαρά Δευτέρα

admin